În perioada 1-10 iulie, părinții care au vrut să își transfere copiii de la un club la altul și nu au reușit să obțină acordul echipei la care juniorul era legitimat, s-au putut adresa Asociațiilor Județene de Fotbal de care aparțin pentru a obține „eliberarea” micuților fotbaliști. La AJF-uri, după un calcul stabilit de regulamentul Federației Române de Fotbal, sunt judecate spețele juniorilor între 7-16 ani. 1-10 iulie este singura „fereastră” din an în care sunt înregistrate aceste cereri.
De aici începe un circuit al cheltuielilor pentru cei aflați în această situație. Pentru început trebuie achitată o taxă către AJF. Iar aceasta diferă în funcție de județ, între 50 lei și chiar 400 lei. În urma calculului, părinții pot scoate din buzunar mii de lei, bani care revin clubului la care a fost legitimat juniorul, după cum urmează, conform „Regulamentului privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal” FRF, Articolul 21, litera C:
*„Jucătorii juniori, cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea lor la un alt club.
*Jucătorii juniori cu vârsta între 7 și 10 ani împliniți aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 400 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv.
*Jucătorii juniori cu vârsta peste 10 ani și până la 16 ani aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 700 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv. În cazul perioadelor mai mici de un an competițional se va achita o sumă proporțională cu perioada aferentă.
*În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club doar după ce va face dovada achitării sumelor prevăzute în decizia comisiei competente.”.
Și să luăm un exemplu concret, Asociația Municipală de Fotbal București. Comisia pentru statutul jucătorului a publicat soluțiile pentru cererile aflate pe rol. 93 de spețe au fost înaintate, 5 fiind amânate, restul de 88 sunt admise. Astfel, pentru a-i putea transfera la un alt club, părinții au fost nevoiți să achite cluburilor de care aparțineau micuții lor fotbaliști o sumă incredibilă. În total, socoteala comisiei AMFB însumează 114. 471 lei, peste 23.000 euro! Aici se adaugă și taxa de judecată. Taxa fără nume. În cazul Bucureștiului, 300 lei pentru fiecare cerere. Mai multe detalii aici – (http://amfb.ro/wp-content/uploads/CSJ_15.07.pdf)
Recordul este deținut de un junior de la SC Dinamo 1948 SA. Astfel, conform deciziei AMFB, părinții puștiului trebuie să achite o „răscumpărare” de 4790 lei pentru a-și putea „elibera” puștiul.
Așa cum PlaySport.ro a anunțat (vezi mai multe AICI– https://www.playsport.ro/exclusiv-nu-doar-fotbalistii-fug-de-la-dinamo-parintii-dau-bani-si-stau-la-coada-pentru-a-si-elibera-copiii-de-la-club-50133), SC Dinamo 1948 SA este formația care a înregistrat cele mai multe cereri de transfer. Din cele 93 de cazuri aflate pe masa AMFB, 24 vin de la CCJ SC Dinamo 1948 SA, „câinii” fiind urmați de CS APSOL București – 18.
Există și o latură pozitivă pentru conducerea clubului. În această situație, chiar dacă au pierdut foarte mulți tineri valoroși, dinamoviștii vor încasa o sumă considerabilă. Cum la cereri sunt primii, roș-albii rămân lideri și la suma care trebuie să le intre în conturi. Este vorba de aproape 46.000 lei (45.980 lei). Aproape jumătate din suma totală.
Din informațiile noastre, mulți dintre copiii de la SC Dinamo 1948 SA, respectiv CS Apsol București vor merge la Academia CS Dinamo, aceștia fiind, în mare parte, de la aceleași grupe de vârstă.