PlaySport.ro a aflat că cei trei jucători de la Astra Giurgiu suspendați de Comisia de Audiere din cadrul Agenției Naționale Anti-Doping au primit, zilele trecute, motivarea deciziilor, astfel că, în termen de 21 de zile, pot contesta, prin apel, sancțiunile primite. Dacă Kehinde Fatai și Alexandru Ioniță au fost suspendați pentru un an, japonezul Takayuki Seto a avut parte de o pedeapsă mai blândă, opt luni.
PlaySport.ro vă prezintă elemente în exclusivitate din motivarea care conține 22 de pagini.
Astfel, dacă inițial Fatai și Seto au refuzat să se prezinte la toate audierile comisiei – singura declarație oficială fiind cea pe care oficialii ANAD le-au luat-o fotbaliștilor în data de 24.09.2020, la Ploiești, locul în care echipa Astra își desfășoară antrenamentele-, în luna aprilie a acestui an, mai precis pe 5 aprilie, cu doar câteva zile înainte de decizie, Fatai și Seto au fost audiați prin videoconferință și, conform celor menționate în motivare, și-au menținut declarațiile din data de 24.09.2020. Atunci, cei doi au dezvăluit, sub înregistrare și semnătură, că au mers la Clinica Cronos Med pentru a le fi administrate perfuzii cu vitamine, au recunoscut că le-au fost injectate două flacoane a câte 100 ml, cu vitaminele B, respectiv C, plus o seringă cu o fiolă, de minim 10 ml, de magneziu adminsitrată direct în venă.
Ca un aspect haios, Fatai, cel care a inițiat acțiunea de la clinică cu rol de „reclamă”, acolo unde soția sa lucra ca asistentă, a declarat în fața avocaților din Comisia de Audiere că a ales să-și administreze acest cocktail de vitamine pentru a-și crește imunitatea, în contextul crizei cauzate de COVID.
Un element important din motivare este legat de o precizare pe care au făcut-o atât Fatai cât și Alexandru Ioniță, legată de un așa numit domn Popa „din cadrul clubului Astra” (poate fi vorba de avocatul clubului Astra, conform altor mărturii oferite de Fatai și Ioniță). Astfel, la data de 30. 09. 2020, după ce imaginile cu cei trei fotbaliști aflați cu acul în venă au apărut în presă, când scandalul era deja iscat, iar oficialii ANAD au mers la Ploiești și au cules primele mărturii de la jucători, „domnul Poap” i-a trimis pe Fatai, Seto și Ioniță la clinica Cronos Med unde le-au fost înmânate fișe de tratament care, conform motivării avocaților din Comisia de Audiere, au fost completate ulterior la rubrica „protocol”, astfel încât să nu apară dozajul real administrat celor trei fotbaliști.
Un alt element important din motivare este legat de pedepsele celor trei fotbaliști. Dacă japonezul Seto a avut parte de o suspendare mai blândă, 8 luni, Fatai și Ioniță vor strânge un an de inactivitate, cu începere de la data de 30 spetembrie 2020, perioadă în care nu au avut și nu au voie să participe la nicio competiție, nu pot avea vreo calitate cu vreo structură sportivă și nu se pot antrena organizat.
Comisia de Audiere ANAD a ales individualizarea sancțiunilor și a luat în considerare gradul de vinovăție, considerând că Takayuki Seto, în ciuda nenumăratelor absențe de la sedințele Comisiei, a avut dificultăți de percepție față de ce s-a întâmplat la Clinica Cronos Med. Totul din cauza modului precar de a comunica în limba română, aspect pe care avocații l-au sesizat și la singura audiera a japonezului, cea prin videoconferință, de la data de 5 aprilie 2021. În plus, Seto ar fi mers la clinică pentru „reclamă”, la rugămintea lui Fatai.
În cazul lui Fatai, africanul a fost considerat inițiatorul acțiunii, așa cum a relatat și presa sportivă, soția acestuia fiind asistentă la Clinica Cronos Med.
În ceea ce-l privește pe Alexandru Ioniță, fotbalistul care, inițial, a recunoscut tot ce s-a întâmplat la clinică, atât în fața comisiei, cât și public, cu tot cu detalii, apoi și-a schimbat declarația, membrii Comisiei de Audiere au considerat că fostul rapidist a dat dovadă de lipsa bunei credințe prin schimbarea declarațiilor.
Motivarea comisiei ANAD a fost comunicată sportivilor implicați, clubului Astra, precum și Federației Române de Fotbal, forurile sportive fiind cele care trebuie să ia o decizie în ceea ce privește clubul Astra Giurgiu.
În acest caz, Articolului 62 din Legea Antidoping, Alineatul 2, stipulează: „în situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”.
Până la acel moment, la zi, este de văzut dacă vreuna dintre părți va formula apel!