Campionatul Mondial de Rugby a debutat astăzi cu un meci de gală, Franța – Noua Zeelandă.
Înainte ca arbitrul să fluiere startul partidei de pe Stade de France, jucătorii oaspeților au interpretat tradiționalul Haka, unul care a făcut, ca de fiecare dată, deliciul audienței.
Peste 80.000 de oameni au fost prezenți pe arena din Paris pentru a urmări super-duelul dintre Franța și Noua Zeelandă, două dintre favoritele la trofeu. Startul partidei a fost așteptat cu sulfetul la gură de toți fanii rugby-ului, însă acesta a fost precedat de două momente memorabile.
Turneul ce se desfășoară în intervalul 8 septembrie – 28 octombrie 2023 este găzduit de Franța, prin urmare președintele Emmnuel Macron a fost nevoit să transmită câteva cuvinte. Acesta a fost huiduit pe tot parcursul discursului, mai puțin în momentul în care a spus că își dorește ca naționala Cocoșului Galic să câștige trofeul.
S-au intonat imnurile, iar apoi a urmat Haka, un ritual pe care jucătorii celor de la Noua Zeelandă îl respectă cu strictețe la fiecare confuntare. Haka a fost condusă de Aaron Smith, 34 de ani, iar francezii din tribune au fost, imediat, reduși la tăcere, impresionați de felul în care oaspeții transmiteau determinare și agresivitate.
Noua Zeelandă continuă tradiția de a interpreta dansul înaintea fiecărui meci internațional de rugby. Originile acestuia se întorc în cultura maoră, unde este un dans ceremonial. În cultura populară, a fost asociat cu pregătirile tradiționale de luptă ale războinicilor bărbați, deși dansurile haka au fost interpretate în trecut atât de bărbați, cât și de femei. Haka este interpretată pentru a saluta oaspeți de seamă sau pentru a recunoaște realizări deosebite, evenimente sau înmormântări.
Inițial, s-a intenționat ca doar jucătorii de etnie maoră să fie selectați, dar în cele din urmă au fost incluși patru jucători care nu erau de etnie maoră. Echipa a interpretat un haka înaintea primului lor meci, pe 3 octombrie 1888, împotriva echipei Surrey.
Grupa A: Franța, Italia, Noua Zeelandă, Namibia, Uruguay
Grupa B: Scoția, Irlanda, Tonga, Africa de Sud, România
Grupa C: Țara Galilor, Australia, Fiji, Georgia, Portugalia
Grupa D: Anglia, Samoa, Argentina, Japonia, Chile