Momentul de grație al lui Gică Hagi, patronul Viitorului Constanța. Marele fotbalist a recunoscut totul, la 20 de ani de la retragerea din activitatea de jucător. În 24 aprilie 2001, pe stadionul „23 August”, actuala Arenă Națională, decarul” tricolorilor ieșea de pe teren, intrând în legendă. 60.000 de spectatori l-au ovaționat pe cel care a rămas „Regele” fotbalului românesc.
„Fotbalistul de 10” al naționalei are o realizare mai dragă decât altele, ca fotbalist. Momentul de grație al lui Gică Hagi, patronul Viitorului Constanța. Se tot spune, cu un citat trunchiat din generalul de Gaulle, că nimeni nu e de neînlocuit. Istoria ne-a arătat, adesea, contrariul. Inclusiv cea a fotbalului românesc. Gică Hagi a devenit „omul de neînlocuit” din dreptunghiul verde, cel puțin pentru România.
A strâns 125 de selecții și a înscris 35 de goluri pentru echipa pentru care a ascultat imnul cu palma pusă în dreptul inimii. A condus naționala spre cea mai mare realizare a ei, sferturile de finală ale unui Campionat Mondial. Cel din 1994, din SUA. A fost perioada în care, tricolorii, deveniseră o prezență obișnuită la mondiale și europene. Și nu degeaba, jucătorii de atunci au căpătat supranumele de „Generația de Aur”. Nu, nu pentru că ar fi câștigat, la propiu, „aurul” vreunei competiții. Ci pentru că strălucirea lor de atunci, nu poate fi comparată cu a niciunei altei generații.
Într-o declarație pentru FRF TV, patronul Viitorului Constanța a recunoscut care a fost cel mai important moment al carierei sale. Și, firește, Gică Hagi a invocat parcursul naționalei la CM 1994 din SUA.
Au fost multe succese, bucurii multe şi momente incredibile care ne-au făcut pe toţi mândri că am reprezentat România. America a fost pentru generaţia noastră momentul cel mai înalt, cel mai bun, cel mai mare şi cred că acolo am făcut România să fie mândră”, a declarat Hagi, la FRF TV.
El a mai adăugat că a purta tricoul naționalei i-a inspirat mereu „onoare, mândrie și multe bucurii”. Hagi a avut și un sfat pentru tinerii fotbaliști care joacă sub tricolor. „Oricărui tânăr i-aş spune să fie el, pentru că oricine ajunge la echipa naţională are mult talent. Să fie el”, a spus cel poreclit „Maradona din Carpați”. În urmă cu 20 de ani, Hagi marca retragerea din activitatea de fotbalist printr-un eveniment de excepție, denumit „Gala Hagi”. Era 24 aprilie 2001 și întribunele actualei Arene Naționale s-au strâns 60.000 de spectatori.
Alături de el au evoluat, într-un meci demonstrativ, alți colegi din „Generația de Aur”, pe banca tehnică luând loc Mircea Lucescu și Emeric Ienei. ”Adversarii” au fost reuniți într-o „selecționată a lumii”, condusă de tehnicianul cu care Hagi a scris istorie la Galatasaray, turcul Fatih Terim. Printre vedetele mondiale au fost nume ca Taffarel (Brazilia), Dida (Brazilia), Sanchis (Spania), Bulent (Turcia), Lalatovic (Iugoslavia), Okan (Turcia), Celades (Spania), Dunga (Brazilia), Rossi (Italia), Stoicikov (Bulgaria), Prosinecki (Croatia), Sukur (Turcia), Jardel (Brazilia) sau Butragueno (Spania).