Clubul torinez este în mare pericol, după ce procuratura a deschis o anchetă pentru a verifica datele contabile ale clubului. Se pare că șefii clubului, disperați să ascundă problemele financiare, ar fi efectuat mai multe manevre prin care ar fi încălcat legea și regulamentele.
„Bătrâna Doamnă” este din nou în mijlocul unui scandal cu iz penal. Torinezii ar putea suferi iar sancțiuni grave, iar fanii se tem că poate urma o nouă perioadă grea, la fel ca după retrogradarea dictată în cazul Calciopoli. Situația este cu atât mai dureroasă cu cât se pare că și unii fotbaliști ar fi colaborat cu autoritățile. Matthijs de Ligt și Mattia De Sciglio sunt cei vizați de suporteri. Aceștia ar fi predat autorităților mesajele de pe un grup intern de WhatsApp. Căpitanul Chiellini le explica jucătorilor în martie 2020 schema gândită de club: să înghețe salariile jucătorilor timp de 4 luni, urmând ca 3 salarii să fie plătite fără a fi declarate în acte. Prin acest model Juventus ar fi ascuns pierderi de 200 de milioane de euro.
Juventus a ascuns și la Bursă cât au fost tăiate salariile. Torinezii au anunțat 90 de milioane, când în realitate erau 22 de milioane. UEFA a deschis o procedură disciplinară contra clubului torinez și încearcă să afle dacă s-a încălcat acordul în privința fair-play-ului financiar și normele pentru acordarea licenței de a participa în cupele europene. Juventus nu mai are influență la UEFA, mai ales că torinezii încă nu s-au retras total din proiectul Super Liga. De aceea o excludere și chiar o depunctare nu sunt excluse.
Fanii s-au întors asupra fotbaliștilor. Olandezul a scăpat, a plecat la Bayern Munchen. Dar De Sciglio a rămas și a primit deja multe amenințări.
Lumea fotbalului a explodat, în 2021, când 12 dintre cele mai importante cluburi din Europa au anunțat o nouă competiție. În mintea conducătorilor de cluburi, suporterii de abia așteptau să vadă meciuri numai între granzii continentului. Proiectul trebuia să îmbogățească și mai tare cluburile mari. În afară de Bayern Munchen și PSG, toate numele importante din Spania, Italia și Anglia erau pe listă. Aceștia nu vroiau să renunțe nici la Liga Campionilor sau competițiile interne, dar banii importanți s-ar fi regăsit în noua competiție.
Cu toate acestea, reacția la acest demers a fost mult mai negativă decât se aștepta cineva. Nu doar UEFA, dar toate federațiile, suporterii și chiar guverne întregi au anunțat că nu vor permite așa ceva. Așa că echipele au dat înapoi, mai ales cele din Premier League. Florentino Perez, președintele Realului, a atacat în justiție UEFA, pe motiv că aceasta nu are drpetul să amenințe un club cu represalii.
Dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene este de altă părere. Și aceasta s-a aliat cu UEFA în acest demers. Așa că Real, Barcelona sau Juventus, „ultimii mohicani” ai Super Ligii, pot fi excluse din orice altă competiție, dacă mai insistă cu acest demers.
Normele Uniunii în materie de concurenţă nu interzic FIFA şi UEFA, federaţiilor lor membre sau ligilor naţionale să ameninţe cluburile cu sancţiuni dacă acestea participă la un proiect care ar putea încălca obiectivele legitime urmărite de aceste federaţii, a sunat decizia