Elisabeta Lipă a acordat recent un interviu pentru presa centrală, în care a vorbit despre cum trebuie să arate meniul unui sportiv de performanță.
Elisabeta Lipă, cea mai de succes canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, se menține într-o formă impecabilă și la 58 de ani, vârstă pe care a împlinit-o pe 26 octombrie. Sportiva a dezvăluit care este alimentul pe care obișnuia să în mănânce zilnic. Este vorba despre un aliment pe care acum nu îl mai poate mânca.
Fosta mare canotoare a României l-a avut în meniu atâția ani, încât acum nu suportă să-i mai simtă mirosul și are repulsie când îl vede în farfurie.
Marea campioană a dezvăluit că, în perioada de glorie, alimentația sportivilor nu avea diversitate, chiar dacă era un consistentă. Totuși, antrenorul ei le permitea Elisabetei și colegilor săi să consume dulciuri.
Puteam să mâncâm și dulciuri pentru că aveam trei mese pe zi, plus gustări între mese. Pentru un sportiv să mănânce, două-trei prăjituri, nu este o problemă. Pentru cei care nu fac antrenamente grele, nu transpiră, nu se obosesc la modul general, este o problemă când mănâncă dulciuri. Dar la un sportivul nu este același lucru. Un sportiv poate să mănânce orice, dar trebuie să mănânce cu măsură.”, a declarat Elisabeta Lipă, conform publicației Ego.
Românca de aur a canotajului susține că sportivii știau pe dinafară meniul, care era compus din aceleași preparate, doar planificarea acestora pe zile fiind diferită. Așa se face că acum are repulsie când vede pieptul de pui.
Nu mai suport și nu mai mănânc, și mă ia cu fiori pe șira spinării când văd pieptul de pui la grătar. Poate să fie el oricât de bun, numai când îl văd în farfurie mă blochez. Oricât de tare mi-ar fi foame. Asta am avut în meniu atâția ani: grătar, piept de pui. Vită nu prea mâncam pentru că sportivii în general nu prea mănâncă vită, doar piept de pui că era cel mai sigur. Nu-l mai suport.”, a declarat Elisabeta Lipă.
Fosta mare canotoare se află la conducerea Federației Române de Canotaj și spune că, în prezent, meniul sportivilor arată cu totul diferit față de ce primea ea.
Mâncarea de atunci, produsele, nu se compară cu produsele din ziua de azi. Așa că acum vin nutriționiștii în sprijinul sportivilor cu, nu aș putea spune dietă, ci aș spune un meniu adecvat sportului de performanță, care să-i facă bine sportivului. Iar statul român niciodată nu poate suporta toate cheltuielile unui sportiv, care atunci când se luptă pentru cea mai prețioasă și cea mai grea medalie, trebuie să știe că medalia atrage și niște costuri enorme. Pentru asta avem nevoie de specialiști, avem nevoie de parteneri care să vină în sprijinul nostru cu produse de calitate.”, a mai spus Elisabeta Lipă.