Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă prin regulament de WADA, iar pedeapsa pe care riscă să o primească este de până la 4 ani de suspendare, însă, în anumite circumstanțe, ar putea scăpa cu o sancțiune redusă, de doar 6 luni.
Se pare că în varianta cea mai optimistă, Simona Halep ar putea să scape din scandalul de dopaj în care este implicată cu o suspendare de 6 luni. Însă, pentru a reuși acest lucru, detectivii pe care sportiva din Constanța i-a angajat trebuie să lupte pentru a demonstra o ipoteză, care să fie similară cu cea din cazul altor sportivi.
Un exemplul concret este cel al schioarei Sachenbacher-Stehle, acum în vârstă de 41 de ani. În anul 2014, când era în vârful carierei, reprezentanta Germaniei a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.
Metilhexanamină, acesta este medicamentul găsit în corpul lui Sachenbacher-Stehle, iar sportiva nu a scăpat de sancțiuni. Pe lângă faptul că i-au fost anulate medaliile cucerite la Jocurile Olimpice din 2014, două de aur și trei de argint, ea s-a ales și cu o suspendare de doi ani de zile pentru dopaj.
Însă, a decis să nu se dea bătută și a început lupta împotriva autorităților. Sachenbacher-Stehle a mers la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și a făcut recurs. Asta se întâmpla în noiembrie 2014, adică la 8 luni de zile distanță de la momentul în care a fost depistată pozitiv și la două luni de la primirea suspendării de doi ani.
Calea de atac la care a apelat schioarea a fost fix aceeași pentru care ar putea opta și Simona Halep, respectiv că a ingerat medicamentul accidental, fără intenția de a-și îmbunătăți performanțele sportive.
În cazul ei, s-a dovedit că metilhexanamina i-a ajuns în corp prin intermediul unei pudre de ceai, „Teepower Schisandra”, pe care nemțoaica a luat-o pentru susținerea sistemului imunitar.
În urma analizelor efectuate, s-a dovedit faptul că Sachenbacher-Stehle a avut dreptate și că a luat substanța fără să vrea, din respectivul supliment alimentar.
Astfel, TAS i-a dat câștig de cauză la recurs și a decis să îi reducă suspendarea de la 2 ani la 6 luni. Practic, în momentul în care Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat verdictul, Sachenbacher-Stehle era din nou aptă din punct de vedere legal pentru a participa la competiții, deoarece suspendarea ei a început pe 17 februarie 2014 și a expirat pe 6 august 2014.
Cazul lui Sachenbacher-Stehle nu este singular în sportul mondial. Potrivit Prosport.ro, numeroși performeri din alte sporturi au scăpat cu suspendări reduse, profitând de aceeași cale de atac.
Sprintenii jamaicani Asafa Powell și Sherone Simpson au avut, de asemenea, câștig de cauză la TAS, după ce s-a demonstrat că aceștia au ingerat accidental oxilofrină, un stimulent similar cu metilhexanamina, care a ajuns în corpul lor tot prin intermediul unor suplimente alimentare. Cei doi s-au ales tot cu suspendări de 6 luni din sport.
Cazul Simonei Halep a fost predat către „Sports Resolutions”, un tribunal independent din Marea Britanie, acreditat să judece spețe de acest gen din tenis.
Cel mai probabil, sportiva din Constanța va fi judecată la începutul anului 2023. În cazul în care va fi declarată vinovată și suspendarea va fi una drastică, Simona Halep fiind pasibilă inclusiv unei suspendări de 4 ani de zile, românca va putea face recurs la TAS.
Iar în cazul în care TAS va decide să îi reducă pedeapsa la 6 luni, la fel cum s-a întâmplat în cazul lui Sachenbacher-Stehle, schioarea menționată mai sus, Simona Halep ar putea reveni în circuitul WTA chiar din primăvara anului următor.