”Dinamo ia tot”. Acesta era titlul de pe prima pagină a primului număr al unui ziar de sport care revoluționa presa sportivă din România și care astăzi nu mai există. După un sfert de secol, Dinamo a ajuns în Liga 2, iar echipa pe val în acest ”calciomercato” de Dâmbovița este Rapid. După nouă ani de suferință prin ligile inferioare și un prim sezon în playout-ul Ligii 1, în Giulești se visează din nou frumos. Iar dacă acel ziar s-ar mai tipări, titlul ar fi: ”Rapid ia tot”. Până una alta, Rapid nu a luat încă nimic, dar presa e plină de nume de jucători așteptați să ridice nivelul în Giulești.
Revenirea în prima ligă, începutul excelent din sezonul trecut, noul stadion Giulești, aducerea lui Adrian Mutu ca antrenor, dar mai ales implicarea financiară a milionarului Dan Șucu aprind imaginația frumoșilor fani giuleșteni. Meleke, Buș, Dulca, Iacob, Bolohan Jr., C. Ganea, Boboc, Ciobanu, Miculescu, Luckassen, Cardoso – iată numele apărute deja ca potențiale transferuri. Sunt jucători despre care am scris inclusiv eu și care sunt pe lista lui Mutu. Vor mai urma, cu siguranță, și altele…
Sigur că de la intenția de a cumpăra un jucător până la realizarea unui transfer este cale lungă. Dar, într-un fotbal care a trăit ani la rândul din tranzacțiile făcute de Gigi Becali cu nașul Hagi și Iftime de la Botoșani, ori din cumpărăturile și vânzările Craiovei, este o veste excelentă. De ce? În primul rând, pentru că se va diminua numărul de străini ”răsuflați” importați mai ales de dragul numelor pompoase. În al doilea rând, pentru că asta înseamnă mai mulți bani pentru cluburile care cresc jucători și deci, se încurajează această practică sănătoasă, de a investi în tineri. Și în al treilea rând, pentru că, în orice domeniu, concurența aduce progres!
Va băga atât de adânc mâna în buzunar Dan Șucu? Rămâne de văzut. Ce este sigur e faptul că s-a creat o efervescență a pieței transferurilor din România, ținută pe aparate în ultimii ani de anunțurile lui nea Gigi la Digi, în miez de noapte. Este o efervescență care îmi dă speranța că se vor cumpăra din nou fotbaliști pe bani, mulți, puțini, atât cât sunt, și că nu vom mai vedea zeci de așa-ziși fotbaliști veniți gratis în România de pe te miri unde.
Sigur, unii dintre ei, aleși cu atenție, s-au dovedit transferuri bune, inclusiv de pe această listă Meleke și Luckassen fiind doi fotbaliști interesanți, care s-au evidențiat în Liga 1. Dar, în cele mai multe dintre situații, au fost doar excepțiile care au confirmat regula. O regulă care ne arată că procedăm exact pe dos față de campionatele mari. Acolo sunt aduși jucători străini, doar dacă sunt mult mai valoroși decât ceea ce oferă piața internă. Ori la noi, e taman invers!
Știți de ce îmi amintește situația aceasta? Păstrând proporțiile, de vara ”fierbinte” a anului 2003, în care Roman Abramovic a preluat Chelsea Londra și a început să aducă nume importante, pe bandă rulantă. Și ce ironie a sorții, printre ele și un român, Mutu Adrian. Cel care astăzi face liste de transferuri pe care i le transmite lui Daniel Niculae.
În Giulești se visează frumos în anul centenarului. Dar ăsta ar putea fi și un pericol! Nu o spun eu, nu sunt atât de deștept, ci Răzvan Lucescu, cel care îi avertiza de curând pe rapidiști, într-un interviu pentru PlaySport.ro: „Dacă Rapidul începe să discute despre titlu face o mare greșeală. Trebuie să ții cont nu numai de visul tău sau să te raportezi la ceea ce crezi tu că poți obține. Sau să te ghidezi doar după faptul că a intrat în club un acționar cu potențial, care poate ridica economic societatea”.
Și întorcându-mă la comparația cu Chelsea, londonezii nu au luat titlul în acel an, cu Ranieri, ci după încă un sezon, cu Mourinho. Și nu că Ranieri nu ar fi meseriaș, doar a dovedit-o de atâtea ori și cu prisosință în sezonul 2015-2016, când a luat titlul cu Leicester.
Știm însă câtă răbdare este în Giulești. Și foarte bine punctează Lucescu Jr: ” E bine să te uiți cine sunt forțele sportive ale României. Cum sunt organizate. Să înțelegi că FCSB, CFR, Craiova sunt formații cu experiență în lupta pentru campionat. Au altă greutate. Asta nu înseamnă că nu trebuie să te bați. Să profiți de o eventuală oportunitate ori dacă se deschide un culoar pe fondul crizei unei rivale. Dar tu, Rapid, abia revenit în Liga 1 după o perioadă neagră, să te gândești la titlu în al doilea sezon de la revenire, e exagerat!”. Să sperăm, totuși, că se vor face unele dintre aceste transferuri, că Rapid va fi în playoff și, astfel, golul lăsat temporar de Dinamo va fi umplut de o forță nou, cea din Giulești.