Cosmin Olăroiu a răspuns cu sinceritate la întrebarea care se află pe buzele multora dintre microbiștii români: de ce antrenează în continuare în zona arabă, în loc să se îndrepte spre un club din Europa?
Într-un interviu acordat recent, tehnicianul care în 2007 o califica pe FCSB în semifinalele Cupei UEFA după celebrul sfert „UEFAntastic” cu Rapid a abordat mai multe subiecte delicate, exprimându-și, printre altele, regretul pentru modul în care cetățenii români sunt percepuți în străinătate.
Această situație și-a pus amprenta și asupra carierei sale, fiind motivul pentru care preferă să rămână în „Golf”. Concret, în străinătate suntem priviți drept oameni umili, muncitori, dar și foarte ușor de manipulat.
„Trebuie să iei ce ți se oferă. Percepția noastră despre români este puțin diferită față de realitate. Având experiența asta afară de mulți ani, întâlnind mulți români, toți cred că noi suntem umili, foarte buni muncitori… Noi suntem oamenii ăia care muncim, suntem umili, ne pot manevra ei cum vor. De asta o mare parte dintre români merg să muncească afară. Sunt percepuți ca oameni umili. Bine, și în alt fel, dar nu trebuie să vorbim despre asta.
Asta am vrut să fac, să schimb percepția. Noi nu suntem așa, dar așa ne percep ei. Românii au multe vârfuri, în fiecare meserie, dar e foarte greu să-i păstrăm din cauza conjuncturii din țară. Fiecare om poate contribui la valoarea țării respective, la creșterea ei din diferite puncte de vedere. Dar noi nu ne permitem lucrul ăsta ca țară”, a declarat Cosmin Olăroiu pentru gsp.ro.
De asemenea, „Oli” a vorbit despre perioada premergătoare Revoluției din 1989, când sportul se număra printre prioritățile statului român și producea performanțe uriașe. Academiile erau la ordinea zilei, iar Steaua, spre exemplu, organiza anual selecții cu sute de juniori, la fiecare grupă de vârstă.
„Era potențial, erau jucători cu potențial. Fiecare fabrică trebuia să aibă echipă. Jucai la IMGB… vai de capul meu, ce meciuri erau la Divizia B, cu Autobuzul, Rocar sau Progresul. Cred că erau meciuri mai tari la Divizia B decât în Divizia A în momentul ăla. Aveai cu ce să vii din spate. Academii, echipe de juniori… Îmi aduc aminte că la Steaua veneau la selecție sute de jucători în fiecare an, la fiecare grupă de vârstă. Atunci, din 1.000 de jucători, tu selecționai 20 cu care mergeai mai departe, dintre care doar 3-4 ajungeau la performanță”, a mai spus Olăroiu.