Metoda “Accidentul”: eroare sau premeditare? Datorii uriașe la ANAF pentru jucătorii CFR-ului. Ce au pățit fotbaliștii

04 05. 2023, 16:38
Sursă foto © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Jucătorii CFR-ului au primit o veste proastă la începutul acestei luni.

Cu moralul scăzut în urma prestaţiilor seriei de 3 înfrângeri consecutive, fotbaliştii lui Dan Petrescu au aflat că sunt datori la stat! Cei care au venituri de peste 5000 de euro lunar nu mai beneciază de o excepţie de la plata TVA-ului. Iar cei în cauză au aflat că trebuie să achite bani serioşi în urma depăşirii plaf0nului.

Astfel, la fiecare lună s-ar aduna aproximativ 4300 de euro de plătit pentru cei cu venituri care depăşesc 20.000 de euro. În aceste condiţii, unii dintre jucătorii au acum de plătit sume de ordinul a zeci de mii de euro. Având contracte de prestări servicii şi nu de muncă.

CFR este aproape să piardă supremaţia în România după cinci titluri consecutive, Sursă foto: © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ei au intrebat conducerea clubului dacă le va plăti aceste sume de care au aflat recent. Răspunsul a fost unul evaziv. În condiţiile în care situaţia clubului nu este nicidecum una foarte bună. CFR are datorii imense şi o eventuală ratare a prezenţei în cupele europene ar putea produce un adevărat cutremur în Gruia.

Părerea specialistului

Un expert contabil contactat de gsp.ro a oferit o posibilă poziţie pe care o poate avea în cele din urmă clubul într-o astfel de situaţie.

„O persoană care lucrează altfel decât cu contract de muncă trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA și să achite taxa. Angajatorul nu are nicio datorie să urmărească dacă veniturile totale ale acelei persoane o fac să devină plătitoare de TVA. Și nici nu e legal să achite societatea taxa în locul angajatului!”, a declarat sursa avizată.

Informaţia vine ca o nouă lovitură pentru Nelu Varga, patronul care trebuie să acopere găurile din bugetul CFR-ului

Avocaţii fotbaliştilor vor formula solicitări pe adresa ANAF pentru ca speţa să fie clarificată. Mai ales că în angajamentele semnate de CFR cu jucătorii nu este specificat nimic legat de plata TVA-ului.

Probleme şi pentru alte echipe

O astfel de dilemă există şi alte echipe din campionat. Majoritatea dintre ele având suficienţi jucători cu venituri mai mari decât cele pentru care TVA-ul este absolvit.

Însă există şi situaţii în care unele dintre grupările din primul eşalon au trecut în contractele fotbaliştilor clauze potrivit cărora le revine lor datoria de a achita astfel de taxe în condiţiile în care salariile actorilor din teren depăşasesc suma stipulată în lege.

Contractele de prestpări servicii vin în ajutorul cluburilor care plătesc impozite mai mici în aceste condiţii. Taxele ar fi de 11%, faţă de 76 % în cazul contractelor de muncă!

Singurul dezavantaj al acestor docuente a fost simţit de fotbalişti pe propria piele în perioada pandemiei atunci când ei nu au putut fi trimişi în şomaj tehnic, astfel încât ei nu au câştigat niciun ban în respectiva perioadă.