Un nou scandal legat de falsificarea vârstei unui jucător a apărut cu câteva zile înaintea startului Cupei Africii pe Națiuni. Mijlocașul ofensiv al Stelei Roșii Belgrad, Guélor Kanga Kaku, este în centrul acestui scandal.
Kaku, în vârstă de 33 de ani conform actelor sale, este acuzat că și-a fabricat o altă identitate pentru a-și prelungi cariera. În acte, Kaku este trecut ca fiind născut pe 1 septembrie 1990. Cu toate acestea, s-a descoperit că mama fotbalistului ar fi decedat cu patru ani înainte, în 1986.
Forurile africane au deschis o anchetă încă din mai 2021, acuzându-l pe Kanga Kaku de falsificare a identității. În realitate, mijlocașul s-ar numi Kiaku-Kiaku Kianga și s-ar fi născut la Kinshasa (RD Congo), pe data de 5 septembrie 1985. Acest lucru ar însemna că Kaku ar avea de fapt 38 de ani și patru luni.
Kaku a jucat pentru echipe precum Rostov, Slavia Praga și Steaua Roșie Belgrad, unde evoluează din 2020. Acesta a obținut, pe lângă cetățenia gaboneză, și pe cea sârbă, în decembrie 2021, pe baza certificatului falsificat de naștere.
De la debutul său în 2012, Kanga Kaku a adunat 64 de selecții și două goluri în tricoul reprezentativei Gabonului. A cucerit nouă trofee cu echipele de club: 4 titluri și 3 Cupe ale Serbiei cu Steaua Roșie, o Cupă a Cehiei cu Sparta Praga și o Cupă a Rusiei cu Rostov.
Cotat la 1,5 milioane de euro pe Transfermarkt.de, Guelor are 3 goluri marcate și 5 pase decisive în 14 meciuri disputate cu Steaua Roșie în campionatul Serbiei. Contractul său ar expira pe 30 iunie 2025, când mijlocașul ofensiv s-ar apropia, în realitate, de 39 de ani!
Potrivit beIN Sports, federația din Gabon riscă să fie sancționată pentru că a ascuns falsul și că i-a permis adevăratului Kiaku-Kiaku Kianga să joace atâția ani în echipa națională. Scandalul este departe de a se încheia, iar consecințele ar putea fi grave atât pentru jucător, cât și pentru federația din Gabon.
Selecționata care va triumfa în finală nu doar că va cuceri mult râvnitul trofeu, dar va încasa și o sumă record pentru această competiție. Confederaţia Africană de Fotbal (CAF) a oferit toate detaliile.
Câștigătoarea va încasa 7 milioane de dolari, un cec cu 40% mai mare decât cel acordat Senegalului pentru victoria din precedenta ediție, disputată cu doi ani în urmă. Cealaltă finalistă va primi 4 milioane de dolari, iar semifinalistele câte 2,5 milioane.
În competiție vor lua startul 24 de selecționate, printre care cea a Egiptului, deținătoarea recordului de trofee cucerite (7). Meciul de deschidere le va aduce față în față pe Coasta de Fildeș și Guineea Bissau, sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 22:00 a României. Grupele arată astfel: