Edi Iordănescu, antrenorul primei reprezentative, a făcut o scurtă caracterizare a Elveției, în exclusivitate, pentru Playsport.ro.
Am găsit o echipă pe care o cunoșteam în linii mari. Este o echipă cu prezență constantă la turneele finale, a învins, în Liga Națiunilor, Portugalia și Spania la ea acasă. A lăsat acasă Italia pentru acest Mondial, este definită și are jucători în Bundesliga și Premier League. Dă dovadă de maturitate, omogenitate și au, în linii mari, cam aceeași 8-9-10 jucători și un nucleu de 14-15 în lot. Au avut o organizare și o stăpânire de sine foarte bună în partida cu Brazilia. Mai mult, au gestionat foarte bine momentele de presiune ale Braziliei, dându-mi dovadă de caracter, putere și stăpână pe puterile ei.”
La partida Brazilia 1-0 Elveția, selecționerul a fost surprins, de către trimisul Playsport.ro, în timp ce își lua notițe.
Ulterior acestei scurte intervenții, Edi Iordănescu a acordat o conferință în aer liber jurnaliștilor români. Preț de 20 de minute, a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate în fața hotelului la care este cazat și președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Care ar fi al doilea rival important în afara de Elveția? Israel, Kosovo?
Am studiat Israelul, am jucat cu ei, îi știm, au calitate individuală. De departe, Elveția, pe hârtie, stă cel mai bine. Știu cum e să ajungi la un turneu final, joacă în competiții importante. Israel, dacă analizați individual, au jucători cu calitate. În plus, și echipele de club sunt angrenate în cupele europene, Champions League. Cu toate astea, sigur, cred că vom avea jocuri deschise cu ei, Și pe teren, și pentru orice rezultat. Kosovo e o echipă care vine tare din urmă. Au jucători buni individual, joacă la nivel bun, nu beneficiază de o atenție cum ar trebui.
Ai observat vreo tendință nouă la acest turneu?
Am adus cu mine raportul ultimului turneu final, pentru că, foarte curând, FIFA va începe să tragă anumite concluzii. Bineînțeles, și după grupe, și la final. Sunt curios să fac comparații. Pare un paradox dar, conform statisticilor, după faza grupelor, jocurile devin mai deschise, chiar dacă sunt de totul sau nimic. Cu privire la trenduri, momentan nu am date. Le aștept cu bucurie, sunt echipe destul de consecvente. Rar am văzut un sistem hibrid. Am văzut echipe care mai schimbă în timpul jocului dar, de obicei, abordează partidele de la început cu același stil de joc, cu aceeași strategie. Sunt echipe cu identitate și, cum am spus, probabil cea mai mare schimbare vine de la această preocupare pentru jocul pozitiv. Cred că una dintre cele mai înțelepte decizii tehnice este permisiunea repunerii din 6m cu fundașii centrali în careu. Acum, toate echipele încearcă să construiască.
Cum vedeți noua schimbare cu aceste minute de prelungire și credeți că ne ajută, ca echipă?
Ajută fotbalul. Când ești valoros, te ajută. Orice minut în plus este bine-venit. Chiar mă interesam dacă există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt, să se modifice regulamentul și să existe timp efectiv de joc. Am înțeles că în următorii 10 ani nu există această posibilitate. Vor să dea identitate jocului, să-l lase mai natural. Mie mi-ar fi plăcut. Atunci am fi eliminat multe momente moarte și cu mai puțin fair-play în joc.
Cu ce personalități ai interacționat?
Am interacționat cu mai multă lume, conducători, invitați FIFA.
Mă bucur că drumul a fost ok și că am putut să „debutez” cu Spania – Germania. Nu era în program inițial, dar am reușit să iau acces. Ce pot să spun este că am găsit foarte multă lume deschisă la comunicare și interesată de ceea ce înseamnă România. Mulți m-au întrebat de ce este diferență acum față de trecut. Am reușit să interacționez cucu președinți de federații, precum cei ai Japoniei sau Mexicului, prin intermediul domnului Burleanu. Oameni care sunt implicați, în mod activ, în fotbal.
Bora Milutinovic este una dintre legendele Cupei Mondiale. Trăiește aici, a fost un prieten bun cu tatăl tău, ați apucat să vă vedeți?
Nu l-am văzut. Sincer să fiu, e prima experiență în Qatar. Am fost în Emirate, Arabia. Nu am avut timp pentru lucruri personale. Am fost la meciuri, focusul a fost pe asta. Dacă am avut plăcerea să întâlnesc oameni din fotbal, am făcut-o în incinta hotelului.
Care dintre echipele de aici ți s-a părut deosebită?
Tot timpul mă inspiră echipele definite, cu identitate. Doar Spania este în reper. Mi-a plăcut și Franța, echipe care au identitate de joc, care, prin tradiție, propun anumite lucruri și care, indiferent de adversar, merg pe linia lor. Își urmăresc valorile, principiile de joc. Mi-ar plăcea ca și noi, pe viitor, să fim identificați așa.
Vezi vreo favorită certă în acest moment?
Sunt 4-5 echipe pe care toți le urmărim și suntem cu gândul că ar putea să atace trofeul. Nu văd o surpriză. E greu. Cele care sunt favorite, sunt foarte puternice.
Au fost multe critici pentru FIFA în ceea ce privește această Cupă Mondială din Qatar. Cum ți se pare organizarea?
Oamenii de fotbal precum fostul vice-președinte al Germaniei, fostul președinte al Irlandei de Nord, cu care am interacționat, analizează foarte puțin ce se întâmplă în jurul fenomenului. Ăsta a fost mesajul, să ne bucurăm de fotbal. E un privilegiu să vedem cei mai buni fotbaliști, cele mai bune echipe. Nu m-aș hazarda să ne ducem cu discuția în această direcție.
Dacă facem un exercițiu de imaginație și România ar fi fost aici, în Qatar, unde s-ar fi clasificat echipa?
Mi-e greu să o plasez undeva. Am văzut, cu foarte puține excepții, jocuri echilibrate. Cu organizare bună, poți produce lucruri frumoase. Nefiind aici, înseamnă că nu am câștigat acest drept.
Ai apucat să vorbești cu Istvan Kovacs?
Nu, dar mi-aș dori să-l întâlnesc. E posibil azi sau mâine.
Te-a speriat prima repriză cu Slovenia? Ai înțeles ceva din acea bucată de meci?
Pe mine m-a bucurat restul partidei. Dar da, am analizat, am atras anumite concluzii, ține de factorul mental. Am făcut o schimbare la pauză, care a avut impact asupra partidei. Moruțan a intrat și a schimbat jocul. Mult accent am pus pe latura mentală, unde suferim. Vorbeam cu președintele și ne gândeam cum putem să îmbunătățim aspectul tactic. Poate să apelăm la ajutor extern, să aducem profesioniști lângă noi, oameni care ne pot ajuta să lucrăm și mai mult decât o facem la ceea ce înseamnă latura mentală. Dacă i-aș fi avut pe jucători zi de zi, n-aș fi avut emoții. Avându-i, însă, 4-5 zile, trebuie să valorificăm la maximum acest timp. Din păcate, s-a instaurat această stare de neîncredere, presiunea o gestionăm prost și ne e teamă. Pare că ne-am obișnuit cu rateurile. Este datoria mea și îmi asum că vreau să schimbăm aceste lucruri. Mă bucur că unii din cei pe care i-am avut încep să producă rezultate. Îl menționez pe Paraschiv, care a marcat din nou și toată România vorbește despre el. Am lucrat cu peste 40 de jucători, am debutat 14. Dacă, din aceștia, rămân 5-6, mi-am atins un obiectiv foarte important.
Ai în calcul meciuri amicale?
Programul nu ne va permite. Va fi plin pentru anul următor. Vom juca o campanie pe fast forward.
Ai avut oferte din această zonă. Le-ai refuzat. Văzând cum decurge Mondialul, te-ai răzgândi? Ai accepta să antrenezi aici?
Îmi doresc din tot sufletul să mergem cu echipa națională la următorul turneu final. Ar fi realizarea carierei. Mă gândesc ce frumos ar fi fost să fim aici, mai ales că, atunci când echipa națională a participat la turnee finale, am fost prezent, în diverse ipostaze. Știu ce înseamnă aceste competiții. Cred că ar fi un restart pentru noi.
Nu ți-e dor să antrenezi un grup de jucători zi de zi?
Este singurul lucru care-mi lipsește, munca de teren. Recunosc această frustrare. Tot timpul mă înconjoară un sentiment de insuficiență. Îmi doresc să fac mai mult, să fiu mai mult timp cu jucătorii, să lucrăm pe teren, să punem la punct partea organizatorică de joc, să-i capacitez mai mult. Trebuie să fiu sincer: mi-am asumat asta, știam unde vin și am venit cu toată încrederea. Nu-mi permit luxul să mă gândesc la ce s-ar fi întâmplat.
Ați lămurit, pe circuit intern, povestea legată de retragerile lui Maxim și Mitriță de la echipa națională?
Nu cred că este corect să spunem că sunt retrași. Nu le-am închis ușa, n-au anunțat nimic ei. Trebuie să ne focusăm pe jucătorii din circuitul echipei naționale. Pot intra și ei, sunt atent la ei, am avut dialog cu ei. Pe Maxim îl cunosc foarte bine. Am fost special în Turcia pentru el și Alin Toșca la momentul respectiv. Pot ajuta echipa națională, dar totul depinde de ei. Focusul meu total este pentru jucătorii care au valoare și ei au valoare. Mult potențial pentru Mitriță, Maxim deja a arătat foarte multe lucruri, deși are o vârstă. Îmi doresc ca, atunci când se vine la echipa națională, să vină cu toată puterea, energia, convingerea.
Ți-au transmis că ar dori să nu mai vină?
Alin ați văzut că s-a retras. L-am simțit dezamăgit când am mers și am discutat cu el. Avea multe regrete că nu s-a calificat echipa, că s-au pierdut ani. Avea un simț al responsabilității extraordinar. Spunea că și-ar fi dorit să fi putut să dea mai mult. L-am simțit dezamăgit. Această stare de resemnare am simțit-o și în interiorul grupului. M-au făcut să spun că ne macină din interior ca și un cancer. Ne-am învățat să ratăm calificările. Este datoria mea să schimb asta. Nu este zi în care să nu lucrez la asta, o fac cum pot, chiar și de la distanță. Vorbesc cu jucătorii. Chiar ieri am fost apelat de jucători din România care-mi spuneau că au oferte, unul dintre ei chiar din străinătate, mă întrebau ce părere am. Încerc să fiu lângă ei, să-i câștig, să-i responsabilizez.
Ce crezi că s-a întâmplat cu generația U21 din 2019?
Sunt cu noi majoritatea, mai ales la ultimele două acțiuni. Nucleul a fost în jurul lor, dar și 3-4 jucători cu ceva experiență superioară. E momentul lor și trebuie să demonstreze. Se apropie de vârsta cea mai bună pentru performanță. Elveția a avut media de vârstă la meciul cu Brazilia spre 27,7 ani. E o vârstă foarte bună pentru performanță. Ne apropiem de vârsta asta. E momentul lor să înceapă și să demonstreze.
Te îngrijorează situația lui Ionuț Radu?
Da. A oricăui jucător care poate intra în planurile noastre. A debutat cu mine, a făcut-o cu mine, are foarte mult potențial. Din fericire, avem 3-4 portari care arată potențial și ne dă liniște. Totuși, nu ne permitem să pierdem un jucător ca Radu și nu ne pierdem să trecem pe linie moartă un jucător ca Niță. Din ce mi-a transmis, sunt șanse mari să se producă o schimbare în cariera lui, la nivel de club acum, în decembrie. Radu trebuie să se impună, să joace, să caute stabilitate. Ba chiar antrenorul nostru cu portarii programase o deplasare la el. Vorbisem cu antrenorul de portari de la Cremonese să meargă, să-l vadă la antrenament, să facă un schimb de opinii pentru a vedea cum îl putem ajuta. Momentan e în stand-by.
Cum ar fi arătat România cu Adeyemi?
E un jucător interesant. Am mers la meciul Braziliei în aceeași mașină cu Cafu și Roberto Carlos. A fost o plăcere să găsesc doi oameni deschiși. Cafu a vorbit foarte mult despre proiectele lui de dezvoltare a fotbalului, mai ales pentru tineri. M-a întrebat ce părere am despre Brazilia. Le-am zis că le urez baftă și că poate ne împrumută 2-3 băieți pentru a ridica nivelul echipei naționale. Mi-a spus că ne dă cu drag, dar majoritatea au rămas cu imaginea din trecut a României. Parcă