Cu trei ani înaintea primului fluier al competiţiei, FIFA a anunţat deja care va fi logoul celei de a 23-a ediţii a Cupei Mondiale.
Însă alegerea nu i-a mulţumit pe cei care au văzut varianta finală. Designul acesteia cuprinde cifrele 2 şi 6, pe fond alb şi trofeul Cupei Mondiale care le acoperă în bună măsură pe verticală. Iar comentariile nu au întârziat să apară pe reţelele sociale după ceremonia organizată la Los Angeles.
„Mai aveți 3 ani să-l reparați”, „Cineva a primit zeci de mii de euro pentru a crea asta”, „Pur şi simplu penibil”, au fost câteva dintre reacţiile venite din partea internauţilor.
Turneul final de peste trei ani va fi organizat în comun de Canada, SUA şi Mexic. Fiind pentru prima oară când trei ţări vor avea avea acest privilegiu.
O schimbare importantă va fi în privinţa formatului competiţiei care va suferi o schimbare majoră faţă de precedentele ediţii. Astfel la startul Cupei Mondiale din 2026 se vor alinia 48 de echipe naţionale, faţă de 32 în Qatar, toamna trecută.
Deplasările vor constitui o problemă pentru reprezentativele participante, aspect la care FIFA lucrează în prezent. Astfel, oraşele gazdă ale unor grupe vor fi stabilite pe criterii regionale.
„Provocarea va fi logistica. Distanţele, fusul orar, diferenţele climatice la fel – altitudinea din Mexic, nivelul mării în alte regiuni. Deci, este important pentru noi să creăm un mediu bun pentru ca echipele şi fanii să se afle în cele mai bune condiţii posibile. Acest lucru înseamnă să nu fie nevoie de prea multe călătorii, mai ales la debut.
Vom crea grupe în care echipele vor fi cazate în funcţie de tragerea la sorţi. A fost unul dintre avantajele Cupei Mondiale din Qatar, unde un jucător, la o oră după meci, putea să fie în patul său. În 2026 vor fi deplasări, dar noi vom coordona acest lucru şi ne vom asigura că sunt întrunite cele mai bune condiţii posibile pentru echipe”, a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino.
Cu 48 de echipe la start, ediţia din 2026 va avea un număr sportit de jocuri faţă de precedentele. Vor fi în total cu 40 mai multe, iar campioana va fi obligată să joace 8 meciuri pentru trofeu, în loc de 7 ca până acum.
Totdată durata competiţiei va fi mai mare de aproximativ 39 de zile, faţă de 29 câte au fost alocate pentru comeptiţia din Qatar. Faptul că un sfer dintre naţionalele de pe glob vor lua parte la turneul final îi preocupă şi pe americani.
„Noi vorbim de zboruri uneori de şase ore, de schimbări de fus orar. Pentru mulţi jucători veniţi din toate colţurile lumii, va fi fundamental să schimbăm competiţia, deci această idee de a regrupa pe regiuni are sens”, a declarat Alexi Lalas, unul dintre ambsadorii Cupei Mondiale din vara lui 2026.