Moștenirea marelui Pele, dispărut la final de an 2022 și retras în paginile istoriei, va fi multă vreme de acum înainte subiect de interpretări și polemici. Ține, până la urmă, și de arhitectura sufletească a fotbalului să construim eroi și să luptăm cu pasiune pentru ierarhiile tribunelor. Însă există cel puțin o zonă de certitudini între recordurile lui Pele legat de care generațiile ce vin au ca principală misiune egalarea lor, înainte de orice discuție. Sunt performanțe de top care conturează profilul grandios al brazilianului în perspective inedite.
Dacă eficacitatea ofensivă a brazilianului reprezintă un capitol de aur din palmaresul său și poate cea mai reprezentativă dimensiune a profilului său ca jucător incredibil ce depășește epocile, mai puțin se știe despre generozitatea din teren a atacantului Pele. Un subiect care completează statutul său special și întărește lista de argumente pentru cei care îl consideră cel mai bun all-time, cât vreme pasele de gol oferite augmentează complexitatea lui ca fotbalist.
Iar o zonă specială din recordurile lui Pele când vine vorba de pase de gol o constituie cele reușite tocmai în ultimul act al competiției supreme: assist-uri în finalele de Cupă Mondială! Cu 3 pase de gol la activ, cariera lui deține recordul în materie și e greu de crezut că va fi egalată curând. Pele a reușit performanțele în finala CM 1958 și de două ori în finala CM 1970.
În plus, e lider mondial, alături de Maradona și Messi, la numărul total al paselor de gol în turnee finale de Mondial, opt la număr.
Pe 7 iulie 1957, Pele debuta în naționala Braziliei la doar 16 ani și 9 luni, mai exact 259 de zile. Și în ce fel! Cu gol împotriva marii rivale Argentina! Reușita atacantului din acea zi specială a rămas până azi recordul celui mai tânăr marcator din istoria naționalei carioca. Și asta în condițiile în care brazilienii nu a au dus lipsă, generație de generație, de talente precoce.
În topul golgheterilor all-time ai Braziliei, Pele e pe locul 1 la egalitate cu Neymar, 77 de reușite, și ar putea fi depășit de fotbalistul lui PSG. Următorul nume în activitate însă, pe linia clasamentului, are doar 21 de goluri. E vorba de Philipe Coutinho.
Din 1960 până în 2004, Cupa Intercontinentală a fost competiția care a pus față în față, anual, cele mai bune echipe de club din Europa și America de Sud. Un trofeu special și extrem de important, de care cel mai aproape, dintre echipele românești, a fost Steaua București, disputând finala din 1986, 0-1 cu River Plate din Argentina, după câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Ei bine, Pele a reușit să câștige de două ori acest trofeu cu brazilienii de la Santos, în 1962 și 1963, dar alt detaliu îl fixează în istorie.
Pe 11 octombrie 1962, în deplasare, Pele reușea să marcheze de trei în finala Cupei Intercontinentale devenind și rămânând pentru toată istoria competiției singurul fotbalist din lume cu hattrick în ultimul act al prestigioasei provocări fotbalistice. Pe Estadio da Luz, în fața unei Benfica Lisabona cu uriașul Eusebio pe teren și marcator, Santos învingea cu 5-2 după ce și în tur câștigase, 3-2. Încă se disputa în două manșe finala Cupei Libertadores, la aceea vreme. Pele a marcat în minutele 15, 25 și 64.
Precocitatea lui Pele ocupă un capitol extraordinar din reperele fulminantei lui cariere. Performanțe, recorduri și borne impresionante. Dar pentru a înțelege deplin anvergura valorii sale și impactul determinant asupra istoriei fotbalului trebuie să nu uităm că Pele este cel mai tânăr marcator din toată istoria Cupei Mondiale! La doar 17 ani și 239 de zile, brazilianul înscria contra Țării Galilor pe 19 iunie 1958.
De atunci și până azi, regăsim la fiecare 4 ani jucători tineri și foarte tineri în loturile echipelor calificate la Mondiale. Dar foarte puțini prind măcar șansa de a juca, în vreme ce recordul golului marcat de Pele rămâne… Formatul Cupei Mondiale e tot mai extins și cuprinde tot mai multe formații, vârsta fotbaliștilor de nivel înalt se dorește a fi tot mai scăzută, dar numele lui Pele e încă pe locul 1.
Tricolorul Nicolae Kovacs, fratele marelui antrenor Ștefan Kovacs, e pe locul 5 în acest top all-time. Acesta a marcat pentru România la CM 1930 pe când avea 18 ani și 198 de zile. E depășit de englezul Michael Owen (18 ani și 190 zile), care a punctat la CM 1998, și de Gavi, prin reușita recentă de la Mondialul din Qatar (18 ani și 110 zile). Pe locul doi e mexicanul Manuel Rosas, reușită la CM 1930 (18 ani și 90 zile).
Deși contribuția lui în teren la câștigarea Cupei Mondiale 1962 de către Brazilia a fost redusă și reprezintă un subiect de polemică pentru contestatarii moștenirii lui Pele, brazilianul rămâne până acum singurul fotbalist din lume care are în palmares trei trofee de Mondial.
Pentru ediția 1962, în care a jucat numai în două partide, FIFA i-a oferit recunoașterea retroactiv, în 2007. Pe lângă Mondialul Chile însă, Pele a avut contribuții decisive la câștigarea titlurilor din 1958 și 1970.
În ierarhie, sub Pele, urmează o listă de 20 de fotbaliști cu două Cupe Mondiale în dreptul lor. Niciunul nu mai este în activitate, toți aparțin unor generații de mult apuse. De fapt, doar 5 mai sunt în viață. Aceștia sunt conaționalii Cafu, Ronaldo, Zagallo și Pepe, plus argentinianul Passarela.
FOTO: Reuters/Indian Express