Fără naționala României la CM Qatar 2022 și absentă încă din 1998 de la competiția supremă, poveștile noastre legate de Mondial se întorc invariabil spre vara lui 1994. Când Generația de Aur obținea performanța maximă din istoria tricolorilor, sferturi de finală, după victorii de basm în fața Columbiei și Argentinei.
Astăzi, Playsport a realizat un demers editorial spectaculos care îți oferă o perspectivă în premieră asupra Mondialului nostru de referință. Am parcurs traiectoriile tuturor celor 528 de fotbaliști de la CM SUA 1994 și am evaluat performanțele până în prezent ale eroilor din teren care au devenit antrenori!
Descoperirile noastre sunt impresionante și le savurăm inclusiv prin vizualuri de excepție realizate de Dan Bucur pentru fixarea concluziilor. Transformând nostalgia pentru tricolorii pe care i-am avut în admirație pentru randamentul lor ulterior ca antrenori!
La CM 1994 din Statele Unite ale Americii au participat 24 de echipe, totalizând 528 de jucători. Parcurgând evoluția fiecăruia dintre ei după finalul carierei ca fotbaliști, am descoperit că 49,6% au avut experiențe ca antrenori. Adică 262 din 528. Ne referim inclusiv la situații când au fost interimari, au antrenat sau antrenează la nivel de copii și juniori, fie sunt antrenori cu portarii. Măcar o experiență pe banca unei echipe, în antrenorat.
Alt detaliu inedit: toate cele 24 de loturi de la World Cup ’94 conțin minimum un fotbalist devenit antrenor. Fie că vorbim de Rusia, spre exemplu, unde nu mai puțin de 16 dintre cei 22 de jucători au încercat această meserie, fie că ne raportăm la Arabia Saudită sau Maroc, fiecare cu un singur caz.
Și, atenție, doar 17,6% din cei care au fost sau sunt antrenori, au cucerit trofee notabile! Unde se află românii, în tot acest peisaj? Pe o poziție spectaculoasă!
România se află pe locul 2 la nivel mondial dacă ne referim la numărul de antrenori cu trofee din rândul jucătorilor de la World Cup 1994. Dan Petrescu, Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu și Costel Gâlcă sunt reprezentanții noștri, în tabloul complet pe care îl vei descoperi la finalul materialului.
Pentru a evalua și performanțele ca tehnicieni ale celor 262 de fotbaliști World Cup deveniți antrenori, am folosit un sistem de punctaj pentru fiecare trofeu cucerit de aceștia. Iată cum am cuantificat fiecare reușită:
15 puncte: Cupa Mondială
10 puncte: Liga Campionilor (indiferent de continent), turneele continentale la nivel de națională (EURO, Copa America, Cupa Africii, Asiei etc.)
5 puncte: Europa League, Liga Națiunilor
3 puncte: Cupa Confederațiilor, Mondialul cluburilor, Mondialele de juniori și U20, EURO U21 și europenele de juniori, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală
1 punct: titlul de campion într-un campionat național
0,5 puncte: cupa națională
Pe baza acestui sistem de punctaj, am calculat performanțele fiecărui antrenor. Și am ajuns la o altă ierarhie inedită, care ne face mândri. Dan Petrescu e în top 10 performanțe ale antrenorilor dintre fotbaliștii SUA 1994!
Cele 6 titluri de campion cu CFR Cluj și Unirea Urziceni, plus Cupa Chinei cucerită cu Jiangsu Suning îl propulează pe această poziție onorantă. Atenție, să nu uităm, doar 46 de antrenori din cei 528 de fotbaliști ai Mondialului american au cucerit trofee!
Petrescu e devansat cumva surprinzător de nigerianul Keshi, dar acesta a cucerit Cupa Africii. Iar mexicanul Ambriz e ajutat de Liga Campionilor CONCACAF, obținută pentru Club America. În vreme ce bolivianul Quinteros are trofee în campionatele din Ecuador, Chile și cel al țării de origine.
Gică Hagi e în top prin titlul obținut cu Viitorul Constanța și două cupe naționale, una cu dobrogenii, alta cu Galatasaray în Turcia. În vreme ce Dorinel Munteanu contabilizează punctele sale prin titlul de campion al Ligii 1 obținut în 2011 cu Oțelul Galați. Costel Gâlcă are titlul de campion și Cupa României cu FCSB, în 2015.
Între clasarea lui Petrescu și cele ale trio-ului Hagi-Munteanu-Gâlcă se află câteva nume importante de tehnicieni și foști fotbaliști. Depășite, așadar, de performanțele antrenorului de azi de la CFR Cluj.
E vorba de Stefan Kuntz, neamțul care în prezent e selecționerul Turciei și care are în palmares două titluri europene U21 cu Germania. Dar mai ales de italianul Antonio Conte, antrenorul lui Tottenham de azi, care are doar 5 titluri și o Cupă, față de cele 6 titluri naționale ale lui Petrescu!
Veți spune că una e titlul în Premier League în Serie A, și altceva în Liga 1. Perspectivă e relativă, însă. Mai ales dacă ne gândim că e mai ușor să faci performanță cu jucători de calitate mai mare, ori că, de multe ori, o competiție adâncită într-un nivel nu prea ridicat devine mai greu de câștigat.
Alți antrenori depășiți de Petrescu prin performanțele sale ca antrenor de până azi sunt Frank de Boer (Olanda), Ronald Koeman (Olanda) ori Michel Preud’homme (Belgia).
Dintre antrenorii cu cele mai mari performanțe obținute, ne-am imaginat un prim 11, utilizând posturile pe care ei evoluau ca jucători. Iată cum arată această formație de vis, în care trofeele cu cea mai mare rezonanță au impus titularii:
ROMÂNIA: Stelea, Preda, Selymes, Mihali, Papură, Lupescu, Panduru, Stângă, I. Dumitrescu, Vlădoiu, V. Moldovan
COLUMBIA: G. Gomez, Valderrama, Serna, Rincon
ELVEȚIA: Lehmann, Brunner, Egli, Rueda, Bregy, Sforza, Fournier, Wyss
SUA: Meola, Lapper, Kooiman, Dooley, Harkes, H. Perez, Ramos, Wegerle, Wynalda, Sommer, C. Jones, Klopas, Sorber, Friedel, Caligiuri, Clavijo
BRAZILIA: Taffarel, Zetti, Jorginho, R. Rocha, Branco, Zinho, Mazinho, P. Sergio, Bebeto, Romario, Muller
CAMERUN: Song, Libiih, Omam-Biyik, Milla, N’Kono, Songo’o
RUSIA: Kuznetsov, Gorlukovich, Galiamin, Nikiforov, Ternavsky, Pyatnitsky, Karpin, Beschastnych, Tetradze, Borodyuk, Korneev, Radchenko, Tsymbalar, Onopko, Lediakhov, Yuran
SUEDIA: Bjorklund, H. Larsson, Ingeson, Thern, Lucic, Rehn, Blomqvist
BOLIVIA: Tucco, Sandy, Melgar, Etcheverry, J. Moreno, Cristaldo, O. Sanchez, Ramallo
GERMANIA: Brehme, Kohler, Moller, Hassler, Riedle, Kopke, Voller, Gaudino, Kirsten, Effenberg, Basler
COREEA DE SUD: Choi-in Young, Chung Jong-Son, Lee Jong-Hwa, Lee Young-Jin, Ko Jeong-Woon, Choi Young-Il, An Ik-Soo, Choi Dae-Shik, Cho Jin-Ho, Ha Seok-Ju, Gu Sang-Bum, Choi Moon-Sik, Park Chul-Woo
SPANIA: Goikoetxea, F. Minambres, Bakero, Hierro, Nadal, Alkorta, Voro, Sergi, Abelardo, Otero, Ferrer
ARGENTINA: Scoponi, Chamot, Sensini, Ruggeri, Borelli, Basualdo, Maradona, Balbo
BULGARIA: Tsvetanov, Yankov, Stoichkov, Genchev, Yordanov, Kiryakov, Mihtarski, Aleksandrov, Balakov
GRECIA: Minou, Kolitsidakis, Tsalouchidis, Karagiannis, Marangos, Kofidis, Alexandris, Alexiou
NIGERIA: Iroha, Siasia, Ezeugo, Amokachi, Oliseh, Emenalo
ITALIA: Apolloni, Costacurta, Baresi, Tassotti, Casiraghi, Evani, Zola, Donadoni
MEXIC: J. Chavez, del Olmo, Dios Ramirez, Campos
NORVEGIA: Halle, E. Johnsen, Bratseth, Bjornebye, Leonhardsen, Grodas, R. Nilsen, Eggen, Strand, Rushfeldt, Bohinen
IRLANDA: Phelan, Keane, Aldridge, Sheridan, Staunton, Kernaghan, Babb, Coyne, McGoldrick, Whelan, McLoughlin, D. Kelly, McAteer
BELGIA: Borkelmans, Staelens, Van der Elst, Nilis, Scifo, Czernyatinski, De Wilde, de Wolf, Boffin, Wilmots, Van Meir
MAROC: Hadji
OLANDA: De Goey, Witschge, Wouters, R. de Boer, Jonk, Bergkamp, Roy, van Gobbel, Numan, van Vossen, Winter, de Wolf, Verlinden, van der Heyden
ARABIA SAUDITĂ: Al Jaber