PlaySport.ro a realizat un articol document despre cariera fotbalistului devenit legendă pe Olimpico. Ștefan Radu. Momente. Impresii. Amintiri.
• Mărturia omului care i-a făcut prima legitimație și rolul mamei în cariera lui Radu. „I-am făcut prima legitimație de jucător unui mare fotbalist”,
• Ce spune Cornel Mirea, unul dintre antrenorii care l-au pregătit la juniorii lui Dinamo: „Era, mereu, în primii cinci. L-am luat stângaci pur și-l tot puneam să dea cu dreptul”,
• De la „3-5-2-ul” lui Cornel Țălnar de la Dinamo 2, la „3-5-2-ul” lui Inzaghi de pe Olimpico. „Mi-a spus că vrea să se retragă de la Dinamo”;
• Ioan Andone, antrenorul care l-a promovat în Liga 1, tehnicianul care l-a ignorat la Săftica;
• Cum puteau acționarii dinamoviști să-i schimbe destinul lui Ștefan Radu și cum le-a fentat tânărul fotbalist planul! „Au vrut să-l dea împrumut la Jiul”… apoi au luat 4,5 milioane de euro în schimbul său;
• Declarațiile lui Mircea Rednic, antrenorul care l-a propulsat în fotbalul mare: „Păcat că unii antrenori de la echipa națională nu i-au acordat suficient respect și l-au făcut să renunțe”;
• Fane, legenda din grupul de WhatsApp. Refuză naționala, însă este prezent, de fiecare dată când poate, la „reuniunea” anuală a colegilor de la juniori. „Vă rog, vreau să vin și eu să vă văd”.
13 sezoane, 402 meciuri, 33.987 minute. Acestea sunt coordonatele unei legende. Ștefan Radu (34 ani) a devenit jucătorul cu cele mai multe prezențe în tricoul celest al lui Lazio Roma. În partida cu Spezia din ultima etapă din Seria A, românul l-a depășit pe uriașul Giuseppe Favalli și a intrat în istoria clubului din capitala Italiei. „Șeful”, așa cum a fost alintat Radu pe Olimpico, este printre puținii fotbaliști români care au plecat din Liga 1 și au rezistat pe afișul unui campionat puternic din vestul Europei. Un exemplu de seriozitate, determinare și modestie.
Povestea lui Ștefan Radu începe în cartierul Colentina, între versanții de beton ai blocurilor cu 10 etaje care străjuiesc stadionul Juventus. Un copil care, la nici 10 ani împliniți, s-a prezentat cu obrajii stacojii de emoție, la selecție, la Dinamo. Grupa de 1986. Era prea mic și a fost trimis la formația celor născuți în 1985, acolo unde antrenor era Vasile Ghiță, fostul fundaș al „câinilor roșii” din anii `70, profesorul care l-a descoperit pe Ciprian Marica.
PlaySport.ro a discutat cu Vasile Stoica (61 ani), fost organizator de competiții la Dinamo timp de 8 ani, cel care l-a preluat pe Radu Ștefan încă din primele sale zile în „Ștefan cel Mare”.
A venit la Dinamo în 1996. Singur. Își lua gentuța în mână și se prezenta la teren. Eu, de fiecare dată, ajungeam cu o jumătate de oră înainte de a începe antrenamentul și, negreșit, îl găseam acolo. Era foarte cuminte, făcea ce i se spunea, însă țin minte că era dependent de piciorul stâng, astfel că antrenorul l-a folosit ca mijlocaș de bandă stânga. Ștefan Feodot, profesorul care a preluat această grupă, l-a pus să lovească balonul cu ambele picioare. Mioara, mama lui, a fost cea care l-a susținut la fotbal. Venea cu el, se interesa, întreba mereu dacă este nevoie de ceva, pentru că în acei ani, la Dinamo, erau probleme mari, nici bani pentru baremul de arbitraj nu se găseau, nu aveam nici minge, ne antrenam cu niște pocnitori. O perioadă, Fane juca și la 85, la profesorul Wagner.
Îmi aduc aminte că mama lui, chiar și când a fost Fane chemat la Săftica, se pregătea deja cu echipa mare, m-a rugat să am grijă de el. Să-i mai dau și lui un măr, o prăjitură, că e rușinos. Ea l-a susținut foarte mult. A făcut parte dintr-o grupă foarte bună, cu Scarlatache, Chiacu, Mușat, Ionuț Pană, toți au ajuns în prima divizie. Fane a fost ca și copilul meu”, povestește Vasile Stoica, al cărui fiu, Daniel, a jucat alături de Radu Ștefan la grupa 1986, însă, din păcate, s-a stins din viață la o vârstă fragedă, 14 ani.
La fel s-a întâmplat și cu alți doi colegi de la juniori ai lazialului, Alin Niculicioiu și Dima. Primul s-a spânzurat, celălalt a avut un accident de mașină și nu a mai putut fi salvat.
Ultima oară, Vasile Stoica și Ștefan Radu s-au întâlnit în 2012, cu ocazia partidei amicale dintre România și Belgia.
„După meci am fost la restaurant cu el, cu maică-sa și cu o altă doamnă, am înțeles că era soacra sau viitoarea lui soacră. Și nu ne-am mai văzut, iar de auzit am făcut-o din ce în ce mai rar. Mă bucur pentru el și pentru ce a realizat, eu nu am vreun merit, poate acela că am fost omul care i-a făcut prima legitimație de jucător unui mare fotbalist”, povestește bărbatul cărunt, în vârstă de 61 de ani, dintre care 13 petrecuți la Dinamo, șase ca organizator de competiții la juniori, șapte la seniori, în postul de merceolog.
Cornel Mirea (57 ani) a fost antrenorul lui Ștefan Radu timp de doi ani, de la 13 ani și jumătate și până la 15 ani și jumătate. Fostul jucător de la Steaua, Dinamo, Victoria sau Progresul spune că Radu s-a aflat, de fiecare dată, printre evidențiații echipei sale.
Ne punea nea Tică (n.r. Constantin Dănilescu, fost director sportiv la Dinamo) să facem rapoarte și el era, mereu, în primii cinci. L-am luat stângaci pur și-l tot puneam să dea cu dreptul, i-am zis că un fotbalist, pentru a ajunge mare, trebuie să-și folosească ambele picioare. Și cred că acest sfat l-a ajutat. Nu poți rezita la Lazio, un club atât de mare, într-un campionat așa de puternic, într-un singur picior. Nu mi-a făcut probleme, chiar dacă, atunci când pierdea, era tare afectat, foarte ambițios și orgolios. Eu l-am folosit pe postul de fundaș stânga, apoi, spre final, la un turneu, l-am jucat și fundaș central. După mine a fost preluat de regretatul Titi Frățilă”, a povestit Cornel Mirea pentru PlaySport.ro.
Și a urmat pasul la echipa secundă a lui Dinamo, acolo unde Ștefan Radu a jucat, pentru prima oară, în sistemul care i s-a potrivit atât de bine la Lazio, cel cu trei fundași centrali. Cornel Țălnar l-a antrenat pe Radu Ștefan, atât la echipa secundă, cât și, pentru o scurtă perioadă, la formația mare a dinamoviștilor.
L-am promovat la echipa secundă și am jucat cu el în sistemul acesta cu trei fundași centrali. Scarlatache, Nițu și Fane, cei trei magi din apărare. Anul trecut am vorbit cu el și mi-a spus că i-a povestit lui Inzaghi că eu l-am pus, prima oară, să evolueze în acest sistem. Mi-a mărturisit că vrea să mai joace puțin în Italia și, apoi, să se retragă de la Dinamo”, povestește „Țânțarul” pentru PlaySport.ro.
Ioan Andone este antrenorul care l-a promovat pe Radu Ștefan pe prima scenă a fotbalului românesc. S-a întâmplat în 2005, tot într-o zi de aprilie, 27, atunci când tânărul în vârstă de 18 ani era titular într-un joc cu FCM Bacău. Însă, chiar și așa, trecerea spre prima echipă nu a fost așa lină precum s-ar fi așteptat fotbalistul. A mai bifat un meci în acel sezon, apoi, de fiecare dată, sfârșitul de săptămână devenea un chin pentru Radu. „Cinci zile se pregătea la Săftica, alături de echipa mare, apoi, când era anunțat lotul, el era trimis să joace la echipa secundă”, povestește Vasile Stoica.
Astfel, în sezonul imediat următor, 2005-2006, Radu Ștefan a reprezentat o soluție de rodaj, a bifat doar opt prezențe și a strâns foarte multe frustrări. Dintre cele opt partide în care a intrat pe teren, două au fost în perioada în care „Fălcosul” s-a aflat pe bancă.
Radu și-a făcut singur norocul, a fost inspirat și serios, iar venirea lui Mircea Rednic la echipă avea să-i direcționeze cariera. „Puriul” a preluat Dinamo înaintea sezonului 2006-2007 și, din start, a mizat all-in pe Radu.
Avea un stâng foarte bun și mai avea ceva, personalitate. Și era și foarte, foarte serios. A reușit să se impună imediat în turneul din Franța pe care l-am făcut înaintea startului de campionat și așa s-a format cuplul Moți- Fane Radu”, explică Mircea Rednic alegerea pe care a făcut-o cu Ștefan Radu.
L-a titularizat alături de Cosmin Moți în centrul defensivei dinamoviste, echipa a avut un start fulminant de sezon, 13 victorii pe linie, astfel că „Fane” își garantase, în sfârșit, după o perioadă lungă de așteptare, în care a fost navetist de la Dinamo 2 la prima echipă, locul de titular.
Înainte de a veni Mircea Rednic la Dinamo, o virgulă a destinului a făcut diferența. Povestește Liviu Ganea, fostul coleg al lui Radu Ștefan la Dinamo și Dinamo 2:
Înainte să înceapă campionatul, Radu Ștefan dădea cu pumnii în ușile de la Săftica, conducătorii intenționau să-l împrumute la Jiul și el nu a vrut să se ducă. A venit Rednic care l-a băgat să joace, a fost norocul lui, a avut încredere în el, dacă nu era Rednic, Fane nu cred că juca, azi, la Lazio. A fost un mare noroc al lui pe care l-a fructificat. Dacă ar fi acceptat să meargă la Petroșani…”, a dezvăluit „Găniță”, într-un interviu realizat de autorul acestui articol în noiembrie anul trecut și publicat de site-ul ProSport.ro.
Ca un exemplu, atunci, Adrian Scarlatache, colegul lui Radu de la juniori, a fost împrumutat la Jiul Petroșani.Dezvăluirea lui Liviu Ganea este confirmată și de Mircea Rednic.
El trebuia să meargă împrumut, a fost propus la Jiul, însă aveam probleme de lot și am cerut să rămână”, mărturisește „Puriul” pentru PlaySport.ro.
Antrenorul care l-a propulsat pe fundașul român și roman are și un mare regret. Același pe care-l au toți suporterii, absența lui Radu Ștefan de la echipa națională. În 2013, în mandatul lui Victor Pițurcă, la nici 27 de ani, după doar 14 selecții sub tricolor, lazialul a anunțat că se retrage de la națională, a evitat să brodeze motivele deciziei lui, spunând, pur și simplu, că se simte stingher.
Presa a vehiculat că Radu intenționează să se concentreze pe cariera sa de la echipa de club, că nu are prieteni în vestiarul României, că ar fi avut unele conflicte cu selecționerii sau colegii. Rednic crede, chiar și acum, după aproape opt ani de la decizia fostului lui elev, că Fane ar fi avut nevoie de mai multă atenție, atitudinea selecționerilor fiind motivul care l-ar fi împins pe Radu să renunțe la selecționată.
Păcat că unii antrenori de la echipa națională nu i-au acordat suficient respect și l-au făcut să renunțe. Ar fi ajutat mai mult naționala”, a comentat tehnicianul Viitorului pentru PlaySport.ro.
La echipa națională, Radu Ștefan a fost pregătit de doi selecționeri. Victor Pițurcă, tehnicianul care l-a promovat în noiembrie 2006, într-un amical cu Spania, și Răzvan Lucescu.
Precum toți tinerii cu potențial de la Dinamo, Ștefan Radu s-a aflat sub protecția fraților Becali, impresarii care-i sprijineau, într-un vertij al interesului comun, pe mulți dintre fotbaliștii cu potențial din „Ștefan cel Mare”. Din câte se pare, prima mașină a lui Radu a fost cumpărată cu sprijinul financiar al fraților Becali. Același Liviu Ganea povestește:
Conta relația cu impresarii, pentru că se interesau de tine, sunau să vadă cum ești, veneau la meciuri. Erau jucători care se duceau toată ziua prin birourile fraților Becali de la Floreasca, cereau bani. Am fost și eu, poate nu aveam bani să-mi cumpăr ghete, ce să faci cu 300 de dolari salariu? Totuși, dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu era corect, normal ar fi fost să ai un salariu decent, nu spune nimeni să îți dea foarte mulți bani la 17- 18 ani, cu toate că, poate, unii meritam. Cred că era vorba și de un fel de strategie între conducătorii de la Dinamo și impresari. Practic doreau să se construiască un fel de obligație a jucătorilor: „Noi nu dăm bani, lasă că-i mai ajuți tu”. Cred că așa s-a vrut, să fii puțin și sub tutela lor, să depinzi într-o anumită măsură de ei”.
După un parcurs uluitor, atât pentru Radu, cât și pentru Dinamo, „câinii” deveneau, la pas, campioni, în plus, în cupele europene, mai precis în Cupa UEFA, ieșeau din grupe și erau eliminați după o dublă cu Benfica. Apoi, după celebra confruntarea din preliminariile Champions League cu Lazio, Ioan Becali negocia, la București, în birourile din „Ștefan cel Mare” și în separeul de la restaurantul Aquarium din Piața Gemeni, cu celebrul Claudio Lotito, împrumutul lui Ștefan Radu la Lazio. Părțile bateau palma pentru un milion de euro, Radu era cedat temporar, pe Olimpico, pentru un sezon, apoi cumpărat definitiv în schimbul unei sume totale, declarată, de 4,5 milioane euro.
De aici începe numărătoarea unei cariere de succes pentru Radu Ștefan, drumul băiatului rușinos aflat, în toate cadrele junioratului, în rândul de jos, către poziția legendară pe care o va ocupa în vitrina celestă de pe Olimpico. În acest joc, mulți au fost „repatriați”, foarte puțini au reușit, el a intrat în istorie.
„Șeful” este porecla acordată românului de către fanii lui Lazio. Însă Radu, în ciuda retragerii sale de la echipa națională, unde niciodată nu s-a simțit în largul său, a rămas același Fane, puștiul cu mult respect din fotografiile de la juniori.
De curând, Cristi Pulhac, fostul lui coleg de la Dinamo și Dinamo 2, a declarat că Ștefan Radu s-a izolat și chiar evită să mai vină în România. Declarația fostului fundaș dinamovist este contrazisă categoric de Cornel Mirea, fostul antrenor al lui Radu.
„L-am auzit și eu pe Pulhac și nu este adevărat. Ștefan Radu a fost și anul trecut în țară și ține legătura cu foștii lui colegi de la Dinamo, de la juniori. Mai mult, au un grup pe whats app, în care m-au invitat și pe mine și în care țin legătura, fac glume și l-am felicitat încă de la meciul 401. Înainte de pandemie se întâlneau în fiecare an și aveau un obicei frumos, organizau un turneu, în Parcul Studențesc, la care erau invitați și rivalii din copilăria lor, foștii juniori de la Rapid și Steaua de la grupa 85 și 86. Făceau miuțele, apoi treceau la grătar, la proțap, la aduceri aminte”, a precizat fostul fotbalist pentru PlaySport.ro.
În urmă cu doi ani, când colegii de la juniori au anunțat evenimentul pe grupul de WhatsApp, Ștefan Radu a intervenit și i-a rugat să schimbe data pentru a putea fi și el prezent. „Vă rog, vreau să vin și eu, să vă văd”, a fost mesajul jucătorului de la Lazio.
Afirmațiile lui Cornel Mirea sunt susținute și de o fotografie obținută de PlaySport.ro în care Ștefan Radu apare, în 2019, alături de foștii colegi de la juniori, într-un cadru de grup, pe terenul cu smocuri din Parcul Studențesc. „Șefu”, Fane, Ștefan Radu. Fotbalistul cu 402 meciuri în Italia, toate la Lazio, cel care a refuzat naționala și nu vorbește cu presa, însă, în ciuda celebrității, și-a păstrat locul în cadrul vieții. A rămas același băiat din rândul de jos.