Camera Deputaților a adoptat, marți, 4 octombrie, proiectul de lege care obligă toate primăriile din România să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive către copii și juniori. Astfel, autoritățile locale nu vor mai injecta toți banii la nivel de seniori și vor contribui la dezvoltarea sportului pe termen lung.
Primăriile din România nu vor mai avea mână liberă atunci când primesc bani din partea statului pentru sprijinirea sportului și vor fi obligate să aloce cel puțin 30% din sumă către copii și juniori.
Proiectul a fost inițiat de USR și a trecut deja de Camera Deputaților, care are calitate de for decizional, urmând să ajungă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
„Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea bani și pentru susținerea activității sportive la nivel de copii și junori. Asta prevede o lege USR votată astăzi de Parlament. Legea prevede că primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii și juniori”, se arată într-un comunicat al USR.
Primăriile din România beneficiază și în prezent de sume importante pentru a sprijini sportul la nivel local. Însă, până acum sumele erau împărțite după bunul plac de autoritățile locale și, în proporții mari, acestea mergeau către nivelul de seniori.
Iar un document prezentat în Parlamentul României dezvăluie că rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mişcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%. Cifra creşte aproape de 79% în segmentul 15-24 ani.
„În România, jumătate din banii publici alocaţi sportului vin de la bugetele locale. Lucru perfect normal. Problema este cum se alocă şi cum se cheltuie aceşti bani, pentru că, în medie, mai puţin de 4% din banii publici alocaţi sportului merg către susţinerea activităţii copiilor şi juniorilor.
Diferenţa, 96%, merge către echipele de seniori. Proiectul adoptat astăzi de Parlament vizează creşterea cuantumului alocat pentru susţinerea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor la 30% din totalul bugetului alocat sportului de administraţiile publice.
Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetaţi pentru a susţine activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocaţi 30 de lei şi pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.
Asta va însemna, în practică, salarii decente pentru antrenori, echipamente sportive pentru copii, transport către competiţii, chiar o masă caldă şi cantonamente. Înseamnă şi o şansă pentru comunităţile defavorizate şi pentru familiile care nu-şi permit să cumpere un echipament sportiv şi, per total, înseamnă ca baza de selecţie să se refacă”, a declarat Tudor Pop, inițiator al proiectului de lege.