UPDATE. România va face parte din grupa B la Campionatul European de tineret de anul viitor, care se va juca în țara noastră și în Georgia, alături de Spania, Ucraina și Croația. Meciurile din grupele B și D se vor juca în România, la București și Cluj-Napoca, în vreme ce cele din grupele A și C vor avea loc în Georgia.
Tragerea completă:
Grupa A
1. Georgia
2. Portugalia
3. Belgia
4. Olanda
Grupa B
1. România
2. Spania
3. Ucraina
4. Croația
Grupa C
1. Cehia
2. Anglia
3. Germania
4. Israel
Grupa D
1. Norvegia
2. Elveția
3. Franța
4. Italia
Bucureștiul are onoarea de a fi gazdă în această seară pentru un eveniment major al fotbalului european! Tragerea la sorți pentru Campionatul European Under 21 de anul viitor e organizată la Ateneul Român, iar tricolorii pregătiți de Emil Săndoi își vor afla adversarii de la turneul final. Suntem calificați din postura de țară gazdă și vom juca pe teren propriu, EURO urmând să se dispute în România și Georgia, în urma deciziei UEFA.
Playsport îți prezintă toate informațiile esențiale, plus detalii inedite despre competiția continentală și tragerea la sorți de astăzi!
Turneul final va fi găzduit de România și Georgia în perioada 21 iunie – 8 iulie 2023. Iată cele 4 stadioane din țara noastră care vor găzdui partide, după următorul grafic:
Stadion Steaua (București)
Stadion Giulești (București)
Cluj Arena (Cluj-Napoca)
Stadion CFR Cluj (Cluj-Napoca)
Jucătorii eligibili pentru EURO U21 din 2023 sunt cei născuți începând cu 1 ianuarie 2000. Este de văzut cum vor negocia Edward Iordănescu, selecționerul naționalei de seniori, și Emil Săndoi, cel al tricolorilor de la tineret, prezența în lot a unor fotbaliști, câtă vreme naționala “mare” dispută pe 16 și 19 iunie 2023 două partide esențiale din preliminariile EURO 2024, deplasări în Kosovo și Elveția. Iar EURO U21 începe pe 20 iunie!
Spre exemplu, stranierii Mihăilă și Rareș Ilie ori portarul Târnovanu de la FCSB sunt eligibili U21. Iată ce jucători ar putea avea la dispoziție Săndoi pentru turneul final:
PORTARI: Mihai Popa (Voluntari), Robert Popa (FCU Craiova), Ștefan Târnovanu (FCSB), Otto Hindrich (Kisvarda)
FUNDAȘI: Radu Drăgușin (Genoa), Bogdan Racovițan (Rakow), Vladimir Screciu (Univ. Craiova), Andres Dumitrescu, Rareș Ispas (Sepsi OSK), Valentin Țicu (Petrolul), Andrei Coubiș (AC Milan), Victor Dican (Botoșani), Alexandru Pantea (FCSB), Dan Sîrbu (Farul)
MIJLOCAȘI: David Miculescu, Octavian Popescu, Eduard Radaslavescu (FCSB), Alexi Pitu, Constantin Grameni, Enes Sali (Farul), Ștefan Baiaram (Univ. Craiova), Claudiu Petrila (CFR Cluj), Antonio Sefer, Ștefan Pănoiu (Rapid), Alexandru Ișfan (Argeș), Marius Corbu (Puskas Akademia), Dragoș Albu (FCU Craiova), Damian Isac (UTA), Valentin Mihăilă (Parma), Rareș Ilie (Nice)
ATACANȚI: Jovan Markovic, George Cîmpanu (Univ. Craiova), Louis Munteanu (Farul), Daniel Birligea (CFR Cluj), Ianis Stoica (FCSB)
EURO U21 de anul viitor are și o finalitate, dincolo de importanța competiției în sine. Campionatul European de tineret reprezintă singura posibilitate de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024.
România a participat cu fotbalul la 4 ediții ale Jocurilor Olimpice până azi: 1924, 1952, 1964 și 2020. Cea mai bună clasare este locul 5 ocupa la Tokyo 1964, în vreme ce la ultima reprezentare, Tokyo 2020, cu Mirel Rădoi selecționer, tricolorii au fost eliminați din faza grupelor.