În cazul unora, au trecut ani buni de când suporterii le strigau numele prin Liga 1. La unii, distanța dintre perioada în care făceau performanță la nivel înalt și prezent nu e însă tocmai uriașă. Au fost eroii campionatului, au câștigat titluri și Cupe, au strâns meciuri-reper în competițiile europene, câțiva au avut experiențe admirabile și în străinătate. Iar azi, joacă din plăcere în colțuri ale țării unde nici nu visau poate!
Mulți dintre protagoniștii fotbalului nostru s-au dus spre minifotbal, dar sunt nume de referință pe care le regăsim azi în Liga 4 sau chiar Liga 3. Pasiunea pentru fotbal nu se termină niciodată iar dorința de a se menține în formă fizică bună le întărește decizia de a continua pe gazon. Haideți să îi descoperim!
“Colonia” Progresul 05
Fără pretenția de a realiza o hartă exhaustivă a comunităților din fotbalul mic unde fotbaliști cunoscuți încă sunt legitimați și joacă, am grupat într-un top al destinațiilor această categorie specială de foste vedete. Și începem chiar în Capitală! Acolo unde, la CS Progresul București 2005, formația din Liga 4, regăsim o veritabilă colonie de nume speciale și doi atacanți celebri:
Alături de ei joacă azi, împotriva unor echipe precum AS Metropolitan sau AS Dan Chilom, fotbaliști cu sute de meciuri în Liga 1. Fostul rapidist și jucător al CFR Cluj Andrei Tânc (36 ani), fundașul consacrat la Sportul și U Cluj, ajuns la 38 de ani, Raul Ciupe, sau stoperul Iulian Mamele (37 ani), care în 2013 era vicecampion al României cu Pandurii!
Din vestiarul României, la Abatorul și Poplaca!
Ne mutăm puțin mai spre est, către Ialomița. Pe la jumătatea clasamentului din Liga 4 se află CF Abatorul Slobozia. Iar în lotul ei… Adrian Mihalcea! Fostul internațional (16 meciuri pentru România) face performanță din postura de antrenor la Unirea Slobozia în Liga 2 și a dus echipa în play-off sezonul acesta.
Iar din plăcere, joacă la 45 de ani contra unor rivali precum Înfrățirea Jilavele, Bărăganul Ciulnița sau Recolta Bărcănești, după ce în tinerețe era campion cu Dinamo și apoi îmbrăca tricoul unor formații precum Genoa sau Verona!
Pentru că suntem la categoria internaționali români, fostul mare atacant al tricolorilor, Ionel Ganea, s-a reprofilat în mijlocaș defensiv la 48 de ani și luptă în tricoul FC Dumbrăveni. După duelurile din Bundesliga cu Bayern sau Dortmund, azi s-a calificat în play-off-ul din Liga 4 Sibiu! După un sezon regular în care a depășit în clasament Vulturul Poplaca sau Leii Șura Mică!
Vecin de județ cu Ganea e Marian Cristescu (37 ani), fostul mijlocaș care câștiga Cupa României cu Petrolul și Astra, trecut și prin curtea lui Dinamo. E antrenor-jucător la AS Weidenbach, în Liga IV Brașov!
Liderii Iașiului, cu “careu” de veterani
Pe același tipar cu Mihalcea, având funcții la nivel de Liga 2 și practicând fotbal de amatori în paralel, sunt și Adrian Senin și Marius Onofraș. Primul e antrenor secund iar al doilea, team mananger, la Poli Iași. Doar că, în timpul liber, ca să zicem așa, activează la Flacăra Erbiceni, liderul la zi din Liga 4 Iași!
Onofraș (41 ani) a câștigat printre altele titlul cu Urziceni și Cupa României cu FCSB, marcând împotriva lui Glasgow Rangers în grupele Ligii Campionilor! Iar Senin (42 ani) a jucat aproape un deceniu pentru Farul Constața, printre altele, disputând finala Cupei din 2005.
Cei doi sunt ajutați în deplasările la AS Țuțora, Biruința Miroslovești sau Stejarul Bârnova de foști jucători de prestigiu pentru Poli Iași. E vorba de fundașii Adrian Ilie (40 ani) și Marius Mihalache (37 ani). Peste 300 de meciuri împreună în Liga 1 iar Ilie e încă cel mai scump jucător exportat all-time de Poli Iași, vândut cu aproximativ 400.000 de euro la Poli Timișoara în 2005!
Căpitanul lui Dinamo și eroii Clujului
În Ardeal, la Cluj-Napoca, e “inflație” de veterani pe teren! Dacă la liderul din Liga 4, formația Supporter 2.0 regăsim doi jucători, la Sănătatea Cluj în Liga 3, club care ne-a obișnuit deja cu statutul de “campioană old-boys”, avem 4 remarcați!
Cu gând de promovare spre al treilea eșalon luptă, așadar, Laurențiu Rus (36 ani), fost câștigător al Cupei României cu Dinamo, jucător inclusiv la Petrolul, Astra sau CFR Cluj, cu care a luat titlul în 2018! Dacă în sezonul 2013/14 purta chiar banderola de căpitan la Dinamo, azi Rus luptă în echipă cu Dan Matei (40 ani), fost jucător la Bistrița, UTA Arad, U Cluj sau Târgu Mureș, contra rivalilor de la Arieșul Mihai Viteazu ori în dueluri cu Sporting Apahida.
În curtea Sănătății Cluj s-au schimbat liniile de veterani iar în prezent îl avem ca antrenor-jucător pe fostul tricolor George Florescu (37 ani), mijlocaș cu sezoane bune în prima ligă din Rusia, prin Danemarca, Azerbaidjan, Cipru și Moldova. Trei foști atacanți de Liga 1 îl ajută doar din teren.
E vorba, pe rând, de Cosmin Tilincă (42 ani), cel care promova cu CFR Cluj în primul eșalon în 2004 iar în 2005 ieșea golgheterul Cupei Intertoto! Apoi, Dorin Goga (37 ani), profund legat de U Cluj și Poli Timișoara, cu care juca în cupele europene. Închidem cu Valentin Lemnaru (37 ani), un talent care a gravitat prin Liga 1 sezoane bune după 2000, fără să-și atingă potențialul.
Bud, Ilyes și Stoica. Pompiliu Stoica!
Pe finalul aventurii noastre speciale, completăm după Sănătatea Cluj lista formațiilor de Liga 3, așadar un eșalon aproape de ce înseamnă fotbalul profesionist, în care încă mai activează starurile de acum ceva timp.
La CS Făurei e în atac, la 37 de ani, Cristian Bud. Dublu campion al României cu CFR Cluj, apoi campion și în Moldova, fotbalist de bază pentru Liga 1 din ultimul deceniu, cu precădere la formații din Ardeal.
Pe post de antrenor-jucător la formația secundă a clubul Sepsi OSK Sfântul Gheorghe, din Liga 3, se află Robert Ilyes. La 48 de ani, acesta prinde minute în teren și ajută formarea talentelor din pepiniera covăsneană. Pe vremuri a câștigat cu Rapidul și titlul, și Cupa, și Supercupa, fiind titular într-o epocă de aur a performanețelor europene pentru Giulești.
În vreme ce la CSO Plopeni, antrenorul secund Pompiliu Stoica (45 ani) a intrat într-un meci cu o prestație care a strâns aprecierile fanilor și coechipierilor-elevi. Jucător de echipă națională, dublu campion al României, tatăl lui Ianis Stoica de la FCSB e încă în vână!