Ion Țiriac a fost acuzat de mai multe ori de-a lungul vieții că a fost colaborator al fostei Securități. Acum, a fost făcut public un document care pare să ateste acest lucru. Astfel, dacă documentul respectiv se dovedește a fi veridic, miliardarul de 83 de ani ar fi cel mai în vârstă informator al Securității, dintre cei aflați încă în viață.
Jurnaliștii de la solidnews.ro susțin că au primit pe adresa redacției un document care certifică faptul că Ion Țiriac a colaborat cu fosta Securitate. Iar ei chiar au făcut publică hârtia cu pricina.
Am primit la redacție un document olograf (foto) care atestă faptul că miliardarul Ion Țiriac a devenit informator al Securității încă din 1963”, a notat sursa citată.
În acest document semnat de Ion Țiriac în 1963, pe când avea aproape 24 de ani, fostul tenismen și-a luat angajamentul cu privire la faptul că avea să furnizeze informații prețioase regimului comunist, informații adunate în timpul deplasărilor sale în afara țării. Pseudonimul pe care urma să îl folosească în această „misiune” era cel de Titi Ionescu.
„Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:
Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.
Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.
Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.
Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu.
11.07.1963”, s-a angajat Ion Țiriac la acel moment față de regimul comunist din România.
Se pare că fostul tenismen era considerat la acea vreme de către conducerea Securității drept „un element bun, cinstit și atașat regimului”. Doar că această impresie s-a schimbat radical la scurt timp. În urmă cu câțiva ani, a apărut în spațiul public un dosar de la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), în care se explica faptul că Țiriac nu a dorit să fie prea cooperant, motiv pentru care, în 1966, a fost „transformat” din colaborator în urmărit.
De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, a notat atunci ofițerul care îl recrutase pe Ion Țiriac, după cum au arătat cei de la gsp.ro, în urmă cu aproape 13 ani.