Sâmbătă, 13 august, a fost „zi de muncă” pentru micii fotbaliști din cadrul Academiei Germane de Fotbal. Juniorii născuți în anii 2009, 2011 sau 2013 s-au prezentat la stadionul din Regie pentru a susține testele fizice. Alături de jucători care deja fac parte din Academia Germană de Fotbal, s-au prezentat și alți tineri dornici să îmbrace tricoul „nemților”.
Cu selecții din șase în șase luni, copiii au șansa ca, pe viitor, în cazul unui răspuns negativ, să mai încerce.
Vasile Olariu, fost jucător la echipe precum defuncta Academica Clinceni, FC Brașov sau PFK Oleksandria, a vorbit despre testele la care au fost supuși elevii.
Testele reprezintă o metodă de evaluare pentru jucătorii din cadrul academiei, dar și pentru cei aflați la selecție, în același timp. Le urmărim rezultatele și, în funcție de ele, ne putem face o părere. Sigur, contează și jocul de fotbal de la final pentru a-i selecționa. Există un test de forță, unul de viteză, care este foarte edificator. Terminăm cu un joc de fotbal. Noi repetăm testele la șase luni. Odată cu acestea, putem vedea progres sau, bineînțeles, regres.”
Antrenor în cadrul academiei, Vasile Olariu a explicat și tehnologia de care beneficiază aceștia.
Avem niște ceasuri. Ele monitorizează efortul fizic, consumul caloric zilnic și zonele de efort pe care acestea le acoperă, în funcție de antrenament sau de implicarea jucătorului în antrenament. Mai apoi, avem un sistem video pe care-l folosim la meciuri și cu ajutorul căruia antrenorii sau jucătorii pot revedea partida. Astfel, se poate face o analiză sau se pot face highlights-uri. Jucătorii le primesc pe email și analizează, fie un caz particular, fie unul colectiv. Toți, împreună, au de făcut o fișă tehnico-tactică. Își vizionează partida și, în funcție de poziția fiecăruia, bifează și completează niște sarcini.”
Pe lângă cele deja menționate, „actorii” din dreptunghiul verde au avut parte, la probele fizice, și de cronometrarea cu laser. Acest device a permis părinților să vadă, în timp real, datorită tehnologiei, rezultatele băieților. Mai mult, pe loc, a fost alcătuit și clasamentul, în funcție de timpii înregistrați de fiecare în parte.
Claudiu Barbu, directorul general al Academiei Germane de Fotbal, a oferit câteva cuvinte cu privire la ziua de sâmbătă.
Deși afară s-a înregistrat o căldură foarte mare, aproximativ 90 de tineri jucători au strigat „Prezent!” pe gazonul din Regie.
Copiii au început la ora 8 dimineața probele. Ne-am întins până la orele 12-13, dar copiii au făcut față cu succes. Pentru orice eventualitate, am avut și cadru medical. La toate grupele, am avut un total de 88 de copii, atât cei de la Academie, dar și cei care doresc să fac parte din echipa noastră. Este un număr acceptabil. Având în vedere că noi facem o preselecție, nu poate veni oricine. Trebuie să ai un anumit număr minim de ani vizavi de grupa la care vrei să intri.”
Bineînțeles, după cum era de așteptat, la nivel de pregătire fizică în cadrul testelor, a existat o diferență vizibilă între jucătorii deja legitimați la AGF și cei veniți la preselecție.
Cel puțin ochiometric, da. S-a văzut o oarecare diferență. Cei de la Academie au avut rezultate mai bune. Am văzut, totuși, și surprize frumoase din partea celor care doresc să se înscrie la Academie. Viteza a fost cronometrată live, părinții au avut acces la rezultate. Dorim să fie transparență pe toate problele.”
În perioada următoare, Academia Germană de Fotbal va fi înscrisă într-un turneu de pregătire. Ulterior, din septembrie, atât la nivel de copii și juniori, dar și seniori, „germanii” pornesc noul sezon.
Avem un program deja stabilit pentru pregătire fizică. Urmează și Cupa Bucureștiului, turneu pentru grupele de 2011 și 2012. Vom avea meciuri zilnic, timp de opt zile. Pentru grupa 2009, U15, care a trecut la 11 la 11, vom avea un turneu cu cele mai bune echipe din țară. Aceste turnee reprezintă posibilitatea să ne evaluăm, să vedem unde suntem. În ceea ce privește sezonul viitor, obiectivul este să fim clasați pe primele trei poziții. La seniori, Liga a 5-a, deși va fi greu, țintim promovarea.”