Într-o intervenție telefonică la PlaySport Live, Mircea Lucescu a dezvăluit problemele întâmpinate de Ianis Hagi de-a lungul carierei. Toate au pornit de la numele pe care îl poartă.
Acesta a pus umărul la calificarea României la primul Campionat European după opt ani de absență, dar între timp a intrat într-un con de umbră. La Deportivo Alaves nu se numără printre jucătorii de bază.
Potrivit lui „Il Luce”, Ianis Hagi a purtat mereu pe umeri „povara” numelui, așteptările în ceea ce-l privește au fost uriașe, dar nimeni nu a avut suficientă răbdare „să-l crească”.
Cotat la 3,5 milioane de euro, fiul lui Gică Hagi și-a trecut în cont doar două goluri și o pasă decisivă în cele 19 apariții pentru Deportivo Alaves. La finalul sezonului îi expiră împrumutul și, cel mai probabil, se va întoarce la Rangers, echipa de care aparține.
„Am fost împreună, am trăit în același campus la Galatasaray, Ianis avea trei, patru ani. A crescut cu fotbalul în casă, Gică trăia în mod deosebit pentru fotbalul. Așa cum a fost Răzvan, cum a fost Edi Iordănescu, toți au trăit în mediul acela al victoriilor și înfrângerilor. Din păcate pentru Ianis, numele este o povară extraordinară.
Lui Răzvan nu i-am dat voie să joace fotbal. Doar în poartă. Am vrut să facă alte sporturi de performanță, pentru că lumea nu are răbdare, îl compară cu tatăl lui. Mediul te îndeamnă să faci performanță.
Pe Ianis toată lumea l-a considerat un jucător foarte talentat, dar nimeni nu a avut răbdare să-l crească, l-au supus unei presiuni teribile. Sigur că mi-ar fi plăcut să antrenez un astfel de jucător. Încă e tânăr pentru nivelul de performanță la care lumea se așteaptă să-l vadă”, a declarat Mircea Lucescu la PlaySport Live.
Pe 5 februarie, Gică Hagi a împlinit 59 de ani, astfel că „Il Luce” – omul sub comanda căruia a debutat în tricoul echipei naționale, pe când avea doar 18 ani – a avut un discurs la superlativ, amintind în primul rând de performanțele sale din cariera de fotbalist.
„După calificarea la Campionatul European, televiziunile ar trebui să dea meciuri din trecutul fotbalului românesc. S-au obținut calificări, s-a jucat la un anumit nivel. Hagi a fost un fotbalist extraordinar, dotat cu o tehnică deosebită, cu o foarte bună înțelegere a jocului, cu ambiție deosebită, dar cel mai important era că reușea să tragă după el ceilalți jucători. Avea această capacitate, a demonstrat-o și ca antrenor, face o treabă deosebită la Farul, cu jucătorii pe care îi crește.
Dincolo de toate, rămâne cariera lui de jucător. Și-a pus amprenta pe rezultatele echipei naționale, pentru că a participat la cele mai mari succese ale ei. Nu putem decât să-i spunem ‘la mulți ani’ – i-am și spus-o de dimineață – și să sperăm că va rămâne același om în ceea ce privește entuziasmul de a da fotbalului românesc jucători de valoare”, a mai spus Mircea Lucescu în cea mai recentă ediție a emisiunii moderate de Ioana Cosma.