Mircea Lucescu este antrenorul român care a scris istorie în fotbalul european. După o pauză de 1 an Lucescu a revenit sezonul trecut în campionatul Ucrainei, ca antrenor al echipei Dinamo Kiev. După ce a fost primit cu ostilitate de fanii echipei, Lucescu a reușit adevărate minuni cu echipa din Kiev. Sub comanda lui Lucescu, Dinamo Kiev a câștigat titlul de campioană, Cupa și Supercupa Ucrainei. Răsplata pentru performanțele reușite a fost una extrem de generoasă. Mircea Lucescu e mai bogat cu un milion de dolari. Prima pe care tocmai a luat-o de la Dinamo Kiev.
După ce timp de 12 ani a stat pe banca celor de la Sahtior Donetk, Mircea lucescu a revenit în Ucraina și a preluat-o pe Dinamo Kiev. Suporterii echipei din capitala Ucrainei l-au contestat vehement pe antrenorul român din cauza trecutului său pe banca rivalilor din Donetk. Lucescu a dat dovadă încă o dată de profesionalism și a reușit performanțe extraordinare cu echipa din Kiev. Calificarea în Champions League a fost prima performanță reușită de formația din Kiev cu Lucescu la cârma echipei. Apoi au urmat titlul de campioană, Cupa și Supercupa Ucrainei, dar și parcursul bun din Europa League unde Dinamo Kiev a ajuns până în optimile de finală.
Igor Surkis, patronul celor de la Dinamo Kiev, a fost cel care l-a adus pe Mircea Lucescu pe banca echipei. Având o încredere deosebită în calitățile antrenorului român, Surkis nu a regretat nicio secundă aducerea lui Lucescu. Cum performanțele trebuiesc răsplătite, Surkis le-a pregătit celor din staff-ul tehnic dar și jucătorilor, suma de 5 milioane de dolari ca primă de performanță. După ce 1 milion de dolari i-a revenit lui Lucescu, restul sumei a fost împărțită de tehnicianul român întregii echipe. Astfel, jucătorii au încasat o primă care a reprezentat salariul pe 10 luni, adică între 150 de mii și 750 de mii de dolari. Chiar și jucătorii care fuseseră împrumutați au primit echivalentul a 3-5 salarii lunare.
Mircea Lucescu va împlini luna aceasta vârsta de 76 de ani. Tehnicianul nu crede însă în semnificația cifrei. Antrenorul român spune că se ghidează în viață după alte valori. Dacă emoțiile pe care le trăiește în activitatea sa zilnică vor dispărea, atunci va renunța la carieră. Tehnicianul nu se gândește la retragere și speră să se bucure în continuare de satisfacțiile muncii sale.
Nu mă gândesc (n.r. – la retragere). Mă voi opri atunci când nu voi mai avea ambiţie, motivaţie şi entuziasm. Bineînţeles, şi starea de sănătate va conta. Cât timp mă voi bucura de aceste lucruri, voi continua să lucrez.
Generaţiile se schimbă, dar fotbalul rămâne acelaşi. E necesar să te adaptezi în anumite aspecte: pregătire, analiză şi rezultate. Dar principalele lucruri sunt meciurilie şi antrenamentele”, a declarat Mircea Lucescu pentru Blick.