Istvan Kovacs (38 de ani) a dezvăluit pentru Playsport care sunt cele trei momente de vârf ale fotbalului românesc care l-au făcut să se simtă „mândru că este român”. Arbitrul din Carei a fost delegat ca „rezervă” la opt dintre meciurile de la Cupa Mondială din Qatar.
Provenit dintr-un fotbal care încă se hrănește cu multă ură și acuzat în multe rânduri de rasism sau xenofobie, Istvan Kovacs le-a oferit fanilor români un motiv de mândrie pe durata Campionatului Mondial din Qatar. Chiar dacă nu a apucat să conducă de la centru nicio partidă, arbitrul din Carei a devenit primul român delegat la un Campionat Mondial după 24 de ani. „Centralul” din Carei spune, într-un interviu acordat Playsport, că a primit multe felicitări din partea oamenilor de fotbal din România. Mai mult, Kovacs dezvăluie trei momente ale fotbalului românesc care l-au făcut să se simtă „mândru că este român”.
(Cum trăiești meciurile României? Le mai simți cu pasiunea cu care trăiai la 10 ani, în fața statuii ostașului român din Carei, meciurile României la World Cup 1994?) Daaa, mereu! Fiecare meci al României!
Nu prea pot eu să mă exteriorizez mereu, depinde și de context, unde sunt, cu cine văd meciul… Dar trăirile sunt intacte!”, a declarat Istvan Kovacs pentru Playsport.
Unul dintre momentele de vârf ale fotbalului românesc de după Revoluție a fost, cu siguranță, sfertul uefantastic din 2006, dintre Steaua și Rapid. Kovacs spune că a trăit foarte intens și calificarea naționalei la Euro 2016, dar și la semifinala de Campionat European jucată de naționala de tineret a lui Mirel Rădoi.
„(Când te-a făcut pe tine, ultima oară, ceva din fotbalul românesc mândru că ești român?) Ultima oară a fost în 2019. După calificarea României U21 din grupele de la Campionatul European, toată atmosfera din jurul semifinalelor…
Înainte de asta a fost EURO 2016, cu România prezentă la turneul final și în meciul inaugural. Iar anterior, sfertul de finală din Cupa UEFA, Steaua-Rapid”, a mai spus Istvan Kovacs pentru Playsport.
CM 1930 – Costel Rădulescu (selecţioner România)
CM 1970 – Andrei Rădulescu (central şi tuşier)
CM 1974, 1978, 1982 – Nicolae Rainea (central)
CM 1986 – Ioan Igna (central)
CM 1998 – Nicolae Grigorescu (tuşier)
CM 2022 – Istvan Kovacs (central), Ovidiu Artene, Vasile Marinescu
Qatar – Ecuador 0-2
Uruguay – Coreea de Sud 0-0
Argentina – Mexic 2-0
Spania – Germania 1-1
Ecuador – Senegal 1-2
Arabia Saudită – Mexic 1-2
Croația – Belgia 0-0
Portugalia – Elveția 6-1