O renumită publicație din SUA susține că Volodimir Zelenski l-ar fi rugat personal pe președintele Joe Biden să nu impună sancțiuni suplimentare asupra oligarhului rus Roman Abramovici, în speranța că patronul echipei de fotbal Chelsea va putea să intermedieze negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Mai mult, cerința președintelui ucrainean ar fi fost chiar acceptată de Joe Biden.
Într-un material publicat miercuri, publicația americană The Wall Street Journal susține că Volodimir Zelenski a avut recent o discuție la telefon cu Joe Biden, președintele SUA, pe care l-a rugat să nu impună sancțiuni suplimentare împotriva lui Roman Abramovici, deoarece are speranța că acesta din urmă ar putea intermedia cu succes negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.
Departamentul de Trezorerie al SUA pregătea un nou set de sancțiuni împotriva lui Roman Abramovici, dar se pare că cerința președintelui ucrainean a avut ecou. Astfel, conform sursei citate, Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a transmis Trezoreriei să nu pună, momentan, sancțiunile în aplicare.
Roman Abramovici a încercat încă de la începutul invaziei pe care Rusia a demarat-o în Ucraina să negocieze pacea, însă eforturile sale nu au avut succes până în acest moment. Pe 28 februarie, el a fost prezent și la prima sesiune de negocieri dintre cele două țări implicate în conflict, care a avut loc în Belarus.
Alexander Rodnyansky, tatăl unuia dintre consilierii lui Zelensky, spunea atunci că Abramovici are o influență limitată asupra lui Putin, însă a fost singurul rus care și-a arătat deschiderea și chiar s-a implicat pentru a ajuta Ucraina.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Roman Abramovici a confirmat că patronul lui Chelsea este implicat în negocierile de pace, însă nu a putut oferi detalii cu privire la implicarea acestuia.
O investigație realizată de britanicii de la BBC dezvăluie într-un material publicat, luni, 14 martie, cum Roman Abramovici și-a mărit în mod fraudulos averea, de la câteva sute de mii de dolari, la miliardele pe care le deține și în ziua de azi.
Conform anchetei respective, totul a plecat de la o licitație trucată din anul 1995, în care Roman Abramovici a reușit să intre în posesia unei companii petroliere ce aparținea guvernului rus. Compania respectivă este Sibneft, iar Abramovici a plătit în schimbul ei la acel moment aproximativ 250 milioane de dolari. Însă, aceeași companie a fost vândută înapoi guvernului rus, 10 ani mai târziu, în 2005, în schimbul uriașei sume de 13 miliarde de dolari.
Conform BBC, Abramovici a recunoscut deja în fața unei instanțe din Marea Britanie că a dat șpagă pentru a putea câștiga licitația respectivă. El a avut parte de un proces la Londra, în anul 2012, când a fost judecat alături de fostul său asociat Boris Berezovsky.
Miliardarul rus a câștigat respectivul proces, însă le-a recunoscut juraților că i-a oferit lui Berezovsky suma de 10 milioane de dolari, pentru a fi dată drept șpagă unui oficial de la Kremlin. Suma avea rolul de a facilita tranzacția companiei Sibneft, care ulterior a ajuns în posesia Roman Abramovici.
Acum, BBC a intrat în posesia unui document scos ilegal din Rusia, din care reiese că Roman Abramovici a înșelat statul rus cu 2.7 miliarde de dolari. De altfel, în 1997, Roman Abramovici a fost suspectul unei anchete din Rusia și urma să fie acuzat de fraudă:
Anchetatorii Departamentului de Crime Economic au ajuns la concluzia că, dacă Abramovici ar fi putut fi adus în instanță, s-ar fi confruntat cu acuzații de fraudă pentru constituirea unui grup infracțional organizat”, se arată în documentul obținut de BBC.