România are o mulțime de locuri atractive, chiar unice în lume, indiferent că vorbim despre minuni ale naturii sau descoperiri arheologice. Există însă o localitate a cărei unicitate este dată de oamenii care au domiciliul acolo. Foarte puțini sunt cei care știu de locul din țara noastră unde toți oamenii au același nume. Cei de la primărie au găsit o soluție ca să îi deosebească.
Pare greu de crezut, dar există un sat în România în care aproape toți locuitorii au același nume și nu orice nume, ci unul cu rezonanță istorică. Dacă mergi pe ulițele din comuna Bicazu Ardelean, din județul Neamț, şi întrebi pe oricine cum se numește, vei obţine acelaşi răspuns.
Peste 300 de persoane din localitatea din județul Neamț au același nume. Oamenii care trăiesc în comuna situată aproape de limita teritorială cu judeţul Harghita răspund la numele Țepeș.
Cei care poartă numele „Țepeș” sunt foarte responsabili, onești și stabili. Majoritatea locuiesc în Ţepeşeni, un cătun care a fost recunoscut ca sat distinct, alături de satul de centru (Bicazu Ardelean), Telec şi Ticoş.
Pentru a putea fi identificați cu ușurință, reprezentanții primăriei comunei Bicazu Ardelean au trecut încă un nume pe cărțile de identitate ale localnicilor. Chiar și așa, sunt persoane care poartă în continuare același nume, iar acest lucru îi dă mari bătăi de cap poștașului de acolo.
Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu, cum o fost, Dumnezeu să-l ierte, domnul primar. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet.”, a punctat amuzat, Ţepeş Greuruş Ion, un tânăr din Ţepeşeni, conform publicației spynews.ro.
Un alt localnic a declarat că poreclele oamenilor vin de la supărările, probleme sau chiar pasiunile lor.
Porecla vine de la ce necazuri sau ce atitudini sau ce făcea fiecare: făcea câte o poznă, sau cânta, sau mergea cocoşat. Greuruş, de exemplu vine de la greeruş, sau greiere, adică omului îi plăcea să cânte“, a subliniat un alt localnic, potrivit presei centrale.