Influencer cunoscut și om de afaceri, Călin Donca a fost reținut pentru înșelăciune. Împreună cu alte trei persoane, acesta ar fi pus la cale o înșelăciune cu criptomonede. Conform informațiilor apărute în presă, toți cei implicați au fost reținuți, fiind acuzați, printre altele, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Procurorii de la DIICOT Brașov investighează o înșelăciune legată de criptomonede. Se pare că aceasta a fost pusă la cale de un grup de patru persoane, condus de omul de afaceri Călin Donca, conform informațiilor prezentate de presa locală.
În urma anchetei, patru indivizi au fost reținuți și se confruntă cu multiple acuzații, printre care evaziune fiscală, delapidare, înșelăciune, manipularea pieței de capital și crearea unui grup infracțional organizat.
Una dintre metodele inedite, prin care persoanele în cauză obțineau bani, a fost prin vinderea unei monede virtuale. Mai multor oameni li s-au furnizat informații false. Mai precis, aceștia erau convinși să cumpere o criptomonedă, iar câștigurile promise în urma achiziționării acesteia erau chiar și de o sută de ori mai mari ca investiția, spun procurorii.
”Au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 de dolari”, spun anchetatorii, potrivit, spotmedia.ro.
Pentru a-i convinge pe oameni să investească, milionarul posta pe social media diferite videoclipuri, în care vorbea despre beneficiile incredibile ale unei astfel de investiție. Cu toate acestea, veniturile din vânzarea monedelor virtuale intrau direct în conturile sale.
Conform sursei citate, cu banii încasați în acest mod, Donca ar fi achiziționat mai multe terenuri în afara Europei, dar și diferite bunuri. Presa locală scrie că ”Solix”, criptomoneda despre care vorbim, a fost creată cu o limită maximă de 200 milioane tokeni, însă s-a vândut cu doar 2 milioane. Prin 17 firme se realizau tranzacții fictive, pentru a ridica valoarea criptomonedei pe piață.
”Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai, aparținând membrilor grupului sau controlată de aceștia, iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 de dolari”, conform DIICOT.
În cursul zilei de 18 septembrie, procurorii DIICOT au demarat 17 percheziții în mai multe județe din țară. În urma acțiunilor, oamenii legii au confiscat trei bolizi de lux. Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a fost sesizat, cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru trei dintre inculpați.