La 68 de ani, Mircea Sandu a dispărut din lumina reflectoarelor, după aproape un sfert de veac în care cel supranumit “Nașul” a condus destinele fotbalului românesc. După o carieră prolifică de fotbalist, Sandu a intrat în structurile de conducere ale FRF. În 1990, fostul atacant al Sportului Studențesc era ales președinte al Federației. La acel moment, părea o soluție de compromis. Așa cum se întâmplă de regulă, odată instalat la șefia FRF, Mircea Sandu a rămas în fruntea ei timp de 24 de ani, fiind înlocuit, în 2014, de Răzvan Burleanu. Acum, gloria, relațiile, amicițiile de tot felul, oameni care se gudurau pentru a-i intra în grații, au dispărut. ”Nașul” este singur și o recunoaște și el. Prieteniile legate cu oamenii de fotbal din țară sunt istorie. Nu regretă, însă, nimic. Mircea Sandu face declarații spectaculoase, în EXCLUSIVITATE, pentru PlaySport.ro:
Am fost integrat fotbalului românesc cam 50 de ani. Aproape o viaţă de om! După 50 de ani cine se mai interesează de mine? Mai nimeni, ca să nu zic de-a dreptul nimeni! Fotbalul românesc nu mai este interesat de mine. Au uitat tot ceea ce am făcut. Toată munca mea a fost dată la spate. Eu nu mai contez. Nu meritam atâta ignoranță. Atunci, eu de ce-aş mai fi interesat de fotbal?”, a declarat Mircea Sandu, în exclusivitate, pentru playsport.ro.
Scandalul dintre FRF și LPF a prins dimensiuni astronomice, fiecare instituție acuzând-o pe cealaltă de incompetență. Mircea Sandu este la curent, în linii mari, cu disputa dintre Gino Iorgulescu și Răzvan Burleanu, însă nu are un punct clar de vedere ci, mai degrabă, o reacție vehementă:
“Chiar nu mă interesează ce se întâmplă între FRF și LPF, nici nu m-am preocupat să cunosc detaliile ca să-mi dau seama cine are dreptate și cine nu. Din partea mea, să se și bată, să facă ce vor. Nu m-a întrebat nimeni de sănătate, deci în niciun caz nu mi-a cerut nimeni o părere despre subiectul ăsta. Cu sinceritate vă spun că nu îmi pasă. Sunt într-un moment al vieții mele în care mă simt pur și simplu dezamăgit și prefer să îmi acord atenție numai mie. 50 de ani am trăit pentru fotbal, am lăsat totul pentru fotbal. Acum trăiesc pentru familia mea. Îmi ajunge, chiar nu vreau să mai aud de fotbalul românesc”, ne-a mai spus “Nașul”.
Mircea Sandu mărturisește că nu s-a mai uitat demult la un meci din campionatul intern și că nu este la curent nici măcar cu clasamentul Ligii I. Mai vizionează, rar, ce-i drept, câte un meci internațional, de obicei cele mai aprige derby-uri: “Ce să văd în Liga I? Nu am ce să văd”.
În urmă cu 12 ani, Mircea Sandu a fost diagnosticat cu cancer la colon și a fost operat în Franța, acolo unde a făcut și chimioterapie. Tratamentul a costat aproximativ 100.000 euro, din care 10.000 au fost suportați de FRF, printr-o decizie a Comitetului Executiv. Anul trecut, la un control de rutină, fostului fotbalist i s-a descoperit o altă tumoare malignă, de data aceasta la plămâni. Recidiva a fost găsită, însă, într-un stadiu incipient, iar “Nașul” nu a mai avut nevoie de chimioterapie, ci doar de operație, care a fost realizată tot la Nisa, de aceeași echipă de medici ca în 2009:
Sunt bine, slavă Domnului, şi asta e cel mai important! Am depăşit momentele mai delicate din ultimele luni şi acum, cu capul limpede, parcă văd altfel şi lumea! Fac controale regulat, sunt atent la ceea ce-mi prescriu medicii. Prefer să fac toate investigațiile în Franţa, fiindcă acolo am şi fost tratat şi-mi este cunoscut cazul. Plus că, recunosc şi asta, la francezi e o stare diferită de cea instalată la noi o dată cu pandemia asta de COVID-19, din martie 2020 încoace. Parcă sunt mai relaxaţi decât noi!”, mai spune cel care a asigurat ani buni conducerea FRF după schimbarea regimului comunist în România.
După ce a fost de două ori la un pas de moarte, Mircea Sandu susține că a greșit dăruind mai mult de 50 de ani din viață fotbalului românesc. Acum, își dorește să petreacă tot timpul cu nepoții săi și să călătorească: „Mă întrebaţi ce fac toată ziua bună ziua? Numai lucruri bune. Spre exemplu, acum mă îndrept spre un control la medic. M-am decis că trebuie să mă plimb pretutindeni, unde am chef, fie în ţară, fie afară. Pe scurt, noua mea deviză sună cam aşa – voi face tot ceea ce mi-am dorit să fac şi nu am putut sau am amânat fie din perioada în care eram fotbalist, fie de când conduceam Federaţia!”, a mai precizat acesta.
Mircea Sandu a refuzat, însă, să comenteze relaţia sa cu Justiţia, acolo unde nu mai departe de toamna anului trecut a fost achitat, în primă instanţă, împreună cu soţia sa, Elisabeta, într-un dosar în care a fost acuzat de DNA că ar fi luat o mită de 700.000 de lei.
Înainte de a fi „Nașul” de la Federația Română de Fotbal, Mircea Sandu a fost unul din cei mai prolifici atacanți pe care i-a dat fotbalul românesc. O adevărată legendă a Sportului Studențesc, Sandu s-a remarcat întâi la Progresul București. De acolo a trecut, în 1971, la Sportul Studențesc, unde avea să rămână până spre finalul carierei, în 1986. Ultimul sezon a fost petrecut la Gloria Buzău.
Chiar dacă nu a jucat la marile echipe bucureștene, Steaua sau Dinamo, Sandu tot s-a remarcat prin golurile sale. Atacantul Sportului ocupă locul 7 în ierarhia celor mai buni marcatori din Liga 1. În 436 de meciuri, Sandu a marcat 182 de goluri, din care 167 doar în Liga 1.
Sandu a acumulat și 18 selecții la naționala României, pentru care a marcat de 6 ori. Din 1990, Sandu a devenit președintele FRF, unde a prins cea mai bună perioadă din istoria naționalei României. Tricolorii s-au calificat la 3 campionate mondiale (1990, 1994, 1998) și la 3 campionate europene (1996, 2000, 2008). În 2014, Sandu s-a retras de la conducerea Federației, unde a fost succedat de Răzvan Burleanu.