Sepsi și U Cluj se vor înfrunta în finala Cupei României 2023, după ce au trecut în semifinale de CFR Cluj, scor 3-0, respectiv UTA, scor 1-0. Victoria din ultimul act nu aduce doar mult râvnitul trofeu, ci și o sumă de bani pe măsură.
Federația Română de Fotbal a decis ca această partidă să aibă loc miercuri, 24 mai, pe stadionul din Sibiu, care va găzdui în premieră un meci din această fază a competiției. Asta după ce în martie 2023 s-a disputat primul meci internațional, respectiv amicalul selecționatelor U21 ale României și Germaniei, încheiat la egalitate, scor 0-0.
Sepsi va merge la Sibiu cu gândul să repete isprava de anul trecut, când au învins FC Voluntari în finala de pe Stadionul Giulești (2-1), în timp ce elevii lui Ioan Ovidiu Sabău – revenit pe banca tehnică după o pauză de opt ani – vor avea ocazia de a-și trece în cont primul trofeu de la revenirea în elita fotbalului.
Dacă formația din Sfântu Gheorghe n-a avut nicio emoție cu campioana en-titre a Superligii, „Șepcile Roșii” au reușit să obțină calificarea în fața UTA-ei datorită golului înscris de Dan Nistor din lovitură de la 11 metri, spre disperarea lui Mircea Rednic, aflat la debut pe banca arădenilor. Acesta a contestat vehement maniera de arbitraj a centralului Horia Mladinovici.
Echipa care va reuși să-și adjudece trofeul va primi 240.000 de euro, iar finalista va încasa cu 10.000 de euro în plus față de suma obținută până în această fază a competiției. Odată cu noul format, FRF a majorat premiile totale la 800.000 de euro, cât a fost în precedenta ediție, la 1,2 milioane de euro. Vorbim, practic, de o creștere de 50% în comparație cu anul trecut.
„Prin noul format competiţional ne propunem să fim mai aproape de suporterii tuturor cluburilor din România. Cupa României are un potenţial mult mai mare de dezvoltare şi ne dorim să fie o competiţie de interesant toate fazele sale, care să aducă un număr cât mai mare de spectatori pe stadioane şi implicit audienţe TV superioare, dar şi o îmbunătăţirea nivelului de joc.
Din dorinţa de a avea un design competiţional optim am apelat la compania Hypercube, o companie care a contribuit şi la dezvoltarea unor formate de la Champions League sau Europa League. Noul format competiţional pune în valoare regiunile României prin crearea unor faze regionale, păstrează avantajul echipelor din eşaloanele inferioare şi propune totodată un sistem de grupe mai atractiv şi mai dinamic prin creşterea numărului meciurilor tari.
Astfel, noul cod format competiţional asigură creşterea premiilor totale cu aproximativ 50% chiar din primul sezon. Vorbim de 1,2 milioane de euro plus TVA, ca fond total de premiere. Se va schimba şi sistemul de premiere, fiecare punct câştigat se va bonusa din punct de vedere financiar”, anunța Răzvan Burleanu.