După procesul Simonei Halep, ies la iveală tot mai multe controverse despre probele de analiză pe care sportiva le-a dat în momentul în care a fost depistată pozitiv cu roxadustat. Surse din rândul TAS îl contrazic pe Ion Țiriac, cel care a spus că proba de sânge a sportivei a fost „maltratată”.
Între toate aceste controverse, Simona Halep așteaptă încă răspunsul Tribunalului de Arbitraj Sportiv la apelul făcut împotriva suspendării de patru ani primită pentru dopaj. Acolo, una dintre probele de sânge ale jucătoarei noastre a fost atacată în instanță. După ce s-a aflat acest lucru, şi Ion Ţiriac a ieşit în apărarea Simonei.
„Acum știm că proba de sânge a fost „maltratată” în România. Luată la cinci jumătate dimineața, trebuia în trei ore să fie ținută la minus 3 grade și poate altceva. N-ar trebui admisă niciunde!”, a spus Ion Țiriac, la Gala Sportului Românesc.
„Probele, dacă respectă condițiile din lanțul de custodie, sunt analizate. Altfel, nu! Doar nu vă închipuiți că își permite cineva să investească resurse într-o probă degradată, hemolizată. Rezultatele nu ar fi concludente. Un laborator nu ar face niciodată lucruri incorecte ca, implicit, să-și piardă acreditarea dată de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping).
Dacă un laborator acreditat primește o probă neconformă, fie că e de urină sau de sânge, imediat informează autoritatea de testare, care are proprietatea probei respective, adică ITIA, dacă merge mai departe cu analiza acesteia sau nu. Iar ITIA nu s-ar sabota”, au spus surse din rândul TAS pentru iamsport.
Conform procedurilor, probele de sânge trebuie transportate în lăzi frigorifice şi trebuie să ajungă în laborator într-un timp care este specificat de Codul Anti-Doping, aflat pe site-ul WADA
Ion Țiriac spune că problema a fost atunci când ofițerii de control doping au venit să ia probe de la Simona Halep la ora 5.30 dimineața. Asta în condițiile în care Codul Mondial Anti-Doping explică faptul că orele în care sportivul nu poate fi testat sunt cuprinse între 23.00 și 6.00 dimineața. Totuşi, în cazuri excepționale, când există suspiciuni, acest interval orar poate să nu fie respectat.
“Am citit că domnul Țiriac a fost surprins că proba a fost luată la ora 5 și jumătate dimineața. Este perfect legal. Și noaptea pot exista testări în cazuri excepționale. Iar eu cred că ofițerii de control doping au ajuns la ora convenită, totuși. Sportivii își dau ora la care vor să vină aceștia, înclusiv la ora 5, pentru a putea oferi și probe de urină. Domnul Țiriac nu știe ce spune. E o prostie ce zice”, a explicat sursa din cadrul TAS.