Octavian Morariu, fostul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a lansat un atac dur la adresa înotătorului român, David Popovici (19 ani), pentru decizia acestuia de a nu sta în satul olimpic alături de ceilalți sportivi români la Jocurile Olimpice de la Paris.
Morariu a criticat hotărârea lui Popovici de a se caza în afara satului olimpic și de a veni însoțit de agenți de pază privați la Jocurile Olimpice de la Paris, argumentând că aceste acțiuni subminează spiritul de echipă și unitatea reprezentativă a României în competițiile internaționale.
„Vă spun cu foarte mare sinceritate că eu aș sta în satul olimpic. Din motive de echipă, de coeziune, de reprezentativitate, de unitate, de camaraderie. Din motive de respectarea unor valori. De asta și există un sat olimpic, pentru că altfel ar sta fiecare în altă parte.
Dacă e o echipă a României, atunci ea trebuie să stea împreună. Asta e filosofia mea. Fie că place unora sau nu, asta e filosofia mea. Suntem Team România, nu suntem Team David Popovici și alții. Și atunci stăm împreună. Ne sprijinim unii pe alții, ne spunem necazurile, ne bucurăm împreună, ne motivăm, și așa mai departe. Asta înseamnă echipa. Jocurile Olimpice sunt despre valori.
(n.r. dacă există acreditări pentru agenți de pază privați) Eu nu am mai auzit de așa ceva. Ar putea… să știți că, aici, COSR-ul ar putea fi într-o imposibilitate. Vorbim de acreditări. Care, desigur, sunt limitate.
Nu am auzit, sincer, până acum de acreditări pentru agenți de pază privați. Cred că e o problema care nici măcar de COSR nu depinde, ci de organizatori. Dacă ei pot da astfel de acreditări”, a declarat Morariu, potrivit IamSport.ro.
De asemenea, fostul președinte al COSR a cerut transparență în utilizarea banilor publici de către COSR și a subliniat că în situații precum cea a canotajului, unde sportivii ar sta mai departe de satul olimpic pentru optimizarea performanței, COSR ar trebui să suporte costurile cazării.
„Comitetul Olimpic și Sportiv Român primește și bani publici. Tot timpul. Trebuie să fie o raportare lunară. Există controale de la curtea de conturi. Absolut. Intră sub regimul banului public. În mod normal trebuie să existe o transparență, absolut. E firesc.
Oricum, e un principiu că trebuie să stai în satul olimpic. Sigur, alegerea e a fiecăruia. Dacă ne referim la canotaj, de exemplu, mi se pare că la Paris vor sta mai departe, nu în satul olimpic, aici intervin alte criterii. Și anume criteriul optimizării performanței.
Aici, în situații de genul acesta, Comitetul Olimpic și Sportiv Român ar putea să plătească (n.r. – cazarea). Chiar ar fi responsabilitatea lor. Pentru că e vorba de o optimizare a performanței. Dacă ar sta să facă 50 de kilometri dus-întors în fiecare zi… nu prea ar merge. Așa că, în aceste situații, îți cauți o locație mai aproape (n.r. – de locul de antrenament și concurs)”, a mai spus Morariu.