Ora la care nu trebuie să faci sport, dacă e caniculă. Antrenamentul vara e mai complicat, dar nu te da bătut
Odată cu venirea verii, mulți dintre noi căutăm o dietă rapidă de slăbit, pentru a fi în formă. Doamnele caută să scape de acele kilograme în plus acumulate în timpul iernii sau de excesul de calorii de la grătarul din weekend. Însă acest lucru nu este posibil fără sport.
Care este ora la care nu trebuie să faci sport
Probabil ai auzit că cel mai bun mod de a slăbi ușor este să mănânci mai puțin și să faci mai multe exerciții. Sună grozav în teorie, dar în practică nu este atât de ușor pentru toată lumea. Exercițiile fizice ajută corpul să ardă caloriile mai eficient, însă trebuiesc făcute la o anumită oră dacă e caniculă. Antrenamentul e mai complicat vara, dar nu trebuie să ne descurajeze acest lucru.
Cei mai mulți preferă să facă sport de trei ori pe săptămână câte 50-60 de minute per ședință, însă anumite persoane se antrenează zilnic, câte 20-30 de minute.
Persoanele care suferă de boli acute sau cronice și se află pe tratamente medicamentoase trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a se apuca să facă mișcare. Altfel, riscă să își pună sănătatea în pericol.
Evitați să faceti sport în intervalul orar 11.30-17.30, deoarece în această perioadă temperaturile sunt extrem de ridicate.
Ce trebuie să facă persoanele care suferă de boli cronice
Toată lumea știe că se ard mai multe calorii la căldură. Însă cei care suferă de boli de inimă au nevoie să se sfătuiască cu un specialist, care să le spună ce pot face pentru arderea caloriilor și pentru obținerea sau menținerea unei greutăți sănătoase.
Când faci mișcare într-un mediu în care este deja foarte cald, corpul trebuie să lucreze și mai mult pentru a te răcori. Este important să se facă distincția între o ușoară creștere în ceea ce privește arderea caloriilor și o pierdere rapidă în greutate.
De asemenea, e necesar să ții cont și de toleranța personală față de exerciții fizice efectuate vara, în căldură. Dacă nu te simți bine când faci mișcare în căldură, sau simți că poți face exercițiile doar pentru perioade scurte de timp, este mai bine să nu insiști, ci să alegi să faci mișcare într-un mediu mai răcoros, cum ar fi într-un living în care există aer condiționat.
Bolile la care ne expune sportul făcut pe caniculă
Efortul fizic crescut pe timp de caniculă poate duce la o serie de boli, precum:
- Extenuare termică. Apare când temperatura corpului trece de 40 de grade C si se manifestă prin vărsături, grețuri, dureri de cap, leșin, piele rece și umedă.
- Crampele termice. Sunt contracții musculare dureroase și afectează în special gambele și mușchii abdominali.
- Insolația. Este cea mai gravă afecțiune provocată de temperaturile ridicate, care poate pune viața pacientului în pericol. Simptome: piele caldă, incapacitatea de a transpira, stare de confuzie și irascibilitate.