Veste nu tocmai bună pentru șoferii care circulă pe drumurile publice din România. Mai exact, este vorba despre o modificare a sistemului de taxare pentru utilizarea drumurilor publice din țara noastră. Cum se va modifica rovinieta și de când intră în vigoare schimbarea, puteți afla în rândurile care urmează.
În curând, sistemul de taxare pentru folosirea rețelei de drumuri publice se va modifica. Mai exact, începând de la 1 ianuarie 2026, rovinieta se va diviza în două taxe diferite. Una dintre acestea se va aplica în cazul vehiculelor ușoare, iar cealaltă pentru cele grele. Tot atunci se va schimba și metoda de calcul a taxei de drum.
Acum, valoarea rovinietei este stabilită, după cum bine știm, în funcție de tipul vehiculului. Ei bine, din 2026, valoarea acestei taxe se va stabili în funcție de trei aspecte: categoria vehiculului, clasa de emisii, dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. De menționat este și faptul că, aspectul din urmă va cuprinde atât durata de parcurs, cât și cea de staționare.
Tot de la începutul lui 2026 va intra în vigoare o altă modificare cu privire la perioada pentru care se achită rovinieta. Cel mai probabil, toți șoferii care circulă pe drumurile publice din România știu că, în prezent, rovinieta se poate încheia pe o perioadă de 7 zile, 30 de zile, 3 luni și 1 an.
Ei bine, în curând și acest aspect se va schimba. Din 2026, rovinieta va putea fi încheiată pe 1 zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 1 an. Totuși, în funcție de perioada pe care se va achita această taxă, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni.
În schimb, tariful pe 10 zile nu va putea 12% din cel pentru 1 an. De asemenea, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din cel pentru 12 luni, iar tariful pe două luni nu va putea depăși 30% din valoarea tarifului pe 12 luni, se arată în actul normativ.
Începând din ianuarie 2026, rovinieta va fi necesară în continuare doar în afara localităților. Șoferii români care nu respectă legea sau care din diferite motive nu au încheiată rovinieta riscă să fie sancționați, iar amenzile nu sunt deloc mici. Pentru autoturismele care necesită permis de categoria B, de exemplu, amenda variază între 250 și 500 de lei. În schimb, șoferii de autocare pot primi amenzi de până la 5.500 lei.