SPECIAL. România debutează la Campionatul European. „Tricolorii” sunt printre favoriții turneului desfășurat la Kosice

Bădulescu Silvian 04.06.2022, 07:38
SPECIAL. România debutează la Campionatul European. „Tricolorii” sunt printre favoriții turneului desfășurat la Kosice
  • România, campioană europeană de 6 ori. Suna frumos și da, este posibil. Se întâmplă la minifotbal, una dintre cele mai noi ramuri sportive recunoscute de Ministerul Tineretului și Sportului. „Tricolorii” de la sintetic sunt cea mai titrată echipă națională din Europa în ceea ce privește titlurile continentale. Și, ca un bonus, performanțele au fost reușite în ediții consecutive.
  • În perioada 4-11 iunie, la Kosice, un loc cu amintiri deloc plăcute pentru microbistul român, debutează noua ediție a Campionatului European de Minifotbal 2022. Este prima competiție de acest fel organizată de European Minifootball Federaion (EMF), echivalentul UEFA în minifotbal, din 2018 până în prezent.
  • Playsport.ro vă prezintă un scurt istoric al participărilor echipei naționale a României la turneele finale, rezultatele obținute, ediția din acest an, lotul propus de selecționerul Virgil Băjenaru, câteva reacții din tabăra „tricolorilor”, dar și programul meciurilor.
  • Campiontul European de Minifotbal 2022, Kosice, Slovacia

    Turneul organizat în Kosice va fi cea de-a 10-a ediție a Campionatului European de Minifotbal. Până la ediția din 2018 inclusiv, fiecare competiție a fost organizată anual.

     

    După turneul din 2018, organizat în Kiev, Campionatul European a devenit un eveniment organizat la 2 doi întrucât în celălalt an, impar, urmează să fie organizat Campionatul Mondial de Minifotbal. În 2019, „tricolorii” au obținut bronzul mondial la ediția din Australia.

    În Kosice, turneul va avea la start, pentru prima oară, 24 de reprezentative din Europa, incluzând aici, la fel ca la fotbalul pe teren mare, și naționalele Georgiei, Azerbaidjanului sau Kazahstanului, țări cu o întindere mai mare în Asia decât în Europa.

    Contactat de Playsport.ro, Ioan Onicaș, președintele Federației de Minifotbal din România a vorbit despre acest turneu.

    Această competiție reprezintă totul. Toată lumea urmărește echipa națională. Orice jucător de minifotbal, indiferent de nivelul la care joacă, își dorește ca, la un moment dat, să ajungă la echipa națională. Cred că EURO 2022 va fi un succes din punct de vedere al audienței, deoarece avem foarte mulți practicanți și iubitori ai minifotbalului în România. Este o ediție cu un număr diferit de echipe, 24, față de turneele anterioare.”

    *Grupele Campionatului European de Minifotbal 2022, Kosice

    De asemenea, schimbări a suferit și trofeul acordat reginei continentale. Pentru Kosice 2022, naționala care se va încununa campioană, va ridica deasupra capului un trofeu făcut special.

    *Trofeul Campionatului European de Minifotbal 2022/ Sursă foto: European Minifootball Federation

    Rezultatele României la edițiile precedente

    România este cea mai titrată echipă națională la nivel de minifotbal. „Tricolorii” s-au impus în primele 6 ediții ale competiției și sunt, de departe, liderul absolut. Se mai pot mândri cu câte un trofeu european Kazahstan (2016), Rusia (2017) și Cehia (2018).

    Pentru EURO 2022, așteptările sunt mari în tabăra românilor, după cum mărturisește Ioan Onicaș.

    Așteptările noastre sunt raportate la rezultatele pe care le-am avut până acum la edițiile anterioare. Lucrurile, însă, nu sunt atât de simple. Minifotbalul s-a dezvoltat foarte mult și federațiile/organizațiile care se ocupă de minifotbal în țările europene au investit foarte mult. An de an, nivelul competiției a crescut. Consider că este unul dintre motivele pentru care, la ultimele ediții, nu am mai cucerit trofeul, deși am jucat o finală mare și una mică. Obiectivul nostru este accederea în finală.”

    În acest moment, în clasamentul coeficienților EMF, echipa națională ocupă locul 2, în spatele Cehiei, eterna rivală în această disciplină sportivă, campioana europeană en-titre.

    Finalele jucate de România la Campionatul European de Minifotbal:

  1. EMF EURO 2010 – România 8-0 Slovacia, Bratislava;
  2. EMF EURO 2011 – România 3-3 (5-4 d.p.) Cehia, Tulcea;
  3. EMF EURO 2012 – România 2-1 Muntenegru, Chișinău;
  4. EMF EURO 2013 – România 2-0 Croația, Creta;
  5. EMF EURO 2014 – România 1-0 Slovenia, Herceg Novi;
  6. EMF EURO 2015 – România 5-1 Croația, Vrsar;
  7. EMF EURO 2017 – România 0-0 (2-3 d.p.) Ungaria (finala mică), Brno;
  8. EMF EURO 2018 – România 1-4 Cehia, Kiev.

La ediția din 2016, România a fost învinsă, pentru prima oară în istoria campionatelor europene, în faza optimilor de finală de Anglia.

Ultimul turneu organizat înainte de pandemie a fost Campionatul Mondial, în Australia, în 2019. Echipa națională a luat medaliile de bronz în fața Ungariei, după loviturile de departajare.

În semifinale, „tricolorii” au fost învinși de viitoarea campioană, Mexic.

*România, vicecampioană europeană, Kiev 2018/ Sursă foto: Federația Română de Minifotbal

Lotul deplasat de România în Kosice

Selecționerul Virgil Bejenaru a ales un lot final de 15 jucători pentru acest turneu. „Tricolorii” s-au pregătit într-un mini-cantonament la Oradea, iar vineri, 3 iunie, au plecat spre Kosice.

*Lotul final pentru EMF EURO 2022/ Sursă foto: Federația Română de Minifotbal

Lotul final pentru EMF EURO 2022:

  • Portari:
  • Laszlo Klein (46 de ani) – Nota Vita Tg-Mureș, debutant la EURO;
  • Viorel Ionuț Neacșa (34 de ani) – Juventus Sibiu, debutant la EURO;
  • Fundași:
  1. Traian Ionuț Alecu (36 de ani) – Luxury Team București, vicecampion european (2018);
  2. Ioan Mircea Popa (34 de ani) – Juventus Sibiu, cvadruplu campion european (2012-2015) , vicecampion european (2018), 7 prezențe la un turneu final EMF EURO;
  3. Răzvan Dumitru Radu (37 de ani) – Old Boys București, triplu campion european (2013-2015), vicecampion european (2018), 4 prezențe la un turneu final EMF EURO;
  • Mijlocași:
  1. Andrei Victor Moldovan (32 de ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO;
  2. Ionuț Andrei Nemițanu (28 de ani) – AS Glissando Timișoara, vicecampion european (2018);
  3. Andrei Apostol (25 de ani) – Site BAU Piatra Neamț, debutant la EURO;
  4. Andrei Cosmin Balea (29 de ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO;
  5. Marius Gabriel Balogh (22 de ani) – AEK Oradea, debutant la EURO;
  6. Mircea Ciprian Ungur (32 de ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO;
  7. Ionuț Chețan (31 de ani) – Nova Vita Tg-Mureș, debutant la EURO;
  8. Andrei Cătălin Ferik (24 de ani) – AEK Oradea, debutant la EURO;
  • Atacanți:
  1. Răzvan Alexandru Plopeanu (29 de ani) – Armata Comelf Bistrița, debutant la EURO;
  2. Dragan Robert Paulevici (27 de ani) – Glissandro Timișoara, vicecampion european (2018).
  • Staff:
  1. Dan Ștefan Cojocaru – manager;
  2. Cristian Marian Lupu – director sportiv;
  3. Virgil Bejenaru – antrenor.

După cum se poate observa, în echipă există un nucleu de jucători cu experiența titlurilor câștigate, dar și un nou val de jucători fără turnee majore în spate, debutanți la campionatul european.

Răzvan Radu, unul dintre cei mai experimentați jucători din lotul lui Virgil Bejenaru, a oferit o scurtă declarație pentru Playsport.ro.

Mergem să câștigăm. Ăsta este obiectivul nostru. Ultimul titlu cucerit a fost în 2015, dar a trecut cam mult timp de atunci. Celelalte echipe au crescut mult ca joc, sunt mult mai competitive și, sincer să fiu, au existat și conjuncturi nefavorabile pentru noi în ceea ce privește jucătorii accidentați. Sperăm să ne ajute experiența din Australia. Lumea se așteaptă de la jucătorii cu experiență să vină cu un plus de calitate, organizare a jocului și calmitate în momentele mai tensionate. România e printre favorite în fiecare an, dar și Cehia are o echipă puternică și bine organizată. În ceea ce mă privește pe mine, este al 5-lea turneu final. Până acum, am câștigat de 3 ori și am jucat o finală, sper ca acum să câștigăm din nou.”

Răzvan Radu are peste 100 de meciuri la naționala de futsal, fiind unul din pilonii „generației de aur” a fotbalului în sală românesc. Acesta a cucerit, alături de City’Us Târgu Mureș, 3 titluri naționale, 3 Cupe ale României și 3 Supercupe.

De asemenea, cel care a fost numit, de curând, președintele Asociației Municipale de Minifotbal București (AMMB), a reușit să câștige și 3 titluri europene consecutive la minifotbal. A fost pe teren în finala pierdută la ultima ediție, 1-4, contra Cehiei. Totodată, în 2015 și 2019, Statele Unite ale Americii, respectiv Australia, Răzvan Radu a cucerit bronzul mondial.

Programul echipei naționale la EMF EURO 2022

România a fost repartizată în grupa B la acest turneu. Cap de serie, „tricolorii” au ca adversari pe Azerbaidjan, Albania și Spania. Pro Arena va difuza partidele echipei naționale la EMF EURO 2022.

Președintele Federației de Minifotbal din România, Ioan Onicaș, a oferit câteva declarații pentru Playsport.ro vizavi de grupa României.

Nu avem foarte multe informații despre adversarii noștri, cel puțin legat de Azerbaidjan și Albania. Sperăm să obținem mai multe informații înainte de partidele respective. Cu Spania ne-am întâlnit, i-am și învins. La ultimul meci direct a fost un rezultat de egalitate în momentul în care eram deja calificați din grupă. Toate jocurile rămân deschise oricărui rezultat. Mergem încrezători și sperăm că vom reuși să ținem steagul sus, ca și la celelalte ediții.”

*Programul echipei naționale la EMF EURO 2022/ Sursă foto: Federația Română de Minifotbal

România debutează chiar în prima zi de meciuri la EMF EURO 2022 cu un meci împotriva naționalei din Azerbaidjan. Mai apoi, pe 6 și 7 iunie, „tricolorii” vor întâlni Albania, respectiv Spania.

Program România:

Sâmbătă, 4 iunie, ora 18:15 – România – Azerbaidjan (Pro Arena);

Luni, 6 iunie, 19.15 – România – Albania (Pro Arena);

Marți, 7 iunie, 19.45 – România – Spania (Pro Arena).

Fazele eliminatorii ale competiției vor începe de miercuri, 8 iunie. România este una dintre favoritele pentru triumful în cadrul acestui turneu, atât prin prisma palmaresului, dar și prin coeficientul EMF (locul 2 în Europa).

În trecut, funcția de președinte a Federației de Minifotbal din România a fost ocupată și de Răzvan Burleanu, actualul președinte al Federației Române de Fotbal. Cel ce și-a început, în acest an, al treilea mandat la cârma FRF, a fost alături de „tricolorii de la sintetic” la primele trofee câștigate.

*Răzvan Burleanu alături de lotul câștigător al primei ediții de Campionat European de Minifotbal, Slovacia 2010
Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622