Exclusă din toate competiţiile internaţionale, Rusia se gândeşte la o schimbare care să o aducă din nou în circuitul întâlnirilor oficiale.
După declanşarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie, FIFA şi UEFA s-au pus de acomun acord în privinţa descalificării echipei naţionale, dar şi a celor de club care reprezentau Rusia. Iar efectul a fost imediat. Ruşii nu au mai puttu susţine barajul de calificare pentru Cupa Mondială în faţa Poloniei.
În timp ce Spartak Moscova a fost scoasă din Europa League, acolo unde ajunsese deja în optimile de finală. Iar sancţiunile s-au prelungit şi pentru stagiunea 2022-2023. Acest lucru făcut de asemenea ca Sbornaia să nu fie primită nici în preliminariile Euro 2024.
Astfel că seria de prezenţe consecutive la turneul final continental se va încheia în Germania. În cele 9 luni scurse de la debutul ostilităţilor din ţara vecină, Rusia a putut disputa doar partide amicale. Însă şi aici adversarele au fost găsite cu greu. Puţine echipe naţionale au acceptat să îi întâlnească pe Dzyuba & Co. Astfel, doar ţări 3 ex-sovietice au acceptat provocarea de a disputa un amical împotriva ruşilor.
Văzând că UEFA rămâne neclintită în dorinţa de a scoate din orice competiţie formaţiile din Rusia, oficialii forului fotbalistic de la Moscova s-au gândit să apeleze la o ameninţare pentru ca reprezentanţii organismului de la Nyon să se răzgândească. Varianta a fost luată în calcul şi la începutul primăverii imediat după sancţiunile primite. Şeful Federaţiei Ruse de Fotbal, Alexander Dyukov a anunţat că ia în calcul ieşrea de sub tutela UEFA în aceste condiţii.
„În urmă cu câteva luni, am declarat că este prematur să ne mutăm în Confederația Asiatică de Fotbal. Acum, a juca în Asia reprezintă o oportunitate pe care ar trebui să o luăm în considerare” ,a declarat cel în cauză, preluat de Marca.
Dacă Rusia alege să treacă la Confederaţia Asiatică de Fotbal, asta nu înseamnă că sancţiunile dictate împotriva ei vor fi automat ridicate. Cu siguranţă că FIFA nu va permite înscrierea în preliminariile Cupei Mondiale a naţionalei ruse, doar în urma efectuării acestui „transfer” la nivel înalt. Forul fotbalistic asiatic s-a constituit în 1954 şi numără în prezent 47 de membri.
Ultimul nume mare care a intrat în componenţa AFC este cel al Australiei. Cangurii au trecut de la Confederaţia Oceaniei la cea a Asiei în 2006. Unul dintre motivele invocate la acea vreme era şi procedura complicată pe care erau obligaţi să o urmeze australienii pentru a ajunge la Cupa Mondială. Până în 2006, câştigătoarea zonei Oceaniei trebuia să dea un baraj cu o reprezentantă a Americii de Sud. Pentru a fi una dintre cele 32 de finaliste a competiţiei.