Ion Țiriac este fără îndoială unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România. Poate chiar cel mai de succes. Fostul mare tenismen are în prezent o avere estimată la 1.5 miliare de dolari.
În vârstă de 81 de ani, Țiriac a înregistrat un succes financiar important pe timpul pandemiei de coronavirus. În această perioadă, averea i-a crescut cu nu mai puțin de 300 de milioane de dolari. Astfel, el a ajuns într-un top select al celor mai bogați oameni din lume.
Potrivit profit.ro, Țiriac se află pe locul 2.238 în topul celor mai bogați oameni din lume, întocmit de publicația de profil Hurun Report. Topul este condus de fondatorul Tesla și Space X Elon Musk, cel care are o avere de aproximativ 190 de miliarde de dolari.
Ion Țiriac investește cu preponderență în industria automobilelor și în sport. El deține turneul ATP Masters 1000 de la Madrid și, de asemenea, a construit în ultimii ani mai multe baze sportive, printre care și patinoarul care îi poartă numele din zona Otopeni.
Ca orice bogat care se respectă, Ion Țiriac a „aderat” în urmă cu mai mulți ani la Biserica Mormonă, așa cum a recunoscut chiar el într-un interviu acordat jurnalistului Marius Tucă în 2008.
El a spus despre sine că face parte din „Biserica lui Isus Hristos și a Sfinților din Zilele din Urmă”, respectiv din cea a mormonilor. De asemenea, revista Capital a publicat un articol în 2018 în care a prezentat faptul că Ion Țiriac face într-adevăr parte din această biserică, cunoscută în lume drept „biserica miliardarilor”.
În cultul mormon se pune accent mai mult pe bani decât pe religia propriu-zisă. Prin biserica mormonă au trecut de-a lungul timpului mai toți miliardarii lumii.
În această biserică se aplică „principiul” zeciuielii. Astfel, fiecare membru trebuie să doneze în fiecare an 10% din profitul obținut către această sectă. Astfel, biserica mormonă deține sume impresionante de bani și conduce, prin membrii ei, afaceri extrem de importante în toată lumea.
Din 1980 până în prezent, numărul adepților acestui cult a crescut de mai mult de două ori. Conform, sursei citate, în întreaga lume există mai mult de 14 milioane de mormoni. Iar mai mult de jumătate din aceștia locuiesc în afara Statelor Unite ale Americii. Asta deși acolo este locul din care a pornit această „mișcare”.
Spiritul antreprenorial al bisericii a format oameni de afaceri puternici, printre care candidaţii la preşedinţia SUA Mitt Romney şi Jon Huntsman Jr. Alţi directori executivi celebri adepţi ai religiei mormone sunt David Neeleman, fondatorul Jet Blue, Eric Varvel, directorul executiv al Credit Suisse, şi Gary Crittenden, fostul director financiar al Citigroup.
În plus, mormonii deţin un număr mare în cadrul conducerii unor companii mari, inclusiv Marriott, American Express, Dell, Lufthansa, Fisher-Price şi Deloitte. Membrii acestei biserici sunt monogami și s-au opus la un moment dat poligamiei.
Din Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă s-au desprins grupuri care își doreau poligamia. În Canada a fost cea mai puternică mișcare și cel mai mare grup. Despre acești mormoni poligamiști se vorbește ca făcând parte dintr-o sectă, deși ei își spun tot Biserică. Winston Blackmore, 64 de ani, liderul acestei secte, este descris drept „cel mai cunoscut poligamist din Canada”, a relatat capital.ro.