Liga a IV-a București a propus, la începutul sezonului, câteva nume interesante pentru competiție. Bineînțeles, prima echipă care a atras atenția, pe fondul tuturor lucrurilor care se întâmplă la SC Dinamo 1948 SA, a fost CS Dinamo, formația Clubului Sportiv.
De asemenea, pe aceeași linie, s-a remarcat încă din debutul competiției încă un Dinamo: ACS FC Dinamo București, societatea lui Nicolae Badea care deține numele, stema, dar și 7% din echipa din Liga I. Astfel, de-a lungul sezonului, a apărut constant, mai ales la început, întrebarea „Care Dinamo joacă?”. Ulterior, lucrurile s-au clarificat.
Mai apoi, un alt nume care a atras atenția este cel al Daco-Geticii, formație care a terminat pe ultimul loc al Ligii I campania 2017-2018 după ce, consecutiv, promovase, cu Daniel Oprița la timonă, din Liga a 3-a în a 2-a și din eșalonul secund în primul.
Aceasta a rămas, însă, doar o echipă de jumătatea clasamentului. În frunte, încă de la început, s-au luptat Dinamo, Progresul și Rapid aducând, parcă, aminte de nostalgia anilor 2000, când, în Divizia A, echipe cu aceste nume se luptau la titlul de campioană națională și nu municipală.
Pe locul 4, ultimul de play-off, s-au perindat mai multe formații, însă Metaloglobus II a avut câștig de cauză după cele 26 de etape scurse din sezonul regular.
Sistemul competițional din Liga a IV-a București a prevăzut un sezon regular care s-a încheiat, fiecare echipă jucând, tur-retur, una cu cealaltă, într-un total de 26 de etape. Mai apoi, primele 4, în cazul de față CS Dinamo, CS Progresul 2005 București, ACS Rapid FNG și Metaloglobus II, au pătruns în play-off.
Aici, în funcție de locul ocupat în clasament, echipele au următorul punctaj: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct și locul 4 – 0 puncte. În cadrul play-off-ului, fiecare joacă cu fiecare doar turul.
În prima etapă locul 1 înfruntă locul 4, locurile 2 cu 3 și tot așa. După cele 3 etape scurse din play-off, municipiul București, prin AMFB, va desemna campioana locală pe care o va trimite la barajul de promovare în Liga a 3-a contra câștigătoarei Ligii a IV-a Călărași.
La finele anului 2020, Clubul Sportiv Dinamo a reînființat secția de fotbal care, în anii de după Revoluție, s-a desprins în conformitate cu reglementările UEFA din organigrama celui mai galonat club sportiv din România. Pas cu pas, clubul sportiv a pornit cu grupe de minifotbal pentru copii ca, ulterior, sa creeze și echipe de juniori până la U19. Pasul următor firesc a fost formarea și înscrierea unei echipe în cadrul competițiilor de seniori.
La scurt timp, în chiar primul sezon de Liga a IV-a București, Clubul Sportiv Dinamo a terminat sezonul regular pe primul loc, lucru ce-i va permite un mic avantaj, dar care se poate dovedi a fi decisiv la capăt de drum: un punct în plus în play-off.
Alături de proiectul fotbalistic al CS Dinamo, atât la echipa de seniori, dar și juniori, au venit foste glorii din „Groapă”. Ionel Dănciulescu, cel mai bun marcator al formației din „Ștefan cel Mare” de după 2000, este coordonatorul proiectului „Academia de Fotbal CS Dinamo”.
Ionel „Oneață” Augustin și Marian Dragnea, componenți ai Generației 1984 de la Dinamo care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, sunt scouteri în „Groapă”, pe când „Săgeata” Marius Niculae se ocupă de antrenamente pentru grupele mai mici de copii.
Daniel Iftodi, fost fotbalist la Dinamo în perioada 1998-2000, este antrenorul formației din Liga a IV-a care va lupta pentru promovare, în timp ce Dănuț Lupu este team-manager al grupelor mai mari de juniori, precum și la echipa de seniori.
Contactat de Playsport.ro, Dănuț Lupu, cel care a îmbrăcat tricoul „câinilor” în perioadele 1987-1990, 1995-1997 și 2000-2001, a vorbit de așteptările pe care le are de la acest proiect.
Așteptarea mea este să promovăm, nimic altceva. Nu am nicio frică vizavi de acest play-off. Dacă ar fi după mine, în 4 ani de zile ar trebui să avem echipă în Divizia A la CS Dinamo. Este o perioadă lungă, se pot întâmpla multe.”
Fostul mijlocaș a menționat că, în cazul promovărilor, este posibil și ca alte nume mari din istoria clubului să se alăture.
Automat cu cât o să urc mai sus, o să am nevoie de cât mai mulți oameni. Eu sunt un tip de modă veche referitor la momentul în care am pornit acest proiect. Nu-mi uit prietenii și nici oamenii alături de care am jucat.”
CS Progresul București 2005 este echipa clasată pe locul secund la finalul sezonului regular. Deși bucureștenii nu se proclamă continuatorii fostei echipe din Parcul cu Platani, formația care se bate la titlul de campioană a Bucureștiului dorește să ducă spiritul progresist mai departe.
Andrei Rusu, președintele echipei, a fost contactat de Playsport.ro și a oferit mai multe detalii despre acest proiect, așteptările de la play-off și planurile de viitor.
Așteptările de la acest play-off sunt obiectivele trasate la început de sezon: promovarea echipei. Dacă intrăm la Liga a 3-a, în funcție de perspectivele pe care le avem, vom vedea cine continuă și cine nu. Vrem să rebranduim acest ecou de tradiție numit Progresul. Încercăm să creăm o comunitate nouă, să ne îndreptăm spre viitor și să ne îndepărtăm de toate aceste metehne din mocirla fotbalului românesc.”
De menționat că, într-un eșalon superior, Liga a 3-a, de câțiva ani evoluează și Progresul Spartac, o echipă cu denumirea și culorile fostei echipe la care au evoluat, de-a lungul timpului, fotbaliști precum Gigel Coman sau Bogdan Argeș Vintilă.
Nu avem palmaresul fostei echipe din Liga I și nici nu știu dacă-l are cineva. Noi am înscris brand-ul la OSIM: Clubul Sportiv Progresul București. Echipa a fost fondată în 2005 de un fost elev de-al tatei, care a jucat la Progresul, Daniel Pavel, iar în 2018 am preluat-o eu, cu gândul de a o duce cât mai sus. Încercăm să readucem acel sentiment de echipă mai specială, pentru oameni cu un IQ mai ridicat și un statut social mai bun. Tatăl meu a fost antrenor la Progresul, Marian Dună, antrenorul nostru a jucat la Progresul, pe când Marius Pena, component al lotului, și-a început activitatea fotbalistică aici.”
Mai mult, la partidele jucate în Municipiul București, progresiștii sunt susținuți de câțiva oameni mai în vârstă care au prins vremuri bune pentru cea care a fost, cândva, FC Național sau FC Progresul București.
Sunt câțiva suporteri din garda veche care veneau, în anii 1970, 1980, 1990, pe la Progresul, apoi FC Național. Ei se duceau și la Spartac (n.r. – Progresul Spartac, formație din Liga a 3-a care luptă pentru promovare în Liga a 2-a).”
Formația din Capitală are nume grele, cu sute de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, în lotul echipei. Printre aceștia, există chiar și fotbaliști care au ridicat deasupra capului trofeul de campioni și au jucat, la un moment dat, în cupele europene. Trebuie menționați Iulian Mamele, Mihai Costea, Marius Pena (campionat cu Oțelul Galați în 2011), Epaminonda Nicu (campion cu Unirea Urziceni în 2009), Raul Ciupe sau Andrei Tînc.
Asociația Clubului Sportiv Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului (ACS Rapid FNG) este ocupanta ultimului loc de pe podium la finalul sezonului regular. Formația giuleșteană a luat naștere în 2016, la scurt timp după falimentul Rapidului. Totuși, din cauza „unor probleme cu AMFB-ul”, „feroviarii” plecați de la Tribuna a II-a au trebuit să aștepte până în stagiunea 2017-2018 pentru a lua parte la competițiile de seniori pentru un sezon întreg.
Încă din prima stagiune, ACS Rapid FNG a câștigat Liga a V-a București, lucru ce i-a permis participarea într-un eșalon superior. Lucrurile au fost dificile, la început, iar formația a fost mai degrabă de mijlocul clasamentului în primele două stagiuni. Venirea pandemiei a stopat activitatea sportivă la nivel amator, așa cum sunt ligile județene sau municipale.
Totuși, stagiunea 2021-2022 reprezintă rodul muncii pentru echipa care-și dispută partidele pe terenul „Coresi”, iar, de fiecare dată când a permis situația, sub privirile suporterilor care vin, încurajează echipa și chiar sunt „acționari”. Asta deoarece, echipa care joacă lângă Piața Presei „funcționează pe model socios, pe modelul Politehnicii Timișoara”.
Locul 3 este cea mai bună clasare pentru ACS Rapid FNG de până acum, chiar la primul sezon competițional din Liga a IV-a dus cap-coadă, lucru ce-i permite accederea la play-off-ul pentru promovare.
Cătălin Tudor, secretarul general al echipei, a fost contactat de Playsport.ro și a vorbit despre obiectivele echipei la acest play-off.
Obiectivul este clasarea pe un loc cât mai bun. Bineînțeles, dacă se poate, vrem să și promovăm. Sunt speranțe că, dacă promovăm, se găsesc și alți sponsori. Momentan avem parteneriat cu Vitamin Aqua. Pe lângă ei și cu ajutorul lor, putem aduce mai mulți sponsori.”
O formație „tânără”, Rapid FNG nu se oprește aici, indiferent de rezultatele care vor veni cu CS Dinamo, CS Progresul 2005 și Metaloglobus II.
Planurile sunt aceleași de la început: cu pași mici, încercăm să mergem cât mai sus. Proiectul nostru ține de 5-6 ani deja.”
Totodată, cu excepția numelui și a pasiunii pentru rapidism, formația din Liga a IV-a nu a pretins niciodată continuitate pentru echipa fondată în 1923 de muncitorii de la Atelierele Grivița sau pentru palmaresul ce conține 3 titluri naționale, 13 Cupe ale României și 4 Supercupe ale României.
Noi nu pretindem și nu am pretins niciodată că suntem continuatoarea Rapidului. ACS Rapid FNG este un proiect al suporterilor, pe model socios. Am început de la zero totul și am încercat mai multe colaborări, chiar și cu CS Rapid.”
Surpriza ultimului pas de dinaintea barajului de promovare în Liga a 3-a îl reprezintă Metaloglobus II, satelitul echipei înscrise în Liga a 2-a care a terminat sezonul la jumătatea clasamentului. Formația care-și dispută partidele de pe teren propriu gard în gard cu „Granitul”, la capătul cartierului Pantelimon, pe un gazon sintetic, are, de ani de zile, echipa secundă înscrisă în cadrul Ligii a IV-a București.
Totuși, de la promovarea echipei de seniori în Liga a 3-a, în 2011, „echipa Pantelimonului”, așa cum este poreclită, a înscris o formație secundă la nivelul ligii municipale. De atunci și până în prezent, rolul acesteia a fost de a oferi fotbaliștilor de la seniori minute, dar și pentru a crește copii și juniori în vederea formației din eșalonul superior.
„Băieții în verde” au petrecut în al treilea eșalon fotbalistic 6 ani, sezonul 2016-2017 fiind cel care i-a propulsat pe bucureșteni în Liga a 2-a, acolo unde reprezintă o echipă de mijlocul clasamentului, fără grijile retrogradării. Cu Bogdan Argeș-Vintilă la timonă, fost fotbalist și antrenor la FCSB, Metaloglobus a defilat în Liga a 3-a și au promovat la pas în sezonul respectiv, cu 11 lungimi distanță de locul 2.
Meciurile din play-off vor fi disputate pe stadionul „Romprim”. Se va juca doar tur, fiecare cu fiecare, iar, în funcție de clasarea în sezonul regular, se va pleca cu următorul punctaj: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct, locul 4 – 0 puncte.
Programul meciurilor din play-off este următorul:
CS Dinamo – Metaloglobus II (locul 1 vs locul 4);
CS Progresul 2005 – ACS Rapid FNG (locul 2 vs locul 3).
Metaloglobus II – ACS Rapid FNG;
CS Dinamo – CS Progresul 2005.
CS Progresul 2005 – Metaloglobus II;
ACS Rapid FNG – CS Dinamo.
Câștigătoarea acestui play-off va întâlni, în barajul pentru promovare în Liga a 3-a, campioana județului Călărași.