Victoria Azarenka a povestit un moment extrem de relevant pentru a înțelege exact modul în care funcționează lupta anti-doping în sportul de cel mai înalt nivel, iar mai concret, în tenis. În mod evident, acest episod vine în contextul în care toată lumea vorbește despre subiectul doping, după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat și suspendată provizoriu din activitate.
Azarenka a povestit că a fost vizitată de „ofițerii” anti-doping la ora 6 dimineața, pentru un control „de rutină”. Asta în contextul în care jucătoarea de 33 de ani din Belarus abia anunțase că va reveni în circuit după o perioadă de pauză.
„Am postat o poză, ieri, în sala de forță, prin care am transmis că vacanța mea s-a terminat… Azi, la ora 6 dimineața, apar cei de la antidoping la ușă. Cioc, cioc, cioc!”, a dezvăluit Victoria Azarenka prin intermediul Twitter.
Posted a picture yesterday in my gym that my vacation is over… 6 am this morning anti doping knock knock knock ?
— victoria azarenka (@vika7) November 8, 2022
Victoria Azarenka, jucătoare aflată în prezent pe locul 27 în clasamentul WTA, a lăsat practic de înțeles că cei de la anti-doping monitorizează inclusiv paginile de pe rețelele de socializare ale sportivilor de performanță, în încercarea de a-i prinde „pe picior greșit”. Astfel, ar fi practic imposibil ca un sportiv să scape nepedepsit în cazul în care încalcă prevederile doping.
Asta cel puțin în teorie, pentru că în practică se pare că ar exista metode prin care aceste controale să fie „fentate”. Un cunoscut jurnalist german, Jannik Schneider, vorbind chiar despre cazul Simonei Halep, a spus că sportivii care se dopează au șanse mari să scape fără pedeapsă, dacă medicii cu care colaborează „își fac bine treaba”.
„Nu mă șochează deloc că Halep a fost prinsă dopată. Tenisul, după părerea mea, are o problemă de dopaj. Aproape fiecare sport are o problemă de dopaj. Acum a apărut un nume cunoscut, Simona Halep, și normal că sare în ochi. Este primul caz de dopaj sanguin descoperit în tenis.
Jim Courier s-a adresat într-o conferință de presă la Australian Open 1999, spunând că nu-și explică modul prin care unii jucători pot juca atâtea meciuri și turnee la nivel înalt. A spus că tenisul are, evident, o problemă cu dopajul în sânge! La un an de la scandalul Festina din ciclism.
Am avut între 2000 și 2010, fără cazuri de dopaj ale jucătorilor sud-americani. Juan Ignacio Chela, care a primit o suspendare scurtă și îl antrenează pe Diego Schwartzman de ani de zile. A fost testat de două ori pozitiv primul adversar al lui Rafael Nadal din finala French Open 2005, Mariano Puerta – suspendat timp de opt ani. S-ar putea presupune că nu au avut medici la fel de buni. Altfel, ar fi știut cum să nu atragă atenția în testele de urină. De fapt, nu e atât de dificil dacă ai medici buni.
Simona este o profesionistă și trebuie să verifice ce medicamente ia. Dar, dacă te uiți la cazurile trecute, Halep are șanse să scape. Între 2013 și 2019, 156 de tenismeni au fost testați pozitiv. Dar doar 34 la sută au fost sancționați. Uneori, alte persoane decid pentru ei sau sportivii sunt împinși în direcția asta”, a spus Schneider, citat de sport1.de.