SPECIAL. Lupii galbeni, frumoși dar flămânzi: Petrolul Ploiești a promovat în Liga 1 după ce acum 6 ani juca la “județ”. Revine însă pe prima scenă cu probleme financiare mari

09 05. 2022, 19:23
Petrolul - Steaua / Foto Playsport

Petrolul Ploiești și-a asigurat azi promovarea în Liga 1 și va aduce cu sine în primul eșalon tradiția frumoasă, un lot interesant, dar și suporterii fantastici: adică tocmai fotbal adevărat! Echipa a ajuns pe locul 1 din Liga 1 în etapa 7 a sezonului regular și a rămas acolo până la finele acestei faze a competiției. Lider incontestabil, cu doar 7 goluri primite în 19 meciuri! Play-off-ul nu a fost tocmai o “plimbare de voie”, dar misiunea a fost îndeplinită.

După mai bine de jumătate de deceniu într-o luptă incredibilă pentru a renaște, “lupii galbeni” își îndeplinesc obiectivul. Numai că realitatea din spatele vestiarului e una complicată financiar și umbrește din bucuria prahovenilor. 

RENAȘTEREA: ULTIMII 6 ANI AI PETROLULUI

  • 2016 – Petrolul termină pe ultimul loc în Liga 1, clubul se dizolvă în urma falimentului SC FC Petrolul SA, dar fanii și legendele clubului înființează ACS Petrolul 52 Ploiești și o înscriu în Liga 4 Prahova
  • 2017 – Compania Veolia devine partener financiar, clubul revine la denumirea FC Petrolul Ploiești rezolvând problema brandului și reușește din primul sezon promovarea în Liga 3
  • 2018 – locul 4 în Liga 2
  • 2019 – locul 5 în Liga 2
  • 2020 – locul 9 în Liga 2
  • 2021 – Veolia se retrage din postura de partener financiar, dar clubul are un sezon excelent și reușește promovarea în Liga 1, așteptată atât de mult 

Cum au promovat ploieștenii: staff petrolist, talente remarcabile, veterani excelenți

În staff-ul tehnic și administrativ, Petrolul a mers în principal pe mâna celor “de-acasă”. Președintele clubului, Costel Lazăr, fost internațional și jucător emblematic al clubului (1989-1992). Director sportiv, ploieșteanul Claudiu Tudor, mijlocaș care a pus umărul din teren în L4 și L3 la revenire! 

Iar pe bancă, antrenor principal, Nae Constantin, fostul fundaș produs de Petrolul! Un singur “implant” important, e vorba de atrenorul secund Vali Bădoi, originar din Teleorman și consacrat la Bacău și Rapid.

TOP JUCĂTORI PETROLUL ÎN ACEST SEZON

Veteranii: Mijlocașul moldovean Cebotaru (37 ani) și cel japonez Seto (36 ani) au fost oameni de bază, sosirile lor aducând consistență și experiență unei echipe cu mulți tineri promițători și unui club cu pepinieră recunoscută. Alături de ei portarul Avram (28 ani), cu cifre extraordinare în acest sezon.

Descoperirea româno-lusitană: În toamna lui 2020, Petrolul semna cu Marian Fernando Huja, fundaș central de origine română născut în Portugalia. Junior la Belenenses și apoi Watford!, cu experiență la seniori în Danemarca (HB Koge). Huja, la 22 de ani, a făcut un sezon excelent pentru promovare, fiind inclusiv al doilea jucător din lot ca număr de minute jucate după portarul Avram.

Tinere talente deja confirmate: Sunt cel puțin trei nume de care vom auzi cu siguranță din ce în ce mai des. Pîrvulescu (18 ani), Bratu (19 ani) și Țicu (21 ani) au fost esențiali în promovare dar promit mult mai mult. Primul e deja internațional U19 și s-a calificat cu România la EURO din acest an, al doilea a debutat pentru România U20 în vreme ce Țicu joacă la naționala de tineret și e promisiunea soluției pe un post deficitar inclusiv  pentru tricolorii seniori!

Golgheterul din Mali: Sosit în august 2020 de la Ceahlăul, atacantul Sory Ibrahim Diarra (22 ani) a fost jumătate de sezon trecut împrumutat la Slobozia. Acum, s-a dezlănțuit: 15 goluri în 22 de meciuri, dintre care 7 marcate în primele 9 partide din play-off!

Sărbătoare cu griji: datorii de 1 milion de euro

Cele trei sezoane petrecute în Liga 2, însemnând ratarea promovării pe prima scenă, cumulat cu faptul că au fost clasări din ce în ce mai slabe (locul 4, 5 și 9) au fost principalele motive pentru care Veolia și-a retras sprijinul financiar consistent în aprilie anul trecut. 

S-a creat o situație paradoxală: forma sportivă a început să fie din ce în ce mai bună, rezultatele pe măsură și constante, dar incertitudinea financiară creștea în sens invers! 

Zilele trecute, Playsport a dezvăluit într-un material exclusiv semnat de Justin Gafiuc faptul că Petrolul are acum datorii de aproape 1 milion de euro către jucători și parteneri, plus taxe de plătit. Ultimul salariu ar fi fost plătit pentru luna februarie, dar la 50% din cuantumul firesc. Iar ritmul financiar nu ar da nici el liniște, cu cheltuieli lunare de 150.000 euro și încasări de doar 25.000!

Astfel s-a ajuns ca directorul sportiv Claudiu Tudor să împrumute clubul cu 300.000 de euro, iar președintele Costel Lazăr să facă un credit personal cu aceeași destinație, în valoare de 75.000 euro!

Salvarea ar putea să o reprezinte, pe termen scurt și mediu cel puțin, suma pe care Petrolul o va încasa din drepturile TV pentru Liga 1. În plus, sunt mai multe discuții în lucru cu potențiali sponsori și parteneri, care probabil se vor accelera spre un final dorit de club în contextul de acum al promovării.

“Am accesat credite pe nume personal de la două bănci, iar banii, maximum cât mi-au permis veniturile, i-am dus tot către club. Situația nu e strălucită, dar ne echilibrăm”

Costel Lazăr, președinte Petrolul Ploiești, exclusiv pentru Playsport

Revine Primus Derby cu Rapid!

Revenirea “lupilor galbeni” în Liga 1 înseamnă și șansa unui derby cu totul și cu totul special. Rivalitatea Petrolului cu Rapidul, având în vedere că prahovenii sunt fondați în 1924, iar bucureștenii în 1923, este cunoscută drept “Primus Derby”. Giuleștenii au reînviat ceva mai devreme și îi așteaptă deja în Liga 1!

Acesta a fost consolidat încă din 1966, când petroliștii au devenit campioni naționali tocmai în fața giuleștenilor. Anul următor, Rapidul devenea campioană, într-un meci tocmai pe “Ilie Oană”! Iar în 1995, prahovenii cucereau surprinzător la acea vreme Cupa României, după o finală de poveste cu Rapidul, decisă la penalty-uri.

CE ÎNSEAMNĂ PETROLUL ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

  • 4 titluri de campioană ale României: 1930, 1958, 1959 și 1966. Locul 5 all-time la capitolul acestor trofee, la egalitate cu Universitatea Craiova și Ripensia Timișoara.
  • 3 trofee Cupa României câștigate: 1963, 1995 și 2013. Tot locul 5 all-time și la acest capitol.
  • Cea mai bună echipă românească în cupele europene ale anilor ‘60: locul 19 pe continent în clasamentul UEFA din 1967, după ce anul anterior Petrolul reușea victoria de basm cu Liverpool, 3-1 după 0-2 pe Anfield în Cupa UEFA.
  • 12 sezoane în cupele europene, dintre care trei în Cupa Campionilor, două în Cupa Cupelor, trei în Cupa UEFA, unul în Cupa UEFA Intertoto și trei în Cupa Orașelor Târguri.
  • Din foștii jucători ai Petrolului: Boc, Budescu, Dridea, O. Grigore, Hălmăgeanu, Hoban, Liliac, Măldărășanu, Mocanu, Munteanu, Mutu, Oană, Panait, G. Paraschiv, Preda, Răchită, Tabarcea, Todoran.