Marile orașe din România beneficiază de arene de cinci stele, dar numărul acestora va crește în anii următori. Autoritățile au confirmat că vor mai ridica cel puțin 3 stadioane de fotbal, la Constanța, Timișoara și Botoșani.
Cel mai spectaculos proiect este cel al arenei din Constanța. Noul stadion „Gheorghe Hagi” ar trebui să fie gata în anul 2025, iar proiectul va costa circa 100 milioane de euro. Stadionul va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
În galeria foto de mai sus puteți vedea cum vor arăta cele trei stadioane moderne din Constanța, Timișoara și Botoșani.
Noul stadion de la Constanța va avea o capacitate de 18.000 de locuri, conform informațiilor oficiale. Guvernul a aprobat, pe 19 octombrie, construirea arenei „Gheorghe Hagi”. După demolare, durata lucrărilor este estimată la 28 de luni.
Lângă stadion va fi ridicat și un teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pistă cu 6 culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri.
Gazonul stadionului din Constanța va fi natural, în sistem hibrid (țesut sau rulou), dotat cu instalație de udare, drenaj și sistem de degivrare/încălzire.
Valoarea totală a proiectului va fi de 480.490.000 lei, circa 100 milioane de euro.
Până să obțină bani de la Guvern pentru renovarea celebrului stadion „Dan Păltinișanu”, Timișoara își face singură o nouă arenă. Primarul Dominic Fritz a anunțat că un stadion de fotbal va fi ridicat în Calea Buziașului.
Investiția se ridică la 122 de milioane de lei, iar banii vin de la bugetul local. Edilul din Banat a spus: „Ne zbatem ca Timișoara să nu rămână singurul oraș mare din România fără stadion. Pentru oraș este un efort financiar uriaș, însă pentru sportul local este o investiție vitală și urgentă”.
Stadionul va avea o capacitate de 9000 de locuri și ar trebui să fie gata în doi ani și jumătate.
Primarul Fritz speră ca în curând să fie rezolvată și problema proiectului pentru „Dan Păltinișanu”: „Investim în viitorul acestui oraș și sperăm ca și proiectul noului stadion mare, care se va ridica peste „Dan Păltinișanu”, gestionat de CNI și Consiliul Județean, să se deblocheze cât mai repede”, a mai transmis edilul.
Timișoara nu are în acest moment o echipă în Liga 1. Poli Timișoara și Ripensia evoluează în Liga 2 și luptă pentru evitarea retrogradării.
Primarul din Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat că lucrează intens pentru ridicarea unui nou stadion în oraș. Edilul spune că FC Botoșani merită un stadion modern și promite că va duce acest proiect la bun sfârșit.
Pentru moment nu există detalii tehnice cu privire la noul stadion din Botoșani, doar o machetă distribuită de primar pe Facebook.
„Se lucrează în ritm alert la documentația care va sta la baza modernizării Stadionului Municipal. Vă invit să ‘aruncați o privire’ la cum va arăta viitorul stadion!
Sportul este un segment important pentru fiecare comunitate și un excelent ambasador! Am susținut în repetate rânduri că atenția mea este îndreptată și spre această disciplină iar astăzi vă pot prezenta câteva aspecte concrete!
FC Botoșani, echipa-fanion a județului, merită să joacă și să primească oaspeții pe un stadion modern! Suporterii botoșăneni merită să-și vadă echipa jucând pe terenul unuia din cele mai frumoase stadioane din țară iar Botoșani trebuie să se mândrească, pe lângă atât de multe alte obiective frumoase, și cu un stadion realizat la cele mai riguroase standarde europene”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
FC Botoșani este singura echipă din județ care a ajuns până acum în Liga 1. Clubul se află pe prima scenă din sezonul 2013/2014.