Poate fi primul pas uriaș către promovarea CSA Steaua în Liga 1? Mesajul venit de la Consiliul Concurenței
Deși “militarii“ au ratat calificarea în playoff-ul ligii a 2-a, fanii CSA Steaua au primit o veste care le dă speranțe pentru rezolvarea situației juridice care-i împiedică în prezent să spere la Superligă.
Consiliul Concurenței a răspuns la o solicitare făcută de un grup de suproteri steliști. Documentul notează că finanțarea din fonduri publice a sportului profesionist nu influențează calitatea juridică a clubului. Vestea este privită de roș-albaștri drept una excelentă, întrucât echipa a fost blocată în liga a doua în ultimele sezoane din cauza statutului administrativ. Pe pagina „Glasul Armatei”, fanii au postat un mesaj în care se arată încrezători că din sezonul viitor, “militarii“ vor putea lupta, în sfârșit, pentru promovare.
“Consiliul Concurenței a informat Parlamentul că orice club sportiv de drept public poate fi considerat club profesionist, iar o eventuală modificare a Legii Sportului în acest sens nu ar încălca în niciun fel legislația europeană și nici legislația națională în materie de ajutor de stat“, se menționează în postarea de pe Facebook.
“Documentul arată că forma juridică de organizare este irelevantă și nu are nicio legătură cu statutul de club profesionist. Potrivit legislației europene, orice club sportiv care își plătește angajații pentru a face sport este un club sportiv profesionist, indiferent care este forma de organizare juridică a clubului respectiv.
Concret, potrivit legislației europene, atâta timp cât Steaua București își plătește sportivii pentru a juca fotbal, handbal, baschet sau polo – atunci clubul Steaua este un club sportiv profesionist, indiferent care este forma de organizare juridică a clubului“, continuă mesajul.
Fanii subliniază că, din punct de vedere economic, nu există nicio deosebire între clubul Steaua și alte echipe manageriate de organizații non-profit sau societăți comerciale:
“Potrivit practicii decizionale a Comisiei Europene, cluburile sportive profesioniste pot fi considerate întreprinderi, ca urmare a faptului că desfășoară activitate economică în cadrul mai multor piețe, precum: piața transferurilor jucătorilor profesioniști, piața de publicitate, media, vânzare de bunuri etc.
Pot fi considerate întreprinderi inclusiv entități precum asociațiile, fundațiile, ONG-urile, cluburile sportive sau entitățile care fac parte din administrația publică, dacă acestea desfășoară o activitate economică, indiferent dacă respectiva activitate este sau nu generatoare de profit.
Consiliul Concurenței arată, în final, că ‘finanțarea din fonduri publice a sportului profesionist’ poate fi considerată, în anumite circumstanțe, ajutor de stat, ‘indiferent de forma de organizare a clubului care primește finanțarea sau de modalitatea de acordare a acesteia‘.