Sosit în țară pentru câteva zile în pauza competițională datorată jocurilor echipelor naționale, antrenorul lui
Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, face un preview al meciului
Germania – România de la Hamburg, vineri, ora 21:45, pornind de la recenta experiență a unui sever 0-5 la Munchen, cu Bayern.
– Domnule Lucescu, tocmai ați luat pulsul fotbalului german la 0-5 cu Bayern în Liga Campionilor. Pare că și naționala va nimeri la Hamburg în fața unui adversar-uragan, cu jumătate dintre titulari de la Munchen!
– Lucrurile nu stau chiar așa! Eu contest rezultatul de la Bayern, nu prin prisma valorii jucătorilor, ci ca modalitate prin care au învins la acest scor nedrept. La primul gol a fost un fault la jucătorul meu, l-a dezechilibrat, nu s-a dictat nimic. La golul doi am scăpat neverosimil balonul pentru că mijlocașul a ales nefericit o accelerare în locul unei pase. Apoi, normal că la 2-0 pentru adversar ești obligat să ieși, să te descoperi. Dar așa se întâmplă: echipele mari au momente când sunt împinse de la spate. Și nu e prima dată când am pățit așa la Munchen!
”Kimmich e o mașinărie de pase, 98 la sută precizie”
– La ce vă referiți?
– S-a mai întâmplat la fel când era Guardiola. Ne-au eliminat aiurea un om în minutul 2, penalty pentru Bayern. În fine! Sunt însă jucători extraordinari, cu calități deosebite, rapizi, tehnici. Pericolul vine în special din zonele laterale, de la Sane, de la Gnabry. În centru se profită exact de aceste dezechilibre pe care le produc pe flancuri. Dar cel mai important om la Bayern și la națională e Kimmich. Distribuie mingi ca o mașinărie și a ajuns la un procentaj de reușită de 98 la sută! Sigur, la reprezentativă e altceva, nu funcționează aceleași automatisme, poate nu e nici aceeași consistență sau organizare ca la club, dar asta nu face mai puțin dificil pentru noi meciul de la Hamburg.
– Deficiențele nemților?
– Atacă de obicei cu șase, șapte oameni și lasă mult spațiu în spate, unde poți profita pe contraatac. Asta se întâmplă la Bayern. Probabil că Flick e mai atent la națională, dar, oricum, important e să nu le dai voie să se desfășoare ofensiv, capitol la care excelează. Asta înseamnă o bună organizare defensivă. Dacă îi blocăm, dacă suntem arțăgoși, îi obligăm să vină la construcție cu oameni suplimentari din linia a doua sau a treia și așa ai o șansă să-i prinzi pe contre. Noi am scăpat de vreo cinci ori la Munchen, o dată chiar trei contra unu!
”Inteligent înseamnă să-ți obligi adversarul să greșească”
– Una dintre teoriile din țară în aceste zile: să mergem la Hamburg cu scopul principal să nu încasăm multe. Cum vi se pare?
– Nu e în regulă. O organizare inteligentă pe defensivă îți dă uneori impresia că vrei să nu iei multe goluri, dar e o interpretare eronată de obicei. Inteligent înseamnă să-l aduci pe adversar în situația să greșească.
– Dacă ați fi selecționer, ați odihni o parte dintre jucători pentru meciul al doilea, cu Armenia, vital pentru locul de baraj?
– Asta nu vreau să discut! Nu e treaba mea. E o problemă a staff-ului tehnic și nu e normal să interferez eu peste selecționer. Depinde de starea de spirit, de sănătate, de antrenamente. Ei cunosc exact lucrurile astea din interior și au elementele necesare pentru a lua decizia corectă pentru a alinia o echipă competitivă la Hamburg.
”Nemților nu le convine stilul nostru”
– Ce mesaj ați transmite însă jucătorilor, staff-ului?
– Că fiecare meci are propria istorie. Iar noi am făcut mai mereu treabă bună cu nemții și la club, și la națională. Și pe vremea lui Dinamo, cu Hamburg, Răzvan a eliminat și el Hamburgul cu Rapid, a bătut și Hertha Berlin. Nu le convine stilul nostru, nu le place dacă punem pasa în prim-plan, să-i aducem în postura de a alerga mult după minge. Nu trebuie să ne îndepărtăm de la cultura noastră, de la ce știm să facem.
”Mi-au deturnat declarațiile despre Messi”
”Cei de la „Sport” din Barcelona au extras ce le-a convenit, au pus și au interpretat eronat cuvintele mele, dovadă că le-au și retras ulterior de pe site, când și-au dat seama că au greșit. Eu am spus că Barcelona n-a procedat bine când l-a lăsat să plece pe Messi, care însemna totul acolo. E adevărat că alerga mai puțin, dar era decisiv în majoritatea situațiilor. Și am completat că-i va fi dificil acum la PSG să se impună la vârsta lui, cu alt grup, cu alte personalități. Nu e nimic negativ în asta, dar s-a deturnat la început discursul meu în goană după click-uri pe site. Inclusiv presa din România a căzut în această capcană”.