Simona Halep are motive întemeiate să spere într-un verdict pozitiv. Un jucător de tenis acuzat de dopaj a primit decizia din partea Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).
Sportiva noastră a fost audiată zilele trecute de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, iar acum se află în așteptarea deciziei. Acest apel este ultima sa cale de atac a suspendării de patru ani pe care a primit-o după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat.
Suspendat inițial 18 luni, după ce a ratat trei teste anti-doping, Jenson Brooksby a obținut o reducere substanțială a pedepsei, pe fondul unei înțelegeri cu ITIA. Acesta a decis să accepte o interdicție de 13 luni, retrăgându-și astfel apelul la TAS.
Cazul diferă, însă, de cel al Simonei Halep, pentru că aceasta a pledat din start nevinovată și a refuzat să colaboreze cu acuzatorii. Decizia tribunalului elvețian este așteptată în decurs de câteva luni.
„ITIA confirmă astăzi că s-a ajuns la o înțelegere cu jucătorul american Jenson Brooksby, care prevede reducerea perioadei de ineligibilitate la 13 luni. În octombrie 2023, Brooksby – care a atins locul 33 în clasamentul mondial de simplu în carieră în 2022 – a primit o suspendare de 18 luni din partea unui tribunal independent pentru că a ratat trei teste anti-doping în decurs de 12 luni.
Cu toate acestea, noi informații referitoare la circumstanțele care au dat naștere testelor ratate – care nu fuseseră anterior disponibile ITIA sau tribunalului independent în timpul ședinței inițiale – au fost transmise în cadrul procedurii de recurs a jucătorului la TAS. Pe baza unei analize detaliate a noilor informații, ITIA, în consultare cu Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), a stabilit că gradul de vină a jucătorului pentru încălcarea regulilor anti-doping (ADRV) ar trebui reevaluat.
În urma reevaluării, ITIA, WADA și apărătorii jucătorului au convenit că vina lui Brooksby pentru ADRV nu a fost la fel de mare pe cât a constatat anterior tribunalul independent și o sancțiune de 13 luni a fost adecvată. Sancțiunea va fi retrodatată la data celui de-al treilea și ultimul test ratat al jucătorului. Ca atare, suspendarea lui Brooksby se consideră că a început pe 4 februarie 2023 și se va încheia pe 3 martie 2024. Pentru a ajunge la un acord cu ITIA, jucătorul și-a retras apelul la TAS”, se arată pe site-ul oficial al ITIA.
Jenson Brooksby a susținut în apărarea sa că a ratat unul dintre testele anti-doping întrucât avea telefonul pe silențios și nu a putut răspunde apelului din partea ofițerului ITIA. Cele trei teste ratate au ridicat suspiciuni cu privire la un caz de dopaj.
„La 7 iunie 2023, ITIA l-a acuzat pe domnul Brooksby de o încălcare a regulilor anti-doping, în conformitate cu articolul 2.4 din Programul anti-doping de tenis, ca urmare a faptului că au fost înregistrate împotriva lui trei teste nepreluate (trei eșecuri de localizare) în perioada aprilie 2022 – februarie 2023: primul pe 19 aprilie 2022, al doilea pe 4 iunie 2022 și al treilea pe 4 februarie 2023. Tribunalul Independent, format din doamna Carol Roberts (președinte), doamna Erika Riedl și domnul Kwadjo Adjepong, a fost desemnat să audieze această chestiune.
Jucătorul a contestat al doilea test ratat, argumentând că ofițerul de control antidoping (DCO) nu a acționat în mod rezonabil în circumstanțele date pentru a colecta proba de la el. Tribunalul Independent trebuia să stabilească dacă ofițerul a făcut tot ce era rezonabil în aceste circumstanțe pentru a-l localiza pe domnul Brooksby la 4 iunie 2022. Tribunalul independent a stabilit că aceste acțiuni trebuiau evaluate în mod obiectiv și că ofiţerul a respectat Protocolul ITIA, precum și cerințele din Standardul Internațional pentru Testare și Investigații (ISTI). Ofițerul avea dreptul, dar nu era obligat să vorbească cu persoanele pe care le-a întâlnit și era obligat să nu avertizeze jucătorul cu privire la controlul dopajului și, prin urmare, a acționat în mod rezonabil.
În plus, ofițerul, conform Protocolului, trebuia să-l sune pe domnul Brooksby doar în ultimă instanță în ultimele cinci minute ale intervalului de șaizeci de minute. Acest apel a rămas fără răspuns de la domnul Brooksby, deoarece telefonul său se afla pe silențios. În cele din urmă, Tribunalul a mai constatat că ofițerul a luat toate măsurile rezonabile pentru a localiza jucătorul, solicitând informații personalului de la biroul hotelului de mai multe ori. Domnul Brooksby se afla într-o cameră de hotel care nu era pe numele lui, iar personalul de la birou a crezut că încă nu se înregistrase pentru rezervare”, se arată în motivarea deciziei Sport Resolutions, tribunalul care a pronunțat sentința inițială și în cazul Simonei Halep.