Messi, Hagi sau Maradona? „Regele”, alături de cei mai mari „stângaci” din istoria fotbalului. Chiar dacă știm asta de multă vreme, orice recunoaștere face plăcere. Gheorghe Hagi a fost ales printre cei mai buni jucători „de picior stâng” din istorie de varianta turcă a publicației goal.com. El se află e într-o companie stelară, lângă Maradona și Messi.
Messi, Hagi sau Maradona? Românul a fost ales printre cei mai buni „stângaci” din istorie. Nu e un top, nu e o ierarhie. Dar jurnaliștii de la goal.com, varianta turcă, i-au adunat laolaltă pe cei mai buni jucători „de picior stâng” din istoria fotbalului. Ei au inclus 17 imenși fotbaliști, din generații absolut diferite. La loc de cinste figurează și românul Gică Hagi (56 de ani). Cel care a fost nominalizat de 6 ori la „Balonul de Aur”, reușind un loc 4 în anul de grație 1994. Despre cariera celui supranumit „Maradona din Carpați” s-au scris multe.
A debutat la echipa națională într-un meci cu Norvegia, pe 10 august 1983. Avea 18 ani jumate. În ziua de azi, probabil că ar fi fost convocat la selecționata U19. Sau, cu greu, la cea U21. Că n-ar avea experiență. Dar geniul nu ține cont de regulile impuse oamenilor normali. Tocmai de aceea e special. Nu să fie ținut „în lesa” regulilor și convențiilor dintr-un domeniu sau altul. Altfel nici Pele, nici Maradona, nici Messi nu ne-ar fi încântat decât de la o vârstă încolo. Asta dacă nu ar fi avut ghinionul să își irosească talentul prin cine știe ce „colțuri” de ligi inferioare ori partide internaționale de tineret. Orice am spune, tot echipele de seniori aduc gloria jucătorilor și extazul – sau agonia – fanilor.
Felul în care Hagi atingea, lovea, controla balonul cu magicul său picior stâng nu se „predă” la nicio Academie. Vine din acel „ceva” misterios aflat în sânge, în ADN. La urma urmei, în destinul unui om. După cum Maradona nu mai avea nevoie să se antreneze ca să creeze magie pe teren. Iar Messi nu repetă de mii de ori cum să bată loviturile libere, „puse cu mâna” parcă, la vinclul porților adverse. E doar „legea” geniului. Care nu cunoaște legile celor „normali”. Sigur, putem aduna goluri, trofee câștigate, trofee pierdute. Tragem linie și spunem: X este cel mai mare. Dar nu putem „aduna” emoțiile declanșate în milioane și milioane de suflete atunci când Hagi sau Maradona sau Messi au „coborât” pe pământ ca să joace fotbal. Tocmai ca să ne înalțe pe noi.
Alături de cei trei, turcii de la goal.com au mai pus nume „grele”: Ferenc Pușcaș, marele jucător al Ungariei și al Realului, Arjen Robben, „olandezul zburător” de la Bayer sau Raul Gonzalez, faimosul „puncheur” madrilen. Mai sunt pe listă fotbaliști de talia lui Mo Salah, Gareth Bale, David Silva, Bobo Vieri, Roberto Carlos sau Ryan Giggs. Dar și argentinianul Daniel Passarella ori brazilianul Rivaldo, olandezul van Hanegem sau turcul Sergen Yalcin. Și, inevitabil, „rivalul din Balcani” al lui Hagi, năbădăiosul bulgar Hristo Stoichkov. Pentru că geniul și gloria se hrănesc, uneori, chiar și cu „mămăligă” ori „dulceață de trandafiri”.