Șantajul la care ar fi supusă Simona Halep. Cine ar fi în spatele acestui caz de dopaj în care este implicată românca

Andrei Alexandra 10.11.2022, 14:05
Șantajul la care ar fi supusă Simona Halep. Cine ar fi în spatele acestui caz de dopaj în care este implicată românca

Paul Ciucur, unul dintre cei doi avocați români aleși ca arbitri de „Sports Resolutions”, tribunalul independent din Marea Britanie care o va audia pe Simona Halep în cazul de dopaj, a lăsat de înțeles că sportiva din Constanța ar putea fi victima unui sabotaj.

Sabotajul nu este exclus în cazul de dopaj care o are în prim-plan pe Simona Halep

Ancheta în cazul de dopaj care o are în prim-plan pe Simona Halep este în plină desfășurare, iar sabotajul reprezintă o pistă pe care detectivii sportivei din Constanța ar putea să o cerceteze destul de serios în aceste momente.

De altfel, sabotajul este una dintre cele doi căi de atac pe care Simona le are la dispoziție, cealaltă fiind ingerarea accidentală a substanței interzise, Roxadustat, prin contaminarea mâncării sau alte modalități.

Paul Ciucur a explicat în direct, la TVR 1, ce ar presupune marșarea pe un sabotaj în cazul de apărare la care lucrează avocații angajați de Simona Halep:

„Marșarea pe un sabotaj intenționat, dar asta presupune, desigur, o persoană care să fie dispusă, disponibilă și care să fi procedat, fără știrea ei, la această contaminare intenționată”, a declarat avocatul Paul Ciucur, la TVR 1.

„E mai ușor de demonstrat”

Totuși, mult mai plauzibil ar fi ca Simona Halep să încerce să se apere prin cealaltă metodă. Ingerarea accidentală a substanței interzise care i-a fost găsită în corp ar fi mai ușor de demonstrat în fața instanței. De altfel, în acez caz există și multiple precedente în sportul mondial.

Tot Paul Ciucur a amintit de cazul în care a fost implicată Sara Errani, fostă jucătoare profesionistă de tenis din Italia.

„Posibil ca o anumită persoană din familie să folosească, în mod legitim, acel medicament și acest Roxadustat ar fi putut sa ajungă, direct sau indirect, în corpul Simonei. E mai ușor de demonstrat.

Este cazul italiencei Sara Errani depistată pozitiv cu Letrozole, exemplu mai recent, să spunem, în care asta a clamat fosta finalistă de la Roland Garros: contaminarea s-a întamplat ca urmare a interacțiunii unor medicamente folosite de mama ei (n.r. Femara), diagnosticată cu cancer la sân. A scăpat Femara peste pastele tortellini pe care i le pregătea când jucătoarea și-a vizitat familia”, a mai spus Paul Ciucur, la TVR.

Scapă Simona Halep cu o suspendare de doar 6 luni?

Se pare că în varianta cea mai optimistă, Simona Halep ar putea să scape din scandalul de dopaj în care este implicată cu o suspendare de 6 luni.

Însă, pentru a reuși acest lucru, detectivii pe care sportiva din Constanța i-a angajat trebuie să lupte pentru a demonstra o ipoteză, aceea că Roxadustat a ajuns accidental în corpul Simonei.

Un exemplul concret care poate servi drept model pentru Halep este cel al schioarei Sachenbacher-Stehle, acum în vârstă de 41 de ani. În anul 2014, când era în vârful carierei, reprezentanta Germaniei a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

Metilhexanamină, acesta este medicamentul găsit în corpul lui Sachenbacher-Stehle, iar sportiva nu a scăpat de sancțiuni. Pe lângă faptul că i-au fost anulate medaliile cucerite la Jocurile Olimpice din 2014, două de aur și trei de argint, ea s-a ales și cu o suspendare de doi ani de zile pentru dopaj.

Însă, a decis să nu se dea bătută și a început lupta împotriva autorităților. Sachenbacher-Stehle a mers la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și a făcut recurs. Asta se întâmpla în noiembrie 2014, adică la 8 luni de zile distanță de la momentul în care a fost depistată pozitiv și la două luni de la primirea suspendării de doi ani.

Calea de atac la care a apelat schioarea a fost fix aceeași pentru care ar putea opta și Simona Halep, respectiv că a ingerat medicamentul accidental, fără intenția de a-și îmbunătăți performanțele sportive.

În cazul ei, s-a dovedit că metilhexanamina i-a ajuns în corp prin intermediul unei pudre de ceai, „Teepower Schisandra”, pe care nemțoaica a luat-o pentru susținerea sistemului imunitar.

A avut câștig de cauză la TAS

În urma analizelor efectuate, s-a dovedit faptul că Sachenbacher-Stehle a avut dreptate și că a luat substanța fără să vrea, din respectivul supliment alimentar.

Astfel, TAS i-a dat câștig de cauză la recurs și a decis să îi reducă suspendarea de la 2 ani la 6 luni. Practic, în momentul în care Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat verdictul, Sachenbacher-Stehle era din nou aptă din punct de vedere legal pentru a participa la competiții, deoarece suspendarea ei a început pe 17 februarie 2014 și a expirat pe 6 august 2014.

Cazul lui Sachenbacher-Stehle nu este singular în sportul mondial. Numeroși performeri din alte sporturi au scăpat cu suspendări reduse, profitând de aceeași cale de atac.

Sprintenii jamaicani Asafa Powell și Sherone Simpson au avut, de asemenea, câștig de cauză la TAS, după ce s-a demonstrat că aceștia au ingerat accidental oxilofrină, un stimulent similar cu metilhexanamina, care a ajuns în corpul lor tot prin intermediul unor suplimente alimentare. Cei doi s-au ales tot cu suspendări de 6 luni din sport.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622