Partida U Cluj – Dunărea Călărași încheiată azi a fost ultima din sezonul regular al Ligii 2, ediția 2021/22. Practic, de acum încolo începe atât lupta decisivă pentru promovarea în Liga 1 cât și bătălia finală pentru rămânerea în acest eșalon. Playsport îți prezintă toate informațiile!
Începem cu zona play-off-ului, care ne oferă deja primele perspective despre cine ar putea juca sezonul viitor pe prima scenă, împotriva celor de la Universitatea Craiova, FCSB sau CFR Cluj. Iată cum arată clasamentul acum, la final de sezon regular în Liga 2:
Marea favorită la startul play-off-ului este Petrolul Ploiești, formația pregătită de Nae Constantin dominând clar sezonul regular. A încheiat cu doar 2 înfrângeri și o remiză în 19 partide disputate!
Deși are al doilea lot ca valoare potrivit transfermarkt.com (5,03 milioane euro), Petrolul are aportul extraordinar al suporterilor, 8 puncte avans față de locurile de baraj, plus 5 victorii din 6 posibile în ultimele partide cu rivalele din play-off. Așadar, putem spune clar că Petrolul are cele mai mari șanse în a-și asigura un loc de promovare directă în Liga 1.
Celelalte 5 formații par toate a avea șanse importante pentru al doilea loc ce garantează promovarea directă! Cu atât mai mult cu cât CSA Steaua nu are drept de promovare! Sunt doar 9 puncte între Unirea Slobozia, spre exemplu, ultimul loc în top la acest moment, și U Cluj, ocupanta locului secund.
În fapt, dată fiind situația CSA Steaua, din cele 6 echipe ale play-off-ului vom avea 5 apte de promovare (dacă Hermannstadt rezolvă reorganizarea), astfel că doar una va rămâne în afara oricărui calcul de promovare la final de sezon!
Pe lângă Nae Constantin, antrneorul Petrolului, îi avem din partea celorlalte 5 formații ca tehnicieni pe Erik Lincar (U Cluj), Adrian Mihalcea (Slobozia), Ianis Zicu (Concordia Chiajna), Marius Măldărășanu (AFC Hermannstadt) și Daniel Oprița (CSA Steaua). Așadar, o cursă extrem de interesantă inclusiv la nivelul băncilor tehnice, cu antrenori care au mult potențial și care deja au început să-și contureze cariere interesante.
Și în play-out, ca și în play-off, echipele au intrat cu numărul de puncte acumulate în sezonul regular, li s-au anulat golaverajele iar criteriile de departajare la final în caz de egalitate de puncte sunt identice acelora din play-off, prezentate mai sus.
Diferența majoră începe însă de aici încolo. Cele 14 formații din play-out au fost împărțite în două grupe de câte 7 echipe, pe baza clasării lor la finalul sezonlui regular:
Mâine de la 11:00 vom afla în urma tragerii al sorți și programul acestei faze a competiției. Fiecare echipă va disputa însă, în grupa ei, un singur meci!, nu tur-retur, cu fiecare adversar. Așadar, 7 etape și câte 6 meciuri doar de jucat pentru fiecare club.
Iată clasamentele celor două grupe la start, cu mențiunea că ultimele două locuri din fiecare grupă retrogradează direct în Liga 2, în vreme ce locurile 5 din fiecare grupă vor disputa un baraj între ele pentru rămânerea în eșalon:
Grupa A
Grupa B
Practic, 3 din cele 4 poziții de retrogradare directă sunt deja ocupate cumva. Astra Giurgiu are punctaj pe minus, Dacia Unirea Brăila și Dunărea Călărași sunt deja resemnate cu retrogradarea. Cursa intersantă pentru evitarea retogradării directe se va da doar în grupa B, unde Brașovul și Unirea Constanța încep cu un avantaj de 3 puncte pentru ardeleni.
În grupa A, evitarea locului de baraj este miza. Și par a fi angrenate în discuție nu mai puțin de 4 formații: Poli Timișoara, CSC Șelimbăr, Poli Iași și Metaloglobus. Sunt doar 7 puncte între bănățeni și echipa din Capitală, iar în joc e un total de 18 puncte.