Ladislau Boloni lămurește de ce a refuzat echipa națională. Conferință LIVE

Dumitru Adrian Bădulescu Silvian 26.01.2022, 10:03

Ladislau Boloni susține, chiar în aceste momente, o conferință de presă în care încearcă să lămurească modul în care s-au desfășurat negocierile între el și conducerea FRF.

Declarațiile lui Boloni survin la o zi după ce Edi Iordănescu a fost instalat în funcția de selecționer.

„Să fii antrenorul echipei naționale este o onoare și o responsabilitate”

Ladislau Boloni a vorbit despre situația negocierilor și cum au decurs.

Să fii antrenorul naționale este o onoare și o responsabilitate, în același timp. Felicit noul selecționer și îi urez succes. Am fost căutat de către FRF pentru postul de selecționer. Am analizat propunerea, am acceptat să discut. Am purtat tricoul echipei naționale de mai multe ori și ar fi fost frumos să termin tot așa, la echipa națională.

Am semnat contracte, și ca fotbalist, și ca antrenor. Totuși, niciodată nu m-am lovit de atâtea probleme ilogice pentru dumneavoastră, poate, dar nu și pentru mine. Lipsa aceste logici m-a împiedicat să fac pasul înainte. Eu nu am semnat niciodată un contract la care să nu cunosc data exactă a sfârșitului.

Vine un al treilea subiect. Luând în mână contractul propus, am văzut obiectivul principal: calificarea pentru EURO 2024, obiectiv ce mă interesa. Ăsta ar fi fost ultimul tricoul al echipei naționale. Obiectivul principal venea pe plan secundar. Credeam că obiectivul principal e principal și nu-l încurcăm cu cel secundar, Liga Națiunilor”.

„Acești oameni mă vor?”

De asemenea, el a continuat și a menționat că este trist, dar nu supărat.

Discuțiile purtate au fost deschise, interesante, sincere, cred eu. Simțeam că mă doresc oamenii, dar după aceste dificultăți de care mă loveam în planul meu, aceeași frază se formula cu semnul întrebării. Ziceam la început „acești oameni mă vor”, pe urmă venea cu semnul întrebării „Acest oamenii mă vor?”.

Durata negocierilor a fost un alt punct care a atras atenția. Eu trăiesc în mai multe triunghiuri. Vârful este Târgu Mureș. Am fost și sunt prezent mereu pentru discuții, care, însă, au durat foarte mult timp.

Eu simțeam când vorbeam cu domnul Burleanu că mă vrea. Totuși, lucrurile care veneau după, nu acopereau lucrurile pe care le zicea. Dacă mă vrei, mă lași să muncesc. Faptul că tot timpul reveneam la aceeași problemă, automat și mie mi s-a înfiripat în minte că, oare, într-adevăr mă vor? Contractul îmi spunea total alt lucru.

Foarte scurt, schematic, așa aș putea spune ce s-a întâmplat. În concluzie, supărat nu sunt, dar sunt trist.

„În viața mea nu am avut așa zile tensionate”

Acesta a declarat că perioada aceasta de negocieri a fost foarte intensă pentru el.

În viața mea nu am avut zile așa tensionate, grele de suportat, precum aceste două săptămâni. Eu doream să ajung la o înțelegere, cred că și ei, dar ne împiedicam de acest obiectiv intermediar. Trebuia să termin pe locul 1 în Liga Națiunilor, dar, prin negocieri, am ajuns să ajung la locurile 1-2. Eu voiam să mă folosesc de această competiție pentru a pregăti echipa națională pentru Campionatul European.

Dacă se oprea contractul după Liga Națiunilor, nu era nicio recompensă financiară, după 5 luni. Acest tratament, pe mine m-a deranjat. Pentru că doream, am zis „bine, să fie egal”. Tu, indiferent că o să câștigăm sau nu Liga Națiunilor, ai dreptul să mă demiți, dar să ai și niște obligații. Aici erau zero. Adică tu dacă mă poți da afară, atunci să am și eu libertatea să plec, indiferent dacă sunt pe 1 sau pe 4. Acest lucru n-a fost acceptat

La un moment dat, când îți dai seama că Daum, cu tot respectul, am curajul să spun, eu cred că pot să-mi permit să cer minimum recompensa pe care a primit-o Daum, și nu cea pe care a primit-o Mirel Rădoi. Sunt în relații bune cu Rădoi, l-am susținut. Aș fi vrut ca salariul meu să fie mai aproape de Daum decât de Rădoi. Școala de antrenori români e bună, au zis ei, dar de ce salariile antrenorilor români sunt mai mici decât cele ale străinilor, dacă această școală este bună. Nu asta, însă, a fost o problemă.”.

„Am avut o idee pe care n-am spus-o nimănui legată de staff-ul tehnic”

Întrebat de problema staff-ului tehnic, Ladislau Boloni a oferit o teorie interesantă pe care ar fi vrut s-o aplice.

În ceea ce privește staff-ul, eu aș fi dorit ca secundul să fie Adrian Ursea. El fiind secund la Nice, când eu aveam alte probleme familiare, a fost la mine și mi-a plăcut stilul lui, felul de a vedea lucrurile. El ar fi putut să vină cu exigențele occidentale din Franța, Elveția, care sunt mai pretențioase și am fi fost pe aceeași lungime de undă. Mi s-a explicat să fie aduși oameni care cunosc mai bine fotbalul românesc și una dintre probleme ar fi fost că eu nu cunosc fotbalul românesc. Am înțeles și am optat pentru alte două persoane: Ciobi, pe care-l apreciez foarte mult, sau Emil Săndoi. Dintre aceștia doi sau, de ce nu, amândoi, dar cred că ar fi fost prea mult pentru Federație. M-am gândit, dar n-am dezvoltat niciodată această idee, la Adrian Mutu, să îl preparăm pentru viitor, pe modelul german, și să fie secundul meu, ca după să preia prima reprezentativă”.

„Președintele lui Sporting ar fi fost de acord să fiu cu echipa națională la meciurile de baraj de atunci”

În momentul în care negocia cu Sporting Lisabona, Ladislau Boloni a declarat că președintele echipei portugheze ar fi fost de acord ca acesta să fie alături de echipa națională pentru barajul de calificare la Cupa Mondială din 2002.

Cu Mircea Sandu am fost coleg de cameră la naționala de juniori. Față de Burleanu, era alt tip de om. Era mai puțin teoretician, mai mult fotbalist. Relațiile cu domnul Sandu erau mai strânse decât cele cu domnul Burleanu. Eu doresc să am siguranță. Eu prefer șah decât poker. Au fost și niște probleme familiare cu soția mea, dublată și de oferta unei echipe mari de club, Sporting atunci. Tu, dacă ai dreptul să mă dai afară, și eu am dreptul să plec. Președintele lui Sporting ar fi fost de acord să fiu cu echipa națională și la baraj, i-am zis și lui Mircea Sandu, dar n-a fost de acord. Pot să fiu prezent pentru meciurile alea, îl știu pe Gică Hagi, să vin să încerc să ajut, dar Mircea Sandu n-a fost de acord”.

„Dacă n-aș fi vrut să vin la echipa națională, n-aș fi fost aici”

Dumitru Dragomir a declarat că dacă „Boloni are o ofertă mai bună, pleacă în joc de glezne”. El a răspuns acestei declarații.

O afirmație ca cea a lui Dumitru Dragomir venită nu știu de unde, cât rău poate să provoace. Dacă n-aș fi vrut să vin la echipa națională, n-aș fi fost aici. Ar fi fost un ultim tren foarte frumos pentru mine. Eu cred iresponsabilă această declarație venită de la el.

De asemenea, n-a exclus posibilitatea de a antrena o echipă de club din țară, în funcție de context.

Dacă ar veni o propunere din țară, m-aș gândi, aș analiza situația mea și situația echipei respective. Când Mircea Sandu m-a contactat atunci, eram într-un moment diferit, o vârstă diferită, de aceea trebuie să analizez. Lucrurile se schimbă pe parcursul anilor. Ceea ce a fost valabil acum 15 ani, nu mai este acum. Totuși, sunt câțiva președinți cu care mă știu și cu care păstrez relații foarte bune. România rămâne țara mea.

„Știu ce ar fi trebuit să facă Răzvan Marin pentru a rămâne la Ajax”

Întrebat de calitatea jucătorilor români, Ladislau Boloni a subliniat faptul că problema nu este la ei, ci la politica sportivă românească.

Miros vestiarele din Occident. Știu cum și ce să le zic lui X sau lui Y ce să facă, le văd calitățile. Nu cunosc 100% fotbalul românesc. Astăzi, în fotbalul românesc, nu găsești un jucător talentat. Sau, cel puțin, unul talentat, după aprecierile mele. Asta este părerea mea. Ultimii jucători de valoare internațională au fost Cristi Chivi și cu Adrian Mutu.

Pentru mine nu ar fi fost o problemă să lucrez cu ei, pentru că știu, de exemplu, ce ar fi trebuit să facă Răzvan Marin ca să rămână la Ajax. Și cu alți jucători, Andrei Rațiu, Nedelcearu. Problema cea mare este că, pentru treaba asta, jucătorii sunt mai puțin vinovați. Cine i-a antrenat? Cine a ridicat ștacheta pentru a ajunge mai sus? Ce fel de aer au respirat acești oameni? Responsabilitatea pică pe noi, educatori, cum cresc tinerii. Cauți și trebuie să găsești soluții. Politica sportivă românească cred că este greșită.

„N-am început niciodată discuția cu „Eu”, dar e timpul s-o fac”

Chestionat legat de oamenii din staff propuși de federație, acesta a vorbit. Totodată, a ținut să precizeze că, indiferent ce ar fi putut să ceară de la Federație, ar fi avut tot dreptul s-o facă, bazat pe performanțele realizate în fotbalul occidental.

Nicolae Dică a fost luat de Rădoi cu el, în rest, ceilalți membri ai staff-ului tehnic ar fi rămas. Propunerea a fost să conduc cu aceeași oameni, deoarece ei cunosc bine pe tinerii noștri. Înțeleg, cu anumite lucruri nu putea să fie de acord Federația. Eu am mai discutat mai de mult cu unii dintre voi (n.r. – jurnaliștii), eu nu am început niciodată discuția cu „Eu”. Dar e timpul s-o fac. Am fost primul jucător cu 100 de meciuri în istoria echipei naționale. Am câștigat Cupa Campionilor.

I-am ajutat pe Petr Cech, pe Sinan Bolat, pe Mangala, am făcut antrenamente separate cu Raphael Varane. Alexander Frei, cu mine a devenit golgheter în Elveția. Să vorbesc despre Defour? Am lucrat cu el, cu Fellaini, cu Witsel, nu cu Ion și Gheorghe etc. Nu vreau să jignesc jucătorii. Vreau să mă pun în față să se vadă cu cine am lucra. Să ajung la portughezi? Quaresma, Cristiano Ronaldo. Si români, Rădoi, Marius Niculae, băieți excepționali, pe care i-am scuturat când a trebuit. Am ieșit cel mai bun antrenor în 3 țări.

Am câștigat campionate în fotbalul occidental. Cupe, supercupe. Am făcut și pași greșiți. Cea mai mare performanță a mea: 25 de ani am lucrat în fotbalul occidental. Să vedem cine a reușit aceste lucruri? Permiteți-mi ca Boloni să zică „doresc acest lucru” în ceea ce privește cerințele de la Federație.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622