Scene de-a dreptul șocante au fost surprinse după un meci din optimile Cupei Asiei. Jurnaliștii irakieni s-au năpustit, la propriu, asupra selecționerului și doar intervenția forțelor de ordine a făcut ca lucrurile să nu degenereze.
Asta după ce naționala a ratat calificarea în sferturile de finală, fiind învinsă surprinzător de Iordania, scor 2-3, după ce a condus cu 2-1. Totul s-a răsturnat în minutele de prelungiri, 90+5, respectiv 90+7, în contextul în care Aymen Hussein a văzut cartonașul roșu în minutul 77.
La conferința de presă, jurnaliștii irakieni s-au ridicat de pe scaune, au gesticulat nervos și chiar s-au îndreptat spre selecționerul Jesus Casas, din dorința de a-i cere socoteală nu doar pentru rezultat, ci și pentru că ar fi discutat cu presa din Spania natală. Forțele de ordine au intervenit imediat.
Iraqi Press ATTACK Jesus Casas after Iraq lose to Jordan in the last minute.
Chaos in the conference room.#AsianCup2023 pic.twitter.com/wHXONVS3fY
— InsideWorldFootball (@InsideWorldFoo1) January 29, 2024
„Niciun antrenor calificat în optimi nu a acordat interviuri înaintea meciurilor, cum este posibil să te fi gândit la asta? Este o rușine!”, a răbufnit unul dintre cei mai vehemenți dintre reporterii prezenți, înainte ca întregul grup care a declanșat scandalul să fie evacuat din sală.
Federația irakiană a condamnat acest comportament, catalogându-l drept „dezgustător și nechibzuit”. Ulterior, Casas a făcut la rândul său precizări pe marginea subiectului.
„Nu am mai pățit niciodată așa ceva și nu știu dacă mi se va mai întâmpla. Trebuie să țineți cont că lucrurile stau diferit aici, ei nu sunt jurnaliști acreditați. Este suficient să ai un cont de Instagram și 100.000 de urmăritori sau un cont de YouTube. Nu sunt profesioniști, e greu de comparat cu situația din alte țări.
„Le-am spus că am reușit să câștigăm 3 meciuri deși am acordat interviuri. Apoi m-au întrebat despre asta a doua și a treia oară, la care am răspuns monosilabic: ‘Da’. Un jurnalist s-a ridicat, apoi l-au urmat alții și au început să amenințe. S-a transformat într-un mic dezastru. Au vrut să suspende conferința, dar am refuzat, pentru că restul presei nu merita asta”, a spus ibericul.
Spre deosebire de naționala Irakului, Tadjikistan și-a asigurat prezența în optimile de finală ale Cupei Asiei. O performanță uriașă, ținând cont că vorbim despre cea mai săracă țară din Asia Centrală, în care 20% din populație trăiește cu 1,25 dolari pe zi.
După parcursul din grupe, în optimi a dat piept cu Emiratele Arabe Unite, o selecționată mult mai bine cotată, pregătită de Paulo Bento, fost selecționer al Portugaliei și al Coreei de Sud. Pe banca Tadjikistanului – care a obținut calificarea în urma loviturilor de departajare – se află Petar Segrt, care a mai antrenat reprezentativele din Afganistan și Maldive.
„Pentru noi, era un vis și să ne calificăm la Cupa Asiei. Acum, visul nostru continuă. Tadjicii sunt luptători și vor lupta până la final”, a declarat croatul.