Fotbalul mondial a fost lovit ieri de un adevărat cutremur. Mai multe cluburi uriașe au anunțat că vor înființa Superliga Europei, o ligă proprie care ar avea ca scop să înlocuiască actuala Ligă a Campionilor. Nu mai puțin de 12 cluburi au bătut palma pentru înființarea Superligii. Printre acestea se numără Real Madrid, Barcelona, AC Milan și Manchester United.
Noi detalii ies la iveală după anunțul șoc din fotbalul mondial, cu privire la noua Superligă a Europei. Doi dintre oamenii care au contribuit la înființarea acestei noi competiții sunt Florentino Perez și Andrea Agnelli. Președintele lui Real Madrid ar urma să ocupe funcția de președinte al Superligii Europene, în timp ce președintele lui Juventus va fi vicepreședintele noii competiții.
Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile și îl vom duce la locul potrivit în lume. Fotbalul este singurul sport global din lume cu mai mult de patru miliarde de fani. Responsabilitatea noastră, cluburile mari, este să răspundem dorințelor lor”, a susținut Florentino Perez, potrivit Goal.com.
Președintele lui Juventus a oferit, de asemenea, o primă reacție cu privire la înființarea Superligii Europene:
Cele 12 cluburi fondatoare ale noastre reprezintă miliarde de fani din întreaga lume și 99 de trofee europene. Ne-am reunit în acest moment critic, permițând transformarea competiției europene, punând jocul pe care care îl iubim pe un pilon important pentru viitorul pe termen lung. În acest fel vom spori în mod substanțial solidaritatea. Vom oferi fanilor și jucătorilor amatori un flux regulat de meciuri care le vor hrăni pasiunea pentru joc, oferindu-le în același timp modele captivante.”
Cele 12 cluburi fondatoare sunt: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid.
Superliga Europei are ca rol să înlocuiască Liga Campionilor.
– 20 de cluburi participante;
– 15 cluburi fondatoare: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare;
– Aceste 15 cluburi fondatoare vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent;
– Meciurile vor avea loc la jumătatea săptămânii, la fel ca cele din Liga Campionilor, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând calendarul tradițional, meciurilor din competițiile interne;
– Superliga va începe în luna august a fiecărui sezon;
– Vor exista două grupe cu câte 10 echipe, în care meciurile se vor juca tur-retur;
– Primele 3 clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală ale Superligii Europei;
– Locurile 4-5 vor juca într-un play-off, tur-retur, pentru ultimele două locuri din sferturi;
– Atât sferturile, cât și semifinalele se vor juca tot în sistem tur-retur;
– Finala se va disputa în luna mai, într-o singură manșă.
Potrivit jurnaliștilor de la The Times, citați de stiripesurse.ro, cele trei cluburi fondatoare din Spania, Real Madrid, Barcelona și Atletico Madrid ar urma să primească subvenții de câte 350 milioane de euro pentru a se alătura competiției. Banca de investiții JP Morgan Chase se află în negocieri pentru finanțarea Superligii Europei. Toate cele 15 cluburi fondatoare vor conta pe o subvenție infrastructurală de 3.5 miliarde de euro. Banii vin în sprijinul cluburilor pentru a acoperi pierderile provocate de pandemie, dar și pentru a fi investiți în infrastructură.
Imediat după aflarea planului pus la cale de granzii Europei, UEFA a întocmit o ședință de criză pentru a preveni înființarea Superligii. Printre pedepsele cu care amenință UEFA sunt interzicerea cluburilor participante în competițiile interne, europene și mondiale, dar și suspendările fotbaliștilor de la echipele naționale:
UEFA, Federațiile din Anglia, Spania și Italia au aflat că echipele plănuiesc să lanseze o nouă competiție cu circuit închisă, denumită Superliga. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, reiterăm că vom rămâne uniți și vom depune toate eforturile pentru a opri acest proiect cinic, bazat doar pe interesele unor cluburi, într-o perioadă în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult decât oricând. Vom lua în calcul toate măsurile disponibile. Inclusiv juridice și sportive, pentru a preveni apariția acestei competiții. Fotbalul este bazat pe competiții deschise, care să se desfășoare grație meritului sportiv.
Așa cum FIFA și celelalte șase federații au anunțat, cluburile implicate vor fi interzise în orice competiție internă, europeană sau mondială. Jucătorii pot fi suspendați de la echipa națională.
Le mulțumim cluburilor din celelalte țări, în special celor din Franța și Germania, care au refuzat să se alăture lor”, a tranmis UEFA.
Potrivit zvonurilor, Bayern Munchen, Borussia Dortmund și PSG sunt ademenite în proiect. Acestea ar urma să completeza lista celor 15 cluburi fondatoare. Oficialii acestor cluburi încă nu și-au dat acceptul. Rămâne de văzut dacă planul marilor cluburi ale Europei va fi pus în aplicare. Cert este că dacă se va întâmpla asta, valoarea și popularitatea Champions League va scădea dramatic.