David Popovici a reuşit să obţină calificarea în semifinalele probei de 100 m liber din cadrul Campionatelor Mondiale în bazin scurt, care se dispută în această săptămână în Australia.
Înotătorul de 18 ani nu avea cum să nu treacă de serii, fiind campionul mondial al probei, în bazin normal. El a concurat în a seria a 9-a, având concurenţă serioasă. Americanul Drew Kibler și francezul Maxime Groussett au fost cu el în bazin. El a încheiat al doilea, fiind depăşit doar de Grousset care a avut un timp de 45 de secunde şi 77 de sutimi.
Popovici a oprit cronometrul la 46 de secunde şi 15 sutimi, având al patrulea timp dintre toţi sportivii înscrişi în această fază. Primul dintre toate seriile de calificare a fost Jordan Crooks. El a terminat cursa în 45 de secunde şi 61 de sutimi. În această dimineaţă, Popovici va concura în semifinalele probei, încercând să ajungă în ultimul act.
Dacă nimic surprinzător nu se va întâmpla, sportivul nostru se va afla în bazin şi joi, atunci când este programată cursa pentru medalii. Pentru performanţele pe care le-ar putea înregistra la antipozi, Popovici va fi recompensat pe măsură. Organizatorii au pus la bătaie premii în valoare totală de 2,16 milioane de dolari americani. Câştigătorii medaliilor de aur vor primi în conturi 10.000 de dolari, locul secund va încasa 8000 de dolari, în timp ce medaliaţii cu bronz se aleg cu 7000 de dolari.
Popovici a ajuns în Australia şi cu gândul că ar mai putea bate nişte recorduri, în afara celor pe care deja le-a spulberat în vara acestui an. Fiecare nou record mondial este plătit suplimentar. Astfel, 25.000 de dolari americani va primi românul dacă va reuşi o astfel de performanţă. Sportivul de 18 ani ştie însă că probele în bazin scurt sunt cu totul diferite de cele în bazin normal.
Mai am destul de mult până la recordul mondial în bazin scurt, este cu totul altă mâncare de pește. De asta am venit aici, de asta merg la Mondialele în bazin scurt de luna următoare, să învăț să concurez, să lupt într-un bazin foarte diferit. E foarte diferit de cel normal, înjumătățit, de două ori mai multe întoarceri.
E o competiție pentru cei mai explozivi, dinamici, forțoși. Învăț, încă sunt la început. Nu am obiective de timp sau de loc. Dacă prind finale, foarte bine. Dacă iau medalii, și mai bine, dar nu-mi propun asta neapărat. Merg să învăț de la cei mai buni decât mine în bazin scurt, să fiu și eu mai bun și la un moment dat să mă pot întrece cu ei“, erau gândurile lui David înaintea plecării în Australia.